Ha a kicsi csuklását érzékeled, az jó jel, arra utal, hogy a baba tüdeje már fejlett, mivel légző mozgásai közben beszívja a magzatvizet, s ez okozza a csuklást.

Hirdetés

Ettől a héttől kezdve már nem számít koraszülöttnek a magzat, ezért már nem késleltetik a világrajövetelt, ha megindulna a szülés.

Bár a magzat már néhány hetes korától mozgolódik az anyaméhben, általában csak a 13 és 25 hét között kezdi ezt érezni az anyuka: először csak kisebb rezdüléseket, majd egyre erősebb rúgásokat, egészen a várandósság végéig (amikor csökkenhet ezeknek a “tornamutatványoknak” az intenzitása, hiszen a születendő babának jóval kisebb helye lesz mozogni).Emellett előfordulhat az is, hogy az anyuka kisebb, ritmusos “ugrásokat”, rándulásokat érez. Ez könnyen lehet magzati csuklás is. Általában a második vagy harmadik trimeszterben tapasztalják meg ezeket az anyák. Van olyan magzat, aki naponta többször is csuklik, mások viszont egyáltalán nem találkoznak ezzel a jelenséggel.

Meglepő módon, a szakemberek még mindig nem tudják pontosan, hogy miért is csuklik valaki – legyen szó akár felnőttről, akár gyerekről vagy éppen magzatról. Az egyik elmélet szerint a magzati csuklás a tüdő érési folyamataival van összefüggésben.Az esetek legnagyobb részében a magzat csuklása teljesen normális folyamat.

Mikor kell aggódni?

A szakemberek szerint a 32. terhességi hét után sokkal ritkábban jelentkezik a csuklás a magzatoknál, ezért mindenképpen javasolt jelezni az orvosunknak, ha naponta tapasztaljuk. Szintén beszéljünk a nőgyógyásszal, ha egy-egy csuklási roham 15 percnél hosszabb ideig tarta, vagy ha 3 vagy több alkalommal is rátör a csuklás a babára.A terhesség későbbi szakaszában jelentkező, gyakori csuklás a köldökzsinórral kapcsolatos problémára is utalhat. A köldökzsinór összenyomódása vagy előreesése rendkívül súlyos, akár életveszélyes szövődményeket is okozhat.

Csuklás vagy rugdosás?

Nem mindig könnyű megkülönböztetni, hogy csuklásról vagy rugdosásról van-e szó. A legjobb, ha ilyenkor a kismama mozog, sétálgat egy kicsit. A rugdosás, nyújtózkodás ugyanis gyakran arra vezethető vissza, hogy a magzat nem érzi tökéletesen “komfortosan” magát, és igyekszik egy kellemesebb helyzetet felvenni, vagy ha olyan hatás éri, ami stimuláló hatással van rá (ilyen lehet például a hideg, a meleg étel, vagy éppen az édes íz). Helyzetváltoztatással a rugdosás megszűnhet, hiszen a magzat is jobban elhelyezkedhet. Szintén rugdosásra utal, ha mindig a pocak más-más részén érezzük a mozgást, csuklás esetén általában egy kisebb területre koncentrálódnak a ritmusos rándulások.

A cikk az https://www.babaszoba.hu/articles/terhesseg/Csuklik_a_magzat_normalis_vagy_aggodni_kell_miatta?aid=20180608185536 oldalon található

Hirdetés