folsav

A folsav a legfontosabb, amit már a gyermek tervezése idején is szednek kell. Sokan ajánlják, hogy terhesség előtt már szedjünk terhes vitamint. Ez nagyon jó dolog.  Ha azonban ezt nem szeretnél szedni- az ára sem túl kedvező, és a baba sem jön mindig elsőre-, akkor is folsavat feltétlenül szedj, már a baba tervezésekor. Persze akkor sem árt a plusz folsav, ha szedsz terhesvitamint a tervezéskor.

Hirdetés

Miért kell a folsav már a teherbeesés előtt is?A folsav egy vízben oldódó vitamin. Azonban szerepe különösen várandós kismamáknál jelentős, hisz a fejlődő embriónál, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezen kívül a sejtek osztódása szempontjából is nélkülözhetetlen, ezért is kell a folsavat még terhes vitamin mellett is szedni a 12. hétig.

Az ok, amiért a folsavat már a terhesség előtt kell szedni az, hogy az embrió velőcsőzáródása az 5-6. hétre befejeződik. Tehát mire a kismama megtudja, hogy kismama, már zajlik a folyamat, sőt lassan a végére is ér. A szervezetben ekkor már kell legyen megfelelő mennyiségű folsav.

Ja és nem utolsó sorban csak pár száz forint egy doboz folsav…

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..