MEGOSZTÁS

A pozitív terhességi teszt után azonnal kezdődik a számolgatás, hogy mi mikor fog majd történni az újdonsült kismamával. Főleg akkor, hogyha az első gyermeket várja.

Hirdetés

Sok helyen a normál naptárból kész terhes naptár lesz, annyira bezsong a jövendőbeli anyuka. Régen hónapokban mérték az anyuka állapotát. Leginkább azért, mert nem voltak annyira precíz eszközeik, amelyekkel akár a magzat méretéből meg tudták volna mondani, hogy milyen fejlődési fázisban van éppen. Ma már egészen más a helyzet. Hetekben számolják a terhesség lépcsőfokait. Ezzel nem semlegesítik teljesen a tévedés lehetőségét, de valamelyest csökkentik.

Az első hetekben, szinte észrevétlenül bújik meg a kis zigóta, majd embriócska a kismama pocakjában. Ezért is érdemes már a baba tervezésének időszakában nagyon odafigyelni arra, hogy egészséges és stressz mentes legyen a környezete.

“A terhes naptár vezetését ezért a legtöbben csak az első hónap eltelte után kezdik meg.”

Az első időszakban a fejlődő, új szervezettel rengeteg sok minden történik. A főbb szervek és végtagok ekkor alakulnak ki. Ezért is fontos ekkor fokozottan odafigyelni a megfelelő élethelyzetek megteremtésére. Az első trimeszter a tizenharmadik hét végére zárul le.
Ezt követően jelentősen csökken a spontán vetélés lehetősége. Ilyenkor szokták a legtöbben a távolabbi ismerőseik tudtára hozni azt, hogy gyermeket várnak. A második trimeszterben, vagyis a tizennegyedik és a huszonhatodik hét között a kismamák a növekedő pocakjukat szokták dokumentálni. Az utolsó időszakban pedig egyfajta visszaszámlálásként szolgál a terhes naptár.

Ilyenkor a baba már élénk életet él pocakunkban, mozog, rúg esetleg még csuklik is. Nagyon sok gyógyszer ilyenkor már nem szedhető, tehát ezt is érdemes vezetni naptárunkban.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..