Amikor vetélésen vagy halva születésen kell átesnünk szeretnénk megérteni, hogy miért történt velünk és miért velünk történt. Értetlenül, sebzetten állunk, majd szeretnénk megtudni, hogy elkerülhető lett volna-e a baj.

Hirdetés

Vetélésnek nevezik, ha a megtermékenyített petesejt idő előtt távozik az anyai szervezetből.

Orvosi körökben a terhesség megszakadását a betöltött 24. terhességi hét előtt spontán vetélésnek nevezik. A 24. hét utáni vetélést pedig már szülésnek, (tehát halva születés a terhesség 24. hete utáni, már nem élő magzat világra hozatala).

A terhesség 12. hetéig korai, a 13-23. hét között középidős vetélésről beszélünk. A betöltött 24. és 37. közötti terhességek a koraszülés tartományba esnek.

Viszonylag megnyugtató, amikor túl vagyunk a 12. terhességi héten, mert a vetélések nagyjából 70%-a a várandósság első 12 hetében fordul elő.

A vetélés okai:

stressz: mivel a stressz a mama és a magzat egészségi állapotára egyaránt kihatással van, igyekezzünk a kockázati tényezőket minimálisra csökkenteni annak érdekében, hogy az anyaság örömét megtapasztaljuk.

fizikai megterhelés, bizonyos gyógyszerek, alkohol- és kábítószer-fogyasztás, dohányzás, ami 30-50%-kal növeli a vetélés kockázatát!

nagy mennyiségű vegyszer belélegzése

nagy erősségű Röntgen-sugárzás

az anya betegségei, például cukorbetegség vagy veleszületett súlyos testi rendellenességek, pajzsmirigyprobléma, szívbetegség, magas vérnyomás

fertőző betegségek herpesz, hepatitis, hüvelyi fertőzések

a méhlepény rendellenességei: idő előtti leválása vagy a méh alsó részére történő letapadása, a méhlepény elfertőződése

anya fertőző betegsége, magas láz

a méh alakjának rendellenessége

a méhnyak betegségei

a méhszáj nem megfelelő zárása

a baba nem megfelelő beágyazódása a méhszövetbe

hüvely gyengesége, mely nem bírja el a növekvő magzatot

hímivarsejtek elváltozásai

az édesanya kora, 35 éves kor alatt a vetélés esélye 6,4%, 35-40 éves nők esetében 14,7%, 40 éves kor felett pedig 23%.

 Vetélés elkerülésének lehetősége

Nem létezik biztos módszer a vetélés elkerülésére, azonban amennyiben a fogamzást megelőzően és a terhesség korai szakaszában is a lehető legegészségesebben élünk, azzal nő az esélye, hogy elkerüljük az újabb magzat elvesztését.

A fogamzást megelőző időszakban érdemes rendszeresen tornáznunk, egészségesen táplálkoznunk és csökkenteni a minket érő stresszt, amennyire lehet. A káros szokások (dohányzás) mellőzése is fontos.

A kismamák közel 20%-a vérzik valamennyire a várandósság ideje alatt anélkül, hogy a magzatnak bármi baja történne. Nem kell rögtön rosszra gondolni, ha a vérzés a menstruációtól gyengébb és nem darabos, a váladék nem piros, hanem barnás.

Megjegyzés: Az információ a géndiagnosztika oldalról származik

Hirdetés