A kép illusztráció

Megdöbbentő mennyi párkapcsolat megy tönkre a baba születése után. A világ számos táján végeztek már statisztikát ezzel a kérdéssel kapcsolatban, és mindenhol ugyanaz a kép rajzolódott ki. A gyermek születése utáni néhány évben történik a legtöbb válás.

Hirdetés

Hogyan lehetséges ez? Hisz a család egyik összetartó kapcsa a gyermek, akit legtöbbször mind a két szülő örömmel vár. Valószínű a válasz összetett, de az biztos, hogy a baba érkezésére nincsenek megfelelően felkészítve a párok.

A nő a terhesség minden mozzanatát átéli, míg az apa – jó esetben – először akkor tudja megérezni az apaság ízét, mikor már a baba mozgását ő is érzi az anyuka hasában. Igazából azonban ez elég fals érzés, nem olyan, mint a nőknél.

tonkrement_hazassag_4

Érdeklődjünk

Szerezzünk minél több információt ismerősöktől, barátoktól, milyen is a baba érkezése. Beszéljünk arról is hogyan tartották fenn a baba érkezése után is a meghitt együttléteket. Soha ne akarjunk „csak” a babával lenni, kellenek a meghitt édes kettes pillanatok a születés után is- és attól még senki nem válik rossz szülővé, hogy a babán kívül a párjával is szeretne együtt lenni.

Tervezzünk

Ha kell tervezzük el előre- még a baba születése előtt- hogy milyen programokat töltünk együtt a párunkkal. Ez persze biztos változni fog, hisz a babát, a baba szokásait még nem ismerjük, de ne engedjünk ezekből. Akár egy esti közös tv-nézés is lehet romantikus.

Döbbenet! Tönkrement párkapcsolat szülés után!Változások

Soha ne felejtsük, hogy azzal, hogy apa illetve anya lett az ember a szerepek még megmaradtak- még férfiak és nők is vagyunk. Szükségletekkel, érzelmekkel. Soha nem válunk csak és kizárólag anyává és apává.

Feladatok

Akár már kismamaként is megbeszélhetjük, ki milyen feladatot vállal be majd a baba életében. Sok apuka szereti az esti fürdetést végezni- hisz ők a munka után ilyenkor találkoznak leggyakrabban a picivel. Persze ezeket úgy osszuk be, hogy mindenkinek jó legyen. Igaz, a feladatok nehézségei szintén a baba érkezése után derülnek ki, de legyünk rugalmasak. Ne akarjunk, mi nők mindent egyedül végezni.

Külső

Tudjuk jól, hogy a férfiak vizuálisak: szép, szűk, szexi ruhákban szeretnek látni bennünket. Nem pedig kinyúlt, foltos cuccokban. Ha tudtuk ezt róluk a gyerekvállalás előtt, akkor ne csodálkozzunk, ha ilyenek is maradtak. Persze ez nem azt jelenti, hogy kis estélyiben várjuk haza a párunkat, de legyenek olyan időszakok, amikor a férfi nem csak a lebüfizett pólóban lát minket. Természetesen ez fordítva is érvényes.

Beszélgetés

Döbbenet! Tönkrement párkapcsolat szülés után!Készüljünk fel arra is, hogy a beszédtémánk is meg fog változni a jövőben. Hisz a nő otthon van, semmi mást nem lát, csak a gyermeket. Ettől még ne ez legyen este kizárólag az egyetlen beszédtéma. Kérdezzük meg a férfit, hogy mi történt vele a munkahelyén, ne érezze azt, hogy elhanyagolttá vált, és amit ő csinál, az már nem fontos. Persze ő is kérdezze meg mennyire fáradt az anyuka- hisz nem szórakozik egész na, ő is keményen dolgozik. Ezeket a dolgokat is előre beszéljük át majd a párunkkal.

 

Feszültség

A baba érkezésével már más problémák is felmerülnek az életünkben. Nem csak arról fogunk dönteni, hova menjünk a hétvégén, hanem arról is mennyit gyarapodott a baba, milyen színű a széklete stb. Mindenki idegesebb a mai világban, ehhez még hozzájön a kialvatlanság. Próbáljunk akár erővel is odafigyelni, hogy ne emeljük fel a hangunkat csak azért, mert kissé stresszesebbek vagyunk.

Kritika

Nagyon fontos, hogy a párok építő kritikával is segítsék egymást. Persze nagyon rossz érzés kritikát kapni, hiszen az mindig egy negatívumunkra hívja fel a figyelmet, de lássuk mögötte a segítő szándékot és próbáljunk meg tanulni belőle. Persze itt is a stílus nagyon fontos. Inkább üljünk le és higgadtan beszéljük át, ki mit tart jónak az adott nevelési problémával kapcsolatban.

Döbbenet! Tönkrement párkapcsolat szülés után!Dicsérjünk is

Sajnos nagyon jellegzetes szülői kommunikációs elem, hogy a negatívumokat könnyen és gyakran emlegetjük, de sokszor elfelejtünk dicsérni. Nincs ez máshogy a szülők között sem. Próbáljunk meg odafigyelni, hogy ne csak kritikát mondjunk, tudjunk dicsérni is, hisz ez visz előbbre mindent. A sikerélmény mindeninek jót tesz.

Romantika

Ezeket az apró kettesben levő dolgokat, amiket a baba születése előtt csináltunk ne felejtsük el. Ha szerettünk étterembe járni, akkor egyszer egyszer kérjük meg a nagyit, hogy vigyázzon a babára, és menjünk el 1-1 órára. Ilyenkor adjunk a külsőre, a romantikára. Ne az óránkat figyeljük, hogy már indulni kéne haza.

Öröm

Ne felejtsük el, a gyerek egy embernek talán a legnagyobb vállalkozása. Közösen örülni ennek pedig százszoros siker.

Hirdetés