Azt, hogy a baba mikortól alussza át az éjszakát az elsősorban a személyiségétől függ. A babákat ugyanis eltérő vérmérséklet alapján is besorolják. Hisz minden baba másmilyen. Így ez alapján hoztak létre egy mintát, hogy mikortól alussza át a baba az éjszakát.

Először is a baba napja 24 órából áll. Nem tesz különbséget a nappal és az éjszaka között. Az átalvásra nekünk kell rászoktatnunk.

Napirend

Nem kell szigorú szabályokat követni. Tehát ha a baba épp alszik, mikor már 10 perce evés idő van, nem kell felzavarni. Azonban mindennek van határa.
Napközben sose hagyd, hogy 3 óránál többet aludjon. Ha a babád, nappal 6 órát alszik, akkor felcserélte az éjjelt a nappallal.

Etetés

Ha azt szeretnéd, hogy átaludja az éjszakát, akkor töltsd meg a pocakját.
Hat hetes kortól javasolják a láncetetést – vagyis lefekvés előtt két óránként etessed – majd legyen még egy álometetés, közvetlenül mielőtt lefeküdnél.

Pl. este 6-kor és 8-kor szoptass, majd fél 11-kor 11-kor még egyszer. Ha ekkor a baba már alszik, nem kell felkelteni. Álmában fog enni. Mivel ilyenkor nem merev a baba, nem fog levegőt szívni, tehát büfizés sem kell, csak tedd vissza.

Ezzel a baba kap annyi kalóriát, hogy ne keljen fel enni.

Cumi

A cumi nem rossz dolog, csak tudni kell mikor abbahagyni. Ez megnyugtatja a babát, tehát egy pozitív dolog a számára. Szüksége van rá, de tudjuk hol a határ.

Ha a baba eléri a 4 és fél kilót és napközben 700-800 grammot eszik vagy 6-8x szopik, akkor éjjel már nem kell etetni. Ilyenkor csak az orális ingerlésre van szüksége. Ha ilyenkor cicire tesszük egy rossz szokást hozunk létre és idővel csak így fog elaludni. Ha tápszert kap, akkor sírás lesz belőle, vagy jön a bukás.

Először még biztos ébren fog feküdni cumival a szájában, azonban másnap már gyorsabban el fog aludni. És így tovább.

Álom

A kisbaba álma, mint a miénk is kb. 45 perc hosszú. Tehát van egy mély alvás, ezt követi a REM szakasz, ami gyors szemmozgásokban jelentkezik, majd jön egy felületes álom és ébred. Mi felnőttek is így alszunk. Ilyenkor átfordulunk egyik oldalunkról a másikra és újra alszunk tovább.

A baba lehet kicsit nyüsszögni fog. Ne rohanj be hozzá rögtön. Azzal felébreszted. Lehet a baba csak ebben az átmeneti állapotban van és gyorsan vissza fog aludni. Míg , ha bemész hozzá, akkor rögtön felébred.

Ha minden apró neszre beszaladunk, akkor a baba kételkedni fog tulajdon képességeiben és soha nem fogja tudni megszerezni az erőt és a képességeket, melyek révén fölfedezheti a világot és magabiztosan élhet benne.

Az elején említett táblázat

  • Újszülött: napi alvásszükséglete 16-20 óra – napközben 3 óránként 1 órát alszik, éjjel 5-6 órát.
  • 1-3 hónapos: alvásszükséglet 15-18 óra. Ez 18 hónapos korig így van.- napközben 3x másfél órát alszik, éjjel 8 órát.
  • 4-6 hónapos: napközben 2x 2-3 órát alszik. Éjjel 10-12 órát.
  • 6-8 hónapos: napközben 1-2 órát alszik. Éjjel 12 órát.
  • 8-18 hónapos: napközben 2x 1-2 órát alszik vagy 1x 3 órát. Éjjel 12 órát.

Ez azonban csak egy támpont, ettől a legtöbb baba eltérhet.

Előző cikkAz első 3 hónap hasgörcsei
Következő cikkLégzésfigyelő! Csak divat, vagy biztonság?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .