Milyen anyának lenni?

Hogyismondjam: keserédes. Nem az a rózsaszín köd, amit általában vetítenek. Nehéz. Baromi nehéz. 0-24-es szolgálat, még akkor is ha olyan jól alvó-jól evő-nyugodt, amolyan mindenanyuci álma a gyerkőc. Nehéz, mert kötött vagy teljesen, minden figyelmed,energiád,időd,türelmed igénylő feladat. Olyan hogy ÉN-ENGEM-NEKEM, már nincs, csakis Ő vagy MI létezik. Amit előtte megtehettél, már nem tudod megtenni, vagy csak bűntudattal, hogy milyen anyaszörny vagy te, hogy magára hagyod a gyermeked. Gondolok olyan dolgokra ahova nem viszed magaddal a kicsit. Pl. utazás, hirtelen programok, buli nonstopban. Spontaneitás? Ugyan…
Persze kell a kikapcsolódás én pl. körmöshöz járok 2 hetente egyszer és akkor is csak pörög az agyam, hogy de gonosz vagyok, miért nem maradtam otthon vele. Közben jól is esik az az 1 óra ‘szabadság’. Kettős érzés.
anya_baba_szeretet_24232_497791

A másik, ami nehézzé teszi, a felelősség. Hogy egy kis hiba, egy rossz mozdulat, 1 másodperc odanemfigyelés és akármi baj lehet. Hogy teljesen tőled függ ez az apró kis élet. Ha enni nem adsz neki? Akkor éhen hal, ha inni nem kap kiszárad. Én irányítom egy kis emberke mindennapjait,én döntök, és ha valamit most nem jól csinálok, elcseszhetem az egész életét. Félelem is van bennem. Félek az idő múlásától. Hogy gyorsan felnő. Mert minden csak egyszer történik meg. Csak egyszer született meg, csak egyszer mosolygott rám először,csak egyszer tette meg az első lépéseit, csak egyszer mondta először,hogy ‘anya’. Hogy elfogynak az elsők. Ott és akkor. Ma még ez de holnap már az. És meddig lehetek vele…

Na és az édes része? Ő maga, a gyermek. Ahogy látod fejlődni, nőni. Ahogy tanul és rácsodálkozik mindenre. Az hogy csak Te vagy neki és más nem elég jó, csakis Te. Amikor puszit ad. Mikor megölel. Mikor csak akkor eszik meg valamit, amikor te is megkóstoltad. A mosolya reggel. Ahogy kiabálja-anya. Mikor sétáltok és kezét nyújtja, hogy fogd meg. Mikor csak úgy tud elaludni, ha az arcod simogatja. Mikor becsukja a szemét és azt hiszi nem látja senki.Ez a feltétlen bizalom és szeretet. Hogy segíthetsz neki tanulni, fejlődni. Az érzés, amikor felismered benne az apja vagy akár a te jellemvonásaid, legyen az jó vagy rossz, és mondhatod:igen, ezt tőle-tőlem örökölte. Hogy büszke lehetsz rá. Hogy minden amit csinál,mond,tesz imádnivaló. Egy összefirkált hűtőszekrény, egy szétgurított WC papír,egy félig megkopasztott macska is vicces a maga módján. Csak nem szabad véresen komolyan venni. Kérdezheted, hogy mi van akkor ha hisztizik, rosszalkodik. Akkor van ejnye-bejnye,krokodilkönny,nagylevegő és még nagyobb ölelés. Akkor is szeretem. Tegyen bármit, feltétel nélkül szeretem.
7

Mi a legjobb? Hogy van nekem. Ez felülír mindent!!! Elmondhatatlanul szeretem és ez sose fog elmúlni. Olyasmi ez mintha szerelmes lennél. Bárhol,bármikor csak vele lehess. Ha nincs veled,csak ő jár a fejedben. Hogy van, mit csinál,hiányzom-e neki. Valami lélekbeli köldökzsinór köt össze minket, valami erős szeretet-szerelem egyveleg.
És amikor ő jön oda, átölel és azt mondja: “szejetem anyát”, akkor tényleg tudod, hogy jól csinálod. Hiába vagy fülig maszatos, kócos, mindegy hogy lila vagy fekete karika díszíti a szemeidet, mindegy, hogy mackóban vagy díszmagyarban feszítesz, Ő akkor is szejeti anyát. 
Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .