A világ számos táján végeztek már statisztikát ezzel a kérdéssel kapcsolatban, és mindenhol ugyanaz a kép rajzolódott ki. A gyermek születése utáni néhány évben történik a legtöbb válás.

Hogyan lehetséges ez? Hisz a család egyik összetartó kapcsa a gyermek, akit legtöbbször mind a két szülő örömmel vár. Valószínű a válasz összetett, de az biztos, hogy a baba érkezésére nincsenek megfelelően felkészítve a párok.

A nő a terhesség minden mozzanatát átéli, míg az apa – jó esetben – először akkor tudja megérezni az apaság ízét, mikor már a baba mozgását ő is érzi az anyuka hasában. Igazából azonban ez elég fals érzés, nem olyan, mint a nőknél.

tonkrement_hazassag_4

Érdeklődjünk

Szerezzünk minél több információt ismerősöktől, barátoktól, milyen is a baba érkezése. Beszéljünk arról is hogyan tartották fenn a baba érkezése után is a meghitt együttléteket. Soha ne akarjunk „csak” a babával lenni, kellenek a meghitt édes kettes pillanatok a születés után is- és attól még senki nem válik rossz szülővé, hogy a babán kívül a párjával is szeretne együtt lenni.

Tervezzünk

Ha kell tervezzük el előre- még a baba születése előtt- hogy milyen programokat töltünk együtt a párunkkal. Ez persze biztos változni fog, hisz a babát, a baba szokásait még nem ismerjük, de ne engedjünk ezekből. Akár egy esti közös tv-nézés is lehet romantikus.

tonkrement_hazassag_6Változások

Soha ne felejtsük, hogy azzal, hogy apa illetve anya lett az ember a szerepek még megmaradtak- még férfiak és nők is vagyunk. Szükségletekkel, érzelmekkel. Soha nem válunk csak és kizárólag anyává és apává.

Feladatok

Akár már kismamaként is megbeszélhetjük, ki milyen feladatot vállal be majd a baba életében. Sok apuka szereti az esti fürdetést végezni- hisz ők a munka után ilyenkor találkoznak leggyakrabban a picivel. Persze ezeket úgy osszuk be, hogy mindenkinek jó legyen. Igaz, a feladatok nehézségei szintén a baba érkezése után derülnek ki, de legyünk rugalmasak. Ne akarjunk, mi nők mindent egyedül végezni.

Külső

Tudjuk jól, hogy a férfiak vizuálisak: szép, szűk, szexi ruhákban szeretnek látni bennünket. Nem pedig kinyúlt, foltos cuccokban. Ha tudtuk ezt róluk a gyerekvállalás előtt, akkor ne csodálkozzunk, ha ilyenek is maradtak. Persze ez nem azt jelenti, hogy kis estélyiben várjuk haza a párunkat, de legyenek olyan időszakok, amikor a férfi nem csak a lebüfizett pólóban lát minket. Természetesen ez fordítva is érvényes.

Beszélgetés

tonkrement_hazassag_2Készüljünk fel arra is, hogy a beszédtémánk is meg fog változni a jövőben. Hisz a nő otthon van, semmi mást nem lát, csak a gyermeket. Ettől még ne ez legyen este kizárólag az egyetlen beszédtéma. Kérdezzük meg a férfit, hogy mi történt vele a munkahelyén, ne érezze azt, hogy elhanyagolttá vált, és amit ő csinál, az már nem fontos. Persze ő is kérdezze meg mennyire fáradt az anyuka- hisz nem szórakozik egész na, ő is keményen dolgozik. Ezeket a dolgokat is előre beszéljük át majd a párunkkal.

 

Feszültség

A baba érkezésével már más problémák is felmerülnek az életünkben. Nem csak arról fogunk dönteni, hova menjünk a hétvégén, hanem arról is mennyit gyarapodott a baba, milyen színű a széklete stb. Mindenki idegesebb a mai világban, ehhez még hozzájön a kialvatlanság. Próbáljunk akár erővel is odafigyelni, hogy ne emeljük fel a hangunkat csak azért, mert kissé stresszesebbek vagyunk.

Kritika

Nagyon fontos, hogy a párok építő kritikával is segítsék egymást. Persze nagyon rossz érzés kritikát kapni, hiszen az mindig egy negatívumunkra hívja fel a figyelmet, de lássuk mögötte a segítő szándékot és próbáljunk meg tanulni belőle. Persze itt is a stílus nagyon fontos. Inkább üljünk le és higgadtan beszéljük át, ki mit tart jónak az adott nevelési problémával kapcsolatban.

tonkrement_hazassag_1Dicsérjünk is

Sajnos nagyon jellegzetes szülői kommunikációs elem, hogy a negatívumokat könnyen és gyakran emlegetjük, de sokszor elfelejtünk dicsérni. Nincs ez máshogy a szülők között sem. Próbáljunk meg odafigyelni, hogy ne csak kritikát mondjunk, tudjunk dicsérni is, hisz ez visz előbbre mindent. A sikerélmény mindeninek jót tesz.

Romantika

Ezeket az apró kettesben levő dolgokat, amiket a baba születése előtt csináltunk ne felejtsük el. Ha szerettünk étterembe járni, akkor egyszer egyszer kérjük meg a nagyit, hogy vigyázzon a babára, és menjünk el 1-1 órára. Ilyenkor adjunk a külsőre, a romantikára. Ne az óránkat figyeljük, hogy már indulni kéne haza.

Öröm

Ne felejtsük el, a gyerek egy embernek talán a legnagyobb vállalkozása. Közösen örülni ennek pedig százszoros siker.

tonkrement_hazassag_7

Előző cikkEzeket a dolgokat biztos, hogy te is elkövetted a babáddal
Következő cikkRégen a szék lábához kötötték a csecsemőket

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .