A kép illusztráció
Miken változtassunk a terhesség első heteiben?
Fotó:Pinterest

A terhesség első heteire természetesen egészség szempontjából nincs külön útmutató, hisz a leendő kismama még nem is tudja, hogy kismama.:) Azonban már terhesség előtt oda kell figyelni a helyes és egészséges táplálkozásra. Persze könnyű azt mondani. Az emberek életét manapság a munka teszi ki (sajnos). Nincs idő arra, hogy napi egy órát szánjunk edzésre. Ha még ehhez az egy órához hozzáadjuk az edzőterem megközelítéséhez szükséges időt is (tételezzük fel, hogy nem mindenki jár autóval), az már nem is egy hanem legalább két óra. Ha valaki ezt bezsúfolja naponta munka és a háztartás mellé, az vagy nagyon szerencsés, mert jó munkája van, öntisztuló lakása vagy pedig kötél idegei, hogy a napi stresszt (ami abból ered, hogy mindenhová pontosan odaérjen, elérje az aktuális buszt, vonatot) ki tudja iktatni a napi rendjéből. És akkor még nem beszéltünk egy edzőterem drága költségeiről. Termek válogatják mennyi egy havi bérlet ára, persze az sem mindegy mibe mész oda (egy turis melegítő, még ha csini és divatos is, akkor is lenéző szemeket eredményezhet).

Miken változtassunk a terhesség első heteiben?
Fotó:Pinterest

DE. Minden csak szervezés kérdése. Nem szükséges terembe járni, kezdetnek a séta, a futás is megteszi. A sportnál az úszást ajánlják még nagyon sokan (amihez azért jó ha van egy medence, tehát ide menni kell). Hisz minden izmot megmozgat, jót tesz testnek és nem utolsó sorban a léleknek is. Az ember úszás közben gondolkodhat, így már nem is tűnik olyan unalmasnak a medence hosszait szelni. És persze ha sikerül elsajátítanunk a hasi légzést, közben gyakorolhatunk is. Természetesen a stressz levezetésére minden sport tökéletes, akár a „durvább”, megerőltetőbb testedzés is, kinek milyen igénye van. És itt még a terhesség előttről beszélünk, amikor még lehet bármit sportolni.

Egészségesen is lehet étkezni kevesebb pénzből is (erről majd sorban a hetek folyamán mesélek).

Az első két-három hétben még nem tudjuk, hogy a baba a pocakban van. Manapság a nők elég nagy hányada küzd nőgyógyászati problémákkal ami a meddőség kiváltó oka is lehet. Én sem voltam másképp. Világ életemben küzdöttem a cisztákkal, a felfázással, majd 30 évesen kiderült a fő tényező az endometriózis. Ekkor már a porontyon járt az eszem és sokként ért a hír, melyet több orvos is megerősített, hogy nem lehet gyermekem.

Ezért az én kis csodámat valóban csodának tekintettem.

Miken változtassunk a terhesség első heteiben?
Fotó:Pinterest

Az egészséget nézve én dohányos voltam. A babáért való küzdés folyamán próbáltam leszokni, de nem volt elég erőm hozzá a sok-sok csalódás után. Persze folyton mondogattam, majd ha végre itt lesz akkor sikerül. Őszintén szólva azonban mindig is féltem valahol, hogy nem lesz hozzá elég affinitásom.

Aztán mikor megjelent a két csík és könnyeimmel küzdve remegő kézzel újra meg újra megnéztem a papírt, igazából önkéntelenül jött az egész. Azt még nem tudtam elképzelni, hogy van bennem valaki, hisz ezt már éveken keresztül a ciklusom végéig sokszor elgondoltam(és persze nem ment igazán). Azonban tudtam, hogy inkább a fél kezem harapnám le minthogy rágyújtsak.

 

 

 

Miken változtassunk a terhesség első heteiben?
Fotó:Pinterest

Azt hiszem, nem is az adja a dohányos nőknek a lökést, ha minden oldalról meghallgatják, hogy gondolj bele a babád. Hiszen az első napokban még ő maga sincs tisztában ezzel, ezt fel kell dolgozni még akkor is ha éveken át ez volt minden vágya. Ez csak akarat kérdése, talán az első lépés a jó anyaság felé. És sosem tudtam volna magamnak megbocsátani azt, hogy rögtön az elején „rossz” vagy inkább felelőtlen anya legyek. És azt hiszem én mondhatom ezt, hisz nem anti dohányosként mondok véleményt, mert mindkét oldalon álltam.

Természetesen ezzel egy időben a rengeteg kávét is leraktam. Igaz soha nem ittam erős feketét. Vérnyomásom alacsony volt (még a terhesség előtt is), ezért nagyon gyenge de sokszor kevés kávét ittam meg. Mintegy placebóként a vérnyomásom emelésére. Hát most ez is úszott.

 

Álmomban sem képzeltem volna, hogyan bírok ki egy reggelt, egy ébredést akár kávé nélkül. Ráadásul ekkor még dolgoztam persze. A munkahelyem messze lévén hajnalban keltem. Kávé nélkül. Hát nem egy élmény. Főleg, hogy a megszokott dolgokon változtatni kellett(bár a terhesség alatt ez csak az első csepp volt). A beidegződések, a reggeli rituálék megszűntek. Kávé cigi helyett reggel reggeli jött és tej.:( A munkába menet pedig zenehallgatás, hogy azért valamitől felébredjek.

A testmozgást pedig a napi több kilométer gyaloglással tudtam le (egyenlőre).

És a többi változás.:) Sok helyen olvastam, hogy az első jel a kívánósság. Én az első hetekben nem kívántam semmit. Még az ételt sem nagyon. Persze ez később nagyon megváltozott.:)

Előző cikkKukába dobott csecsemőt találtak Nagybányán
Következő cikkA terhesség kellemetlen tünetei az első trimeszterben