újszülött sír

újszülött sírAz újszülött első sírása, tulajdonképpen az első légvétellel kezdődik.  Ennek fontos szerepe van, hisz a baba ilyenkor tölti fel a tüdejét. Kitágulnak a léghólyagocskák, ahol eddig magzatvíz volt ott most levegő lett. Ez egy cseppet sem kellemes dolog. Sok tudós már megállapította, hogy mind a szülés nem csak a mamának fájdalmas, de a baba is átmegy ezen a „kínon”, azonban az első levegővétel is hihetetlen fájdalommal jár. Ezért csodás dolog a természet, hisz mi ebből később semmire sem fogunk emlékezni. Ugyanúgy, mint életünk első három évére sem. És valljuk be akkor ér minket a legtöbb „sikertelenség” és „fájdalom”. Nem tudunk kommunikálni, esünk-kelünk, meg kell tanulnunk miért forró a sütő (illetve miért nem szabad hozzányúlni stb.).

Ha ezután az újszülött sír, annak már nem az élettani folyamat az oka. Így kommunikál. Egy újszülött nem hisztizik, nem azért sír, mert ezzel dühíteni akar minket. (Sokan így gondolják). Élete első heteiben nem is azért sír, mert ő márpedig ölben akar lenni (sokan szintén ezt hiszik, ezért nem is foglalkoznak egy hosszan síró babával. Pedig lássuk be, ha sír, legyen az akár anya hiánya is, akkor az már egy ok és igen is ki kell elégíteni az igényt).

A legtöbbször azonban a baba azért sír, mert éhes, szomjas, tele a pelus, fáj a hasa, nem jól fekszik, álmos, fáradt, fázik vagy melege van. Az első 1-2 hét után persze már anya után is sírni fog.  És ennél meghatóbb érzés szerintem nem is létezhet, ha a babád téged akar, nem is értem, hogy tudnak szülők ilyenkor inkább a süket embert játszani, csakhogy tanuljon a gyerek. Nem elhanyagolható az sem, hogy kimutatták azok a gyermekek sokkal nyugodtabbak, akiknek sírására a mama nagyon gyorsan reagál.

újszülött sírMinél tovább hagyjuk a babát sírni, igazából elveszti a pici a bizalmát irántunk, hisz ő jelez, de nem kap rá választ. Ezért nem szabad feladni, amikor már nem kér enni, nem szomjas, tiszta a pelus, de csak sír. Akkor is üzen. És szerintem nem lehet annál rosszabb, hogy tudjuk a babánk nem bízik bennünk. Hisz még csak most született.

Az anyukák az első néhány hét alatt megtanulják mikor miért sír a babájuk. Hisz mindenki egyedi. Sose feledjük a baba alapvetően akkor sír, ha valamire szüksége van.

A csecsemők sírásában is nagy a különbség. Itt jön előtérbe az anyai ösztön, azonban vannak meghatározó jelek, melyek támpontot adhatnak, miért is pityereg a csemete.
Azonban ha a baba vigasztalhatatlan, fájdalmasan a megszokottól eltérően sír, akkor keressük fel a gyerekorvost.

Nagyon megható, mikor látod gyermeked könnyeit. A szíved szakad meg és tudod, hogy bármit megtennél, hogy segíts neki. Az én kisfiam az első perctől könnyeket sír, pedig ez csak az első 1-2 hét után jelentkezik. Ő már a kórházban nagy krokodil könnyeket hullatott. Szörnyű volt, mert kezdő anyukaként, sokszor azt sem tudtam mit csináljak, csak puszilgattam, ringattam és reméltem, hogy jobb lesz…

 

Előző cikk“Mi a pocak…?!” – egy amerikai fotós vicces képei a terhességről
Következő cikkNem csak a Covid miatt kell tesztelni a gyerekeket

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Az én “kedves” védőnőm már az első perctől azt tanácsolta, hogy hagyjam sírni a kicsit és akár hányszor jött hozzánk ezt mindig elmondta. Szerinte, csak így ismerhettem volna meg, hogy a sírások mit jelentenek (éhség, fázás stb.)
    Soha nem hagytam sírni!!!!! Nem is bírtam volna hallgatni, és az összeszokásunk után már így is meg tudtam különböztetni a sírások okát, és tudtam, hogy mi miért van.

  2. Nekem ez volt az első amit Anyum mondott,hogy egy kisbaba nem hisztizik pár hónapos koráig. Ha sír mindig van valami baja pl.hasfájás,teli pelus vagy csak anyahiánya van. Szerencsémre hamar egymásra hangolódtunk mire Maxim 1 hónapos lett addigra tudtam,hogy miért sírt a Babám,éreztem,hogy mikor éhes és mikor álmos a sírásból jöttem rá ezekre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .