Az újszülött legfőbb foglalatossága az evés és alvás, de alig néhány hetesen ismerkedni kezd a környezetével. Ha a babaszoba berendezésekor már erre is gondoltunk, akkor a színes függöny, vagy más színes drapériák megfelelnek e célnak. A mama és a család hangjainak megismerése mellett felkelti érdeklődését a lágy dallamú, felhúzható zenélő, ágya fölé lógatható plüssjáték. Különösen, ha az mozog, forog is.

Hirdetés

Ha már forgolódik, kúszik a baba, érdemes olyan szőnyeget venni neki, melynek íves felső részére csörgőket, puha plüssfigurákat, esetleg rágható, fogzó ínyt simogató tárgyakat függeszthetünk.

jatek

9 hónapos korban már az esti fürdetés is játéknak számít. Jó célt szolgálnak ilyenkor a különböző fürdőjátékok. Puha fürdőkönyv, kiskacsa, teknőc, de csempére kirakható figurák is vásárolhatók, melyek élvezetessé teszik a pancsolást pakolászással egybekötve. A kád szélére szerelhető vízimalom is nagyszerű látványosság, de színezős szappannal firkálni is lehet a csempére.

Mikor már feláll, felkapaszkodik, és kapaszkodva megpróbál sétálni a baba, érdemes bébitaxit ajándékozni. Ez a játék több funkcióval is rendelkezik: zenél, gombok nyomkodásával különféle hangokat ad, átalakítható akár dobozzá is. Ebben a korban érdemes készségfejlesztő játékokat vásárolni, melyek a motoros mozgásokat, érzékelést, az ok-okozati összefüggések felismerését segítik elő.

jatek_2

Egy évesen már a legtöbb baba megtanul járni, így a legtöbbjük hevesen tiltakozik a babakocsiban való tartózkodás ellen. Ekkor már könyvből is mesélhetünk neki, így hamar megtanulja forgatni a szép, színes, kemény fedelű könyveket. Hasznos ajándékok közé tartoznak ebben a korban a formaillesztő, fűzős, kirakós játékok. Nyáron jól lehet játszani a homokozó játékokkal, húzható, tolható játékokkal, dömperrel, kukás autóval.

Két éves kor táján az építőkockák hasznos ajándékok. Mindenképpen természetes anyagból készültet, bababarát festékkel festettet válasszunk. Figyeljünk az építőjátékok méretére, nehogy az apróbb darabokat lenyelje a kis játékos. Ebben az időszakban megkezdődik a rajzolás is, csak kicsiknek gyártott zsírkrétát vásároljunk. Ekkor érdemes megvásárolni az első kismotort, háromkerekű járművet is.

jatek_3

Három évesen, szoktatás szerint már lekötik a mesék, mesefilmek, és fontossá válnak a szerepjátékok. Ilyenkor babaszobát, szerelőládát, kis háztartási gépeket, autót, babát lehet már ajándékozni. Szívesen formáznak gyurmából figurákat ebben a korban, és a színező könyvek is nélkülözhetetlenek lesznek. Ekkor már egyszerű társasjátékokkal is szívesen eljátszanak, de szeretik a kártyajátékokat, dominózást is. Az első járművet felválthatja a roller, esetleg a bicikli is.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .