Nem mesél semmit. Sok szülő azonban alig várja, hogy gyermeke értelmes, egybehangzó mondatokban beszéljen, és az eddigi zavaros, sokszor értelmetlen halandzsát felváltsa a beszéd, a történetmesélés. Ez a beszédfejlődési fok általában már az óvodáskor elején eljön, azonban van akinél később következik be.

Miért nem mesél az óvodáról a gyerekem?Amikor a gyermekünk hazatér az oviból, rögtön megkérdezzük, mi történt ma vele, mi volt az ebéd. Erre általában azt a választ kapjuk, hogy semmi…
Azért semmi, mert ebben az életkorban még több oka is lehet, amiért nem tudja magát kifejezni a kicsi. Az egyik ok, hogy a rövidtávú memória még fejletlen lehet ebben az időszakban, ugyanakkor a hosszútávú memóriájuk már nagyon jó (ezért van az, hogy lehet nem emlékszik az ebédre, de arra igen, kitől kapta a rózsaszín pónit a tavalyi szülinapján)

A történetmesélés nem egy 3-5éves gyerek műfaja…ilyen idősen még nagyon erősen megjelenik a beszédükben a fantázia, a mesevilág, és kiszínezhetik a történteket. Ugyanakkor kevés olyan helyzet volt az életükben, ahol nekik kellett valamit elmondani. Egy felnőttnek ez már sokkal könnyebb, hiszen naponta többször kerül ilyen szituációkba.

Ha szeretnénk fejleszteni gyermekünk kommunikációját, beszélgessünk vele minél többet! Figyeljünk arra, hogyan kérdezünk, érthető, világos és egész mondatokat mondjunk neki. Meséljük el, hogyan telt a napunk, hiszen ő is kíváncsi.
Minden nap mondjunk neki mesét, könyvből, vagy kitalált történetet. Élvezni fogja az együtt töltött időt, és fejlődik is közben!
Szituációs játékokban saját maga is fejlődhet. Bábozzunk vele, szerepjátékokat is játszhatunk.

Előző cikkJó tanácsok az iskoláskorúakhoz!
Következő cikkValóban ezt tanulják a gyerekek az iskolában? Felháborodtak a szülők!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .