boldog

Minden gyermeknél van hisztikorszak, kiskamaszkor, kamaszkor. Ezeket minden szülő máshogy él meg, és természetesen két egyforma gyermek sincs. Vannak higgadtabb természetűek, vannak hirtelen haragúak. A gyermekek önálló egyéniségek, soha se hasonlítsuk őket magunkhoz, még akkor sem, ha sok tulajdonságukat tőlünk örököltnek tulajdonítunk – főleg a jókat…

A gyerekek egy idő után kezdik a határaikat feszegetni, tesztelik a szülőt. Először csak „ösztönösen”, később már tudatosan, attól függően, hogy a szülő mennyit enged. Persze ezt soha ne vegyük rosszindulatú dolognak, hisz ez minden gyermek velejárója. Próbálják a szárnyaikat, a képességeiket, szeretnének önállóak lenni, még akkor is, ha nagyon picik.

Legtöbbször, ha az ilyen „nem megfelelő” viselkedés tovább fajul, az nem a gyermek hibája. Végezzünk önvizsgálatot. Ne fedjünk el olyan dolgokat, amiket magunk is látunk, hogy rosszak. Ezeket orvosolni kell, nem figyelmen kívül hagyni. Kérdezzünk olyan barátot, szülőt, aki közel áll hozzánk, de mégsem képezi szerves részét a gyermek nevelésnek – nem lakik velünk – mit lát rajtunk, mint kívülálló.

Mi lehet az ok, amiért a gyermek nem fogad szót?

Minden család más és más. Minden családnak vannak egyedi problémái, de a kialakulási okok között mindig megtalálhatunk egyet vagy többet ezek közül…

 • A szülők nem alakítottak ki egy rugalmas napirendet.
 • A szülők nem úgy kezdték, ahogy folytatni szerették volna. Erre jó példa a gyermekkel való együtt alvás. Ezzel semmi baj nincs, sőt nagyon jó érzés mind a mamának, mind a babának. Azonban, ha már egy idő után „terhessé” válik ez az éjszakai közösködés – hisz újra dolgozunk, a gyermek is óvodás és korán kel – akkor ne lepődjünk meg, ha a gyermek az új ágyát, úgy szobáját nehezen, hisztikkel szokja meg. Hisz nem érti eddig miért lehetett anyával aludni, most miért nem. Persze itt is, mint mindenhol vannak kivételek, ahol a picik maguktól mennek már külön szobába.
 • A szülők hagyják, hogy a gyerek irányítson.
 • A szülők nem jelölik ki a határokat. Ezt is már az elején kell kezdeni, akkor, amikor a baba még nem is érti, mit szeretnénk – bár érti, csak mi ezt sokszor nem is gondolnánk. Nem akkor kell elkezdeni a határok kijelölését, amikor a probléma megjelent.
 • A szülők nem jelölték ki a személyes terüket. Tisztelik a gyermeküket, de azt nem követelik meg, hogy ő is tisztelje őket. Tehát nem verekszünk, nem csípünk, harapunk.
 • A szülők nem segítettek abban, hogy a gyermek meg tudja nyugtatni önmagát. Erre elég egy kedves plüss állat, egy ismerős zene. Piciknél erre jó a cumi, vagy egy idő után a hüvelykujj.
 • A szülők nem fogadják el a tényt, hogy a gyermekük egyéniség. Lehet hirtelen haragú – pedig a szülők nyugodt természetűek. Ilyenkor a csodára várnak, hogy majd megváltozik a gyerek.
 • Különleges helyzetben – kórház, betegség stb. – a szülők enyhítenek a szabályokon. Azonban, ha már nem áll fenn a különleges helyzet, sem állítják vissza a régi szabályokat.
 • A szülők egymással vitatkoznak, nem szentelnek figyelmet a gyereknek. Ilyenkor előfordul, hogy egy idő után már azt sem tudják mi volt a vita gyökere. A veszekedéseket, ha nem is a gyermek előtt végezzük, tudni fognak róla. Érzik a feszültséget. Próbáljunk meg inkább higgadtan megbeszélni dolgokat.
 • A szülők, a maguk múltbéli fóbiáikkal, félelmeikkel harcolnak és észre sem veszik, mit szeretne igazán a gyermek. Ugyanez a helyzet azzal is, ha valami nekünk nem sikerült az életben, azt szeretnénk, ha majd a gyermekünk végezné el. Azonban ő nem mi vagyunk. Ne kényszerítsük, hogy híres focista legyen – mert a mi álmunk ez volt, és akár „sokra „ is vihettük volna – ha a gyermek nem szereti ezt a sportot.

boldog3-tile

 

Előző cikkRosszalkodás és a megoldások
Következő cikkJátsszon-e a kisfiú babákkal?

1 hozzászólás

 1. hát, a fent említett pontok egyike sincs meg nálunk – talán ennek is köszönhető, hogy Anna lányom, bár 2 évesen meglehetősen dacos bír lenni és tud igazi földhözvergődős hisztiket is produkálni, alapvetően egy nagyon jól kezelhető, szófogadó, jó kislány 🙂 Viszont tény, hogy Ő a kezdetektől “jó” gyerek, komoly gondunk sose volt vele.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .