Maga az úszás minden embernek jót tesz. Nem csak maga a mozgás miatt, de olyan izomcsoportokat is átmozgat, ami nem minden sportnál fordul elő. Ezen kívül nagyon jót tesz a tüdőnek, erősíti, tágítja azt. Nagyon jó az úszás betegségek kezelésére is. Egyszóval sokan állítják, hogy az egyik legjobb sport a világon.

babaúszás_1

Persze babaúszásnál ne képzeljük azt, hogy a babáink mell, vagy pillangó úszásban hasítják a vizet. Ilyen speciális, már úszásnemekkel történő úszást 3 éves kortól ajánlják, akkor már meg lehet tanítani az alapokra a piciket.

Azonban korábban is lehet úszni járni. Ez nagyon jó közös program, mind nekünk, mind a picinek.

A babaúszás története

Cook kapitány 1778-ban fedezte fel a Hawaii szigetcsoportot. Meglepődve tapasztalta, hogy az újszülöttek hátukon fekve lebegnek a meleg áramlatokban és a lagúnákban. A nyugodt és meleg víz mellett élő emberek valóban előbb tanulnak meg otthonosan mozogni a vízben, mint járni a szárazföldön. A nyugati országokban sokáig alábecsülték az újszülöttek tudását, vízbeli képességeiket pedig teljességgel figyelmen kívül hagyták.

1930-ban jelent meg egy cikk külföldön “A csecsemők úszási szokásai” címmel.

babaúszás 10-hónaposA nagy áttörést mégis a szovjet Igor Csarkovszkij hozta. Módszereit sokan drasztikusnak tartják, de munkássága sokakat ámulatba ejtett. Fiatalon öngyilkossági kísérletet hajtott végre, belevetette magát a Fekete-tenger habjaiba. Életét két delfin mentette meg, akik kivitték, majd letették a tengerpartra. Az esemény “életre szóló élmény” volt számára. Sokat foglalkozott az erőszakmentes szülés témakörével, rengeteg szülést vezetett le a Fekete-tenger öbleiben. Az igazi áttörést kislánya születése hozta el számára. Veta a hetedik hónapra született meg, alig nyomott többet egy kilónál.

Nem sok reményt fűztek a megmaradásához. Csarkovszkijnak megengedték az orvosok, hogy saját maga kezelje kislányát. Habozás nélkül egy meleg vízzel teli fateknőbe süllyesztette a pici babát. Fejtámaszt barkácsolt neki, ami a víz fölött tartotta az orrát és a száját, nehogy megfulladjon. A gyermeket szinte állandóan meleg vízben tartotta, aki lassacskán elkezdett szopni. Anyja ezt a tevékenységet is a vízben folytatta a picivel, és megdöbbenve vette észre, hogy kislánya a víz alatt is folytatja a szopást, légzési zavarok nélkül. Ez úgy sikerülhetett neki, hogy gégéje automatikusan elzárta az utat a víz elől a tüdőbe. Vetából egy egészséges vízbarát kisbaba lett. Hat hónapos korában már nyugodtan üldögélt a víz alatt kis medencéje fenekén az orvosok nem kis ámulatára.

A fiatal “csodadoktor” egymás után ért el szembetűnő eredményeket a koraszülöttekkel olyannyira, hogy híre Moszkván túlra is elért.

babaúszás 4Napjainkban már szinte bármelyik uszodában jelentkezhetünk babaúszásra. Azért előtte tájékozódjunk. A piciknél a vízbiztonság elérése a cél, azonban – mint mindig- minden baba más és más. Olyan helyet keressünk, ahol kis csoportok vannak, tehát az edző, vagy csoportvezető tud személyesen foglalkozni mindenkivel.

Mielőtt jelentkezel nézz meg egy órát. Nagyon fontos, hogy a babák is élvezzék ezt, semmit nem szabad erőltetni. Általában az órákon éneklés, mondókázás, körjátékok, nagyon sok vízi játék egészíti ki a programot. Mindenképp olyat keress, ahol ezt tényleg használják is.

Nem az a fontos egy babaúszáson, hogy a picit a második órán már víz alá tartjuk, mert ugye ha pár hónaposan viszed, akkor még működik a búvárreflex. Mindent fokozatosan kell elérni. Ott ahol rögtön víz alá nyomják a picit, nem biztos hogy ki kell próbálni. Hisz hiába a búvár reflex, azért a közeg mégsem az anyaméh. Sok felnőtt és baba van a vízben, zajonganak, fröcskölnek, lehet a picinek kellemetlen élmény lenne rögtön a lebukás a víz alá. Egy rossz élményből pedig nehéz újra visszahozni a bizalmat.

Az sem baj, ha később már majd 1 évesen viszed a picikédet úszni. Ilyenkor már nincs meg a búvár reflex, de ebből semmi hátránya nem lesz a vízben.

Szépen fokozatosan hozzászokik a vízhez, és akár néhány hónap múlva azt látod,hogy a gyermeked be mer ugrani a medencébe, le mer csúszni egy vízi csúszdán- akkor is ha te segítesz neki, ez rettentő nagy sikerélmény.

Ha az óra végén pedig egy rongybaba van a kezedben, aki annyira elfáradt, hogy akár a karodban lógva elalszik, akkor hatásos is volt az „edzés”. Ilyenkor mosolygós az álmuk…

babaúszás 2

 

Forrás: “Jessica Johnson és Michel Odent: Mindannyian a víz gyermekei vagyunk

 

Előző cikkAnya vagyok, ennek minden hatványával együtt.
Következő cikkLefekvés előtti evés! Jó ötlet?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .