Nincs konkrétan megjelölhető ok, amely minden alvási nehézségnek hátterében állhat, de a következő kisebb változtatások segíthetnek:

Étrend : Ha a baba nem evett eleget napközben – például, mert nem érezte jól magát –, lehet, hogy azért ébred fel éjszaka, mert éhes.

Túl fáradt: Bár ez furcsán hangozhat, sok baba rosszul alszik, ha túlságosan fáradt – alakítsatok ki egy alvási rutint egy fix lefekvési időponttal, és ehhez próbáljatok minél inkább ragaszkodni.

Túlságosan sok inger: Elalvás előtt mindenkinek szüksége van időre, hogy kikapcsoljon a nap végén –, hogyha közvetlenül lefekvés előtt játszotok, a baba ettől éberebbé, nyughatatlanná válhat.

Kényelmetlen körülmények: nehezítheti az elvalvást, ha túl meleg vagy túl hideg van, illetve, ha kényelmetlen az alvóruha vagy a lepedő – ezek alól a babák sem kivételek.

Szeparációs szorongás időszaka: a 8. hónaptól kb. 18 hónapos, vagy akár 20 hónapos koráig, a babád a szeparációs szorongás időszakában nyugtalanabbul aludhat éjszaka is.

Segíthet, hogyha csendes a lakás lefekvéskor, és a világítás is gyengébb, így a baba megtanulja a különbséget éjszaka és nappal között – egy fokozatosan sötétítő, illetve világosító kapcsoló csodákat tehet, éppúgy, mint egy nagyon vastag függöny vagy redőny, így az utcai világítás teljesen kizárható.

Előző cikkHogyan,, tüntessük el” a császármetszés utáni heget?
Következő cikkA férjem nem szeret engem