A cím elég megtévesztő, mert sok anyukának nem adatik meg, hogy milliomos legyen.Milliomos anyukák ! Mennyit ér a piacon, ha gyereked van? De egy friss tanulmány azt próbálta kielemezni, mennyivel nő a szülőkön a pszichológiai és a pénzügyi nyomás azután, hogy gyermekük születik.

Hirdetés

Amerikai, német és ausztrál közgazdászok arra jutottak, hogy az anyukák stressztűrő képessége a gyermek négyéves koráig gyakorlatilag a plafonon van, ami az időhiánnyal magyarázható főként, az első két évben mintegy húsz százalékkal nő a stressz, annak ellenére, hogy a két vizsgált országban, Németországban és Ausztráliában azért a kulturális értékek és gyermekjóléti juttatások viszonylag magasak.

A kutatók próbálták számokban kifejezni, hogy mennyi lenne egy édesanya fizetése abban az esetben, ha ellensúlyozni szeretnék azt a stresszt, amit a “munkája” során megél.

Ausztráliában évente 18 millió forintot kellene keresnie egy anyának, a németeknél pedig  13 millió forint lenne így a fizetés, ha a stresszt piaci alapon kompenzálnák.

Ha pedig az apa fizetését emelnék meg ugyanezen okból, az ausztrál apukák több mint 46 millió forintot, a német apák pedig 15 millió forintot vinnének haza évente.

Amerikában a két véglet közt lenne a “fizetés”, itt 33,5 millió forintba kerül az anya munkája.

Milliomos anyukák ! Mennyit ér a piacon, ha gyereked van?Ez kb. ugyanannyi, mint egy kisváros polgármesterei tiszteletdíja vagy egy gyógyszerészé.

Az amerikaiak úgy számolták ki az összeget, hogy megvizsgálták, hányféle tevékenységet végez egy anya a háztartásban – átlagosan tízféle munkát lát el – majd kiszámolták, mennyi időt fordít ezekre a tevékenységekre, és a piaci árat hozzárendelve meg is kapták az eredményt.

Egy átlagos amerikai anyuka majdnem 100 órát dolgozik egy héten, bejárónőként, szakácsként, napközis tanárként. Ő a létesítménymenedzser, a rendszergazda és a pszichológus egyben. Takarító, sofőr, mosónő, és nem utolsó sorban vezérigazgató.

A tanulmány készítői azt is hozzátették, a gyereknevelés viszont nem csupán számokból, és munkából áll, egy gyermek okozta öröm, mosoly kárpótolja a szülőket a stressz miatt.

Ami még fontos, ezeket a béreket nem a magyarországi bérekkel számolták ki, hanem az adott ország béreivel. Magyarországon, itthoni fizetésekkel számolva ezek az összegek elenyészőek a külföldiekhez képest (azonban határozottan nagyobbak, mint amit a gyes, gyed és családi pótlék címén az édesanyák kapnak)

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Hirdetés