A biztonságos kiságy kiválasztása bizony nem könnyű feladat. Még a pocakban a Pici, de máris előjönnek a kérdések. Milyen ágyat vegyünk neki. A boltokban annyi félét láthatunk az olcsótól a méregdrágáig, az egyszerűtől a habos-babosig, hogy nem is tudjuk, hogyan álljunk hozzá.

A színek, a minták, a belevaló takaró színe, ez mind az Anyuka ízlésére van bízva. (A képeken a legfurcsább ágyakat szedtem össze, plusz a miénket is láthatod.)

Azonban amire figyeljünk.

Többféle méret közül választhatunk. A legpraktikusabb, ha olyan méretű az ágy, ami később esetleg átalakítható majd gyerek ággyá is. Hisz nem hiszed, de pillanatok alatt (3-4 hónap és már lejjebb engeded az ágy szintjét, majd még néhány hónap és már leteszed a rácsot stb), kinövi a baba ezt az édes és pihe puha, nagy gonddal kiválasztott szépséget. Nem is beszélve, hogy az első dolga az lesz, hogy összebüfizi, lepisili, esetleg egy rossz pelenkázás alkalmával össze is kakilja.

A legelterjedtebb babaágy méretei ma 120×60-as és a 70x 140-es. Ezeket általában 2-3 éves korukig használják – persze a különféle átalakítások következtében -, azonban ezután már vagy kis heverőt kap a gyermek (mert a kiságyat megkapja a kistesó) vagy átalakítjuk.

Jó, ha az ágy fekvő felülete rácsos, így a matrac jobban tud szellőzni rajta.

Mindenképpen legyen állítható a fekvőfelület (ez általában 2-3 szintet jelent). Így a Picihez nem kell olyan mélyre hajolni kezdetben, később pedig már a baba felállva fog várni minket – ekkor le kell engedni, ki ne zuhanjon, mert egy kiságyból hihetetlen nagyot lehet esni – így könnyű lesz kiemelni őt.

Olyan bútort válasszunk, melynek a lakkozása nem tartalmaz mérgező anyagokat. Hisz majd meglátod, de a babád végig fogja rágni mind a kiságy, mind a járóka teljes fa felületét.

Ezen kívül ne legyen szálkás, az előző ok miatt.

Az ágy rácsai között a távolság szabványos legyen. Ez azt jelenti, hogy ne legyenek távolabb 6 cm-nél a rácsok.

Léteznek kivehető oldalrácsos ágyak. Ez azért jó, mert ha nagyobb lesz a gyermek, akkor a résen át tud majd közlekedni. Így a gyártó szerint nem fog próbálkozni az ágyból kimászással (én azért ebben nem vagyok biztos). Az én véleményem az, hogy láttam ilyen ágyat, de semmiképp nem akartam. A gyerekek hihetetlen rafináltak és ügyesek. Hiába mondta az eladó, hogy ezt a gyermek nem tudja kiszedni magától – mármint a kijáró rácsokat – mert nagy erő kell hozzá. Én lelki szemeim előtt láttam, ahogy a fiam éjjel alvás helyett küzd a rácsokkal, mert izgatja a dolog. Sikerül neki kiszedni, majd beszorul az így keletkezett nagyobb – de nem teljesen kiszedett rács miatti – résbe.

Kezdetben az ágyba a drága matrac tetejére tegyünk egy vízhatlan réteget. Ebből vágjunk egy csíkot, ami a pici feneke alá kerül majd. Erre tegyük a lepedőt, majd a babát. Első időkben elő fog fordulni, hogy átpisili magát a baba. Ez a rutinunk hiányából ered még.

Azonban ne fedjük be az egész ágyat ilyen vízhatlan réteggel, mert akkor a matrac nem tud szellőzni.
Ilyen gumilepedő, vagy gumipelenkát bármely baba boltban kaphatsz.

A kiságy biztonságát gyakran nézd meg. Nem járnak-e ki a rácsok. Jó helyen van-e az alja, nem kell már leengedni.

Ha picid már térdre tud állni, akkor már engedd lejjebb az ágyat. Innen már csak egy ugrás, hogy feláll és akkor már át is tud bukni az szélén.

A matrac legyen jól megválasztott. Lehet szivacs és kókusz is. Illetve már vannak memory matracok is. A lényeg, hogy megfelelő méretű legyen és szilárd. Nem szabad üres helynek maradnia a matrac és az ágy széle között. Ha két ujjunkat be tudjuk dugni az ágy és a matrac közé, akkor nagyobbra van szükségünk.

enyém
enyém

 

Csofi
Csofi

 

Előző cikkMit játszunk a gyerekkel kint és bent?
Következő cikkHa falba veri a fejét a kicsi!

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .