Már a pocaklakónak érdemes olvasni. Ha egy bizonyos mesét, vagy dallamos verset mondunk minden este a pocaknak, akkor a baba a születése után is meg fog rá nyugodni. Tehát a mesét még a születés előtt érdemes elkezdeni.

Már a csecsemő is szeret olvasni. Ha korán kezdjük, a könyv jó barátjává válik. Ne csak felolvassuk a mesét, hanem hangunk elváltoztatásával játsszuk is el a szerepeket. Beszélgessünk. Vonjuk bele gyermekünket is.

3 évesnél fiatalabbnak való mesék

  • Egyszerű cselekmény
  • Az egészen kicsi gyermekeknek elég, ha tárgyak képeit látják, az idősebbek már követni tudják az egyszerű történeteket.
  • A könyv lapjai ne legyenek mérgező anyagból, a festék se fogjon rajta, hisz a gyermek kezdetben kóstolgatni fogja. (15 hónapnál fiatalabb baba)
  • A Piciknek szép, látványos illusztrációk kellenek. A mesét elég, ha mi találjuk ki hozzá.
  • Az idősebbeknek már elég jó a fantáziájuk, hogy saját maguk elképzeljék a dolgokat.
  • Ide sorolnám még újra a diafilmek csoportját, hisz a fantáziát mozgatja.

Ha már beszél

Ha minden este mesélünk neki (és ha nem, akkor miért is nem?), ebben a korban már biztos, hogy élvezni is fogja.
Ne csodálkozzunk, ha heteken át ugyanazt a mesét fogja kérni, hogy olvassuk, meséljük el neki.
Ha átugrunk egy bekezdést, vagy kimarad egy mondat, a gyermek már figyelmeztetni fog, hogy ez nem így van, mert most az jön, hogy…

A lényeg

Mindig a megfelelő mesekönyvet válasszuk a picinek. Korához illő legyen.

Ha este úgy alszik el, hogy az ágyában fekszik (csak szoktatás kérdése), akkor üljünk már egész piciként az ágya mellé és meséljünk vagy mondjunk mondókákat.

Ha ölbe altatod, szintén jó lehetőség a mesére. Halkan suttogd neki a megszokott kedvencét.

Nálunk 

Én már a pocakban is meséltem a babámnak. Azonban inkább a zenehallgatás mellett döntöttünk. Igaz ez valahol az én önzőségem volt, hisz nem akkor feküdtem terhesen, mikor a babának kell majd, miután megszületik. Így ha elmondom a mesét, és utána még talpon vagyok, az megzavarta volna.

A születése után 3 hónaposan kapta az első kis könyvét. Azóta még csak naponta napközben ölben olvasunk. Persze ő nyálaz én pedig mesélek. Vagy épp csak mutogatom neki a képeken, hogy milyen állatot is lát.

Pl. ha kutya – akkor ez a vauvau kutya, cica – miau miau cica stb. Így a hangot is össze tudja kötni majd az állattal. Én mindent hasonlítok valamihez – mint odabent a pocakban a kapcsolatanalízisen. Tehát ha szép erdőt ábrázol a kép, akkor elmondom, hogy már voltunk ilyen helyen, tudod….stb.

A gyermek egy idő után felismeri a látott képeket. Nekünk a baba szobában a falon nagy mesefilmek figurái találhatók. Kis vakond, Bob és Bobek, Micimackó, Vuk. (ezt egy nyomtató és néhány fotóragasztó segítségével fillérekből meg lehet csinálni).

2 hónaposan a fiam már régen tartotta a fejét, így az első amit látott, az a Kis vakond és a Vuk figura volt. Hihetetlen volt látni, mikor 3 hónaposan bementünk egy könyvesboltba és meglátta a Kisvakond könyvet. Sikongatott, nyúlkált kacagott (persze ezután egy rakás Vakond könyvet és figurát kapott ajándékba).

Fél évesen – mivel Anyukám folyamatosan a vuk zenéjét énekelte neki, majd mindig megmutatta utána a falon – ha meghallja valahol a Vuk zenéjét vigyorog és ha épp a szobácskájában van, akkor már fordul is a falon látható minta felé.

Ezzel azt akartam mondani, hogy egész piciként is sokat számít a mese, az ének, még akkor is, ha mi esetleg nem is látjuk hatását vagy értelmét. Egyszer a legváratlanabb helyen és időben fogja megmutatni a Babánk, hogy már milyen okos.

Előző cikkTöbb, mint 6 kilós óriásbaba született!
Következő cikkEzért jó, ha anyatejjel táplálod a babádat!

1 hozzászólás

  1. Én is olvastam a pocakban Maximnak 🙂 de sok zenét is hallgatott, amiket én szeretek,mert minden utazás közben azt hallgatok 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .