Rémálom, alig várjuk,hogy véget érjen ez a korszak. Minden gyerek átmegy rajta és igen bármilyen meglepő, ez az egészséges. Sok szülő vallja- vagy így van vagy nem – hogy az ő gyereke nem hisztizik. Íme a titok…Igenis baj, ha egy gyermek nem hisztizik.

A gyerekek agyának nagyobb része születés után fejlődik ki (75%), főként a magasabb rendű agyuk rendkívül fejletlen. Így az első életévekben az alacsonyabb rendű agy az, ami uralkodó helyzetben van, ami azt jelenti, hogy az ide tartozó érzelmi rendszerek és primitív megnyilvánulások könnyen felülkerekedhetnek. Ez a magyarázata annak, hogy miért hisztizik gyakran egy kisgyerek.

A magasabb rendű racionális agy ekkor még nem elég fejlett ahhoz, hogy képes legyen csillapítani ezeket az óriási érzelmi hullámokat. Szükségük van a szülői segítségre, hogy megnyugodjanak. Az érzelemdús szülői gondoskodás révén a gyermek homloklebenye, magasabb rendű agya elkezd fejlődni és képessé válik arra, hogy hatékonyan kezelje a megterhelő stresszhelyzeteket.

Tehát aki hagyja sírni a babáját kis korban, az nagyon rosszul teszi.. Hiszen a gyereknek ekkor a fejlődéshez is szükséges az anya megnyugtatása. Aki inkább hallgatja a sírást egy másik szobából, hogy neki „kényelmesebb” legyen később, az nagyon nem jó nevelést alkalmaz. Sajnos a gyereknevelés lemondással jár, és lehet ez pont a nyugalom lesz.

Az sem mentség, hogy az én koromban is ez volt és felnőttem…Lehet, de lehet más lenne, ha akkor nem hagynak sírni…

Miért fontos a hiszti?

Fontos hangsúlyozni, hogy a hisztiroham az éretlenség jele és a gyermek ilyenkor nem “rosszalkodik”, hanem valódi kínzó érzésektől szenved.

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi is történik a gyermekünkkel valójában a hiszti alatt és megfelelően tudjuk kezelni a dühkitöréseket, akkor pozitív irányba alakíthatjuk gyermekünk agyát. Felnőttkorában megfelelően tudja majd kezelni az érzéseit, meg tudja magát nyugtatni az érzelmileg rendkívül megterhelő stresszhelyzetekben.

Az a gyermek, aki nem hisztizik, valószínűleg korán megtanulta, hogy ezt ne tegye, mert különben ijesztő szülői reakcióval szembesül. Azért, hogy szeressék és elfogadják őket teljes engedelmességnek vetik alá magukat. Későbbi életükben, ha frusztráltnak érzik magukat dühkitöréssel fognak reagálni, ill. rengeteg energiát fordítanak arra, hogy magabiztosnak tűnjenek. Így fordulhat elő, hogy felnőtteknél is találkozhatunk a hiszti jelenségével.

Mi válthatja ki a hisztit?

Különböző tényezők, a gyermek számára “fájdalmas állapotok” tehetők felelőssé a hisztik kialakulásáért. Sokat segít a hisztik kezelésében, ha nem vonódunk be, hanem kívülről szemléljük a szituációt, amit bizony sokkal nehezebb megtenni, mint leírni.

Figyeljük meg gyermekünket és gondoljuk végig, hogy az adott esetben mi okozhatott érzelmi vihart nála:

  • Éhség
  • Fáradtság
  • Az agy éretlensége
  • Ingerszegénység vagy más néven unalom – fizikailag fájdalmas állapot a testi aktivációs szint szempontjából
  • Erőteljes érzelmek: csalódottság, frusztráltság, tehetetlenség, veszteség, meg nem értettség
  • Szülői stressz

Szerző: Medveczky Kata tanácsadó szakpszichológus

Előző cikkCsaládi rangsor! Vajon Neked hol a helyed?
Következő cikkIndigó gyerekek jellemzői 2. rész

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .