dohanyzas_terhesenNagyon sok helyről hallhatjuk, hogy a terhesség alatt nem szabad ilyen vagy olyan ételeket ennünk, nem szabad sportolni, vagy éppen ajánlják a sportot. A kismama sokszor már elveszik a sok tilalom között, és úgy érzi nem öröm, hanem „teher” a terhesség. Egy dolog van, amiben azonban mindenki egyetért – és ennek nyomós oka van – hogy egy kismama ne dohányozzon!!

Hirdetés

Sokan csak azt mondják nem szép látvány, de ennek azonban más komoly következményei is lehetnek.

[box type=”error” align=”aligncenter” width=”600″ ]A baba egész fejlődésére kihat, ha a kismama dohányzik. Lassabban fejlődhet az anyaméhben, nem fejlődhet kis rendesen a tüdeje – ami a terhesség utolsó idejében történik meg. Ezáltal kis súlyú, koraszülött és persze betegesebb baba lehet. Nagyobb az esélye a bölcsőhalálra is. [/box]

cigiAzért írtam hogy lehet, mert sokan azzal érvelnek, hogy ez vagy az az ismerőse végig dohányzott és nem lett kis súlyú a babája- sőt….Nem lett koraszülött, sőt a 41. hétre jött. Beteg pedig még sosem volt, pedig már 4 éves.

Ez lehetséges, hisz nem minden dohányzással kapcsolatos probléma jelenik meg rögtön az első életévekben.

Azonban gondoljunk vissza erre az ismerősünkre – aki dohányzott kismamaként. Az újszülött, ha tudta szoptatni – természetesen még mindig cigarettázva, így a tejbe is átvitte a nikotint – szinte állandóan cicin lógott. Nem a tej miatt, nem azért mert éhes volt, hanem mert függött. A függést a nikotin okozta.

Persze előbb utóbb a cici eltűnt, hisz nem szoptatunk egy életen át. Ekkor azonban a babánk átéli mindazt a kínt, amit mi nem akartunk bevállalni a cigaretta letételével. Hisz ő is ugyanúgy leszokik ilyenkor. Ha a baba tápszeres, akkor ez rögtön a szülés után bekövetkezik nála, hisz a nikotin nem érkezik többet hozzá.

Gondoljunk arra, hogy a babánk milyen fejlődésen megy át az anyaméhben, és ezt mi gátoljuk a nikotinnal- ami ha akarjuk, ha nem átmegy a baba szervezetébe is. A babánk teljes teste, összes szerve, a sejtjei, szövetei mindene ebben a 9 hónapban fejlődik ki. Ezeknek egy életen át működniük kell. Mi a dohányzással az alapot vesszük el a babánktól, az alapot arra, hogy esetleg egy hosszú és egészséges élete lehessen.

[box type=”error” align=”aligncenter” width=”600″ ]Mit éreznénk akkor, ha a mi babánk már felnőttként családot szeretne, és végig kéne nézzük a küzdelmét egy babáért, mert nem egészségesek a petesejtjei, vagy nem képes egészséges spermát termelni? Ezeket mind okozhatja a mi – akár 20-30 évvel ezelőtti kismamakénti dohányzásunk.[/box]

cigi4Ne másokból induljunk ki, hogy az ő gyerekük egészséges, akkor is, ha az anya dohányzott. Hisz lehet a mi gyerekünk problémái majd akkor jönnek elő, mikor mi már nem is élünk – de ettől még a mi felelősségünk lesz.

Egy gyerek életében nagyon sok lemondásban lesz részünk. 9 hónapot ki lehet bírni. Gondolj arra, hogy a baba születése után, ha már nem szoptatsz, és még hiányzik a cigaretta újra rágyújthatsz. Tehát nem véglegesen kell leraknod.

A leszokásban nem segít, ha megaláznak azzal, hogy milyen anya vagy. Nem segít az sem, ha tükörbe nézel, hisz egy 5-6 hetes magzat még nem látszik, nem érzed, hogy rugdos, de dohányozni már ilyenkor sem kellene.

Egyszerűen, ha szereted a babád, akkor ennyit meg tudsz tenni érte. Sokaknak sikerült. Neked is fog.

[highlight]A babád bízik benned, higgy te is magadban!!!!![/highlight]

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .