Manapság egyre több híresség oldalán fedezzük fel azt, hogy többet látni közösségi oldalain a saját gyermeke arcát, mint a sajátját. Az influenszerek, akik több milliós követőbázissal rendelkeznek, hazánkban és külföldön is, egyre nagyobb befolyással vannak követőtáborukra, akik vagy csodálják őket, vagy olyanná akarnak válni, mint ők.

Hirdetés

Azonban bőven megvan az árnyoldala a csodálatos Instagram képek mögött ennek is, hiába, mennyire idilli képet festenek le egy-egy anyukáról vagy családról.

Nem újkeletű, de futótűzként terjedő jelenség a gyermek arcával való termékszponzorálás vagy brandépítés. Ezesetben a celebek úgy használják fel, általában a saját, gyermekeiket, mint egy terméket; Nézd, milyen aranyos, vedd meg a sapkát, amit ráadtunk vagy a sminkkészletet, amit a kezébe, esetleg kövesd be az oldalam, tele van hasonló cuki tartalommal!

Elsőre aranyosnak tűnhet, azonban amikor meglátjuk egy baba vagy kisgyermek arcát a médiában, sokszor bele se gondolunk abba, hogy ez mekkora károkat tehet a gyermek életében később esetleg, hogy minek tesszük ki akaratlanul.

Hétköznapi felhasználóként hajlamosak vagyunk figyelembe se venni az interneten ránk leselkedő veszélyeket. Gondoljunk csak bele; azon túl, hogy a gyermek személyiségi jogait megsértjük a feltöltött képekkel, egyáltalán nem meredek az a feltételezés sem, hogy a feltöltött fotóink pedofilok képgyűjteményében végezhetik. Ugyanis a közösségi média remek terep a nézelődésre és anyaggyűjtésre. Vagy vegyük például egy egyszerű, délutáni séta megörökítését a csemetével: egyből tudatjuk a világgal, hol sétálgatunk, melyik játszótérre járunk a gyermekünkkel, melyek a bevett útvonalaink.

Mivel minden szülőnek a saját gyermeke a legszebb és legokosabb, nyilvánvalóan ezt meg akarja mutatni, meg akarja osztani a nagyközönséggel is, azonban ez hosszútávon nem egészséges a gyerek számára és sokszor tehát még veszélyezteti is. A digitális képrablás, az úgynevezett catfishing is egyre nagyobb teret hódít magának a kibertérben. Ilyenkor idegenek mások képeinek felhasználásával próbálnak átverni másokat, egyszerűen másnak adják ki magukat, precízen felépítve egy teljesen igazinak ható, mégis kamuprofilt. Számtalanszor megtörtént már, általában valamilyen mentális betegséggel rendelkező személy esetében, hogy azt állította idegen gyerekek képeiről, hogy a saját kisdedje, holott az eredeti személyek, mit sem sejtettek közben. Ne felejtsük; képeinket akár már a világ másik végéről is láthatják, hisz az interneten nincsenek távolságok, éppen ezért ügyelnünk kell nemcsak a saját, de a gyermekünk online biztonságára is.

Nézzük meg például annak a bárányhimlős kisfiúnak az esetét, akinek kiposztolt képeit ellopták édesanyja oldaláról, majd idegenek azt állították, hogy a képen személy az ő gyermekük, rákkal küzd és adományokat gyűjtöttek a kezelésére. Esetleg vessünk egy pillantást arra az amerikai édesanyára, aki egyedül neveli gyermekeit, köztük a ritka betegséggel küzdő kisfiút is. Rendszeresen posztolt képei közül azonban ezeknek is új gazdája lett; a Facebookról leemelt képeket szintén pénzgyűjtésre használta fel az elkövető, a beteg gyermek szülőjének kiadva magát.  

Csökkentsük tehát a digitális lábnyomunkat, kezeljük a gyermekünk arcát és személyiségi jogait tudatosan, hogy később se érje kellemetlenség, esetleg ne kerüljön be senki tiltott mappjába, de egy külföldi oldalon se tűnjön fel reklámarcként egy ellopott fotóról.

Hirdetés