magneses-orajatek

Milyen játék való a kicsinek? Akár ünnepre készülsz, akár csak egy kis meglepetést szeretnél okozni a gyereknek, nem mindegy mit viszel haza. Nem mindig jó, ha a játékon feltüntetett életkort nézed. Hiszen lehet, hogy a te babád pár dologban ügyesebb, érdeklődőbb, mint a korosztálya. A gyermek sajátosságait figyeld. Ne erőltess rá semmit, csak figyeld meg mi az ami igazán érdekli.

Hirdetés

Milyen korban milyen játék való a kicsinek!   0-1 éves kor 

Ami, csörög, zörög, színes, szájba vehető már jó lehet. Ennek a korosztálynak is kapható már könyv. Van, amit anyaga miatt szájba is lehet venni. Nagyon jó ajándék még a búgócsiga is. Ebben a korban több játékot tudsz venni, kevesebbért. Hisz még nagy volumenű játékot nem adsz a babádnak (egyébként is elég, ha a tv távirányítót, vagy egy üres pille palackot csomagolsz be neki, órákig fog vele játszani – de félre a tréfát).

Ha már tud ülni, érdemes venni pl. hintalovat, hintát. Ez is hihetetlenül jó készségfejlesztő játék. Nem kell hozzá kert, mert a hintát, akár a lakás egyik ajtófélfájára is felteheted. Két tartóval a félfa tetején. (nekem 30 évvel ezelőtt a kis lakásunkban a konyha és az előszobai ajtón volt a hintám.) 

 

 

  Milyen korban milyen játék való a kicsinek!   1-2 éves kor

Jöhetnek a kreatív játékok. Építőkockák, dupló legók. Kislányoknak jön a baba korszak, kisfiúknak a dömper, amit tologatni lehet. És persze akár előre is meg lehet venni a kis műanyag motort, mert nyáron már azzal száguldozni fog. (csak győzd cipővel – mert a cipő orrával fog fékezni).

Persze itt se feledkezzünk meg a könyvről.

     2-3 éves kor

Kis bicikli – persze 4 kerekű. Könnyű, a korosztálynak megfelelő kirakók. Ügyességi játékok. Kirakható mozaikok (persze nagy elemekből). Fakockákból rakható képek stb.

Ilyenkor már mindig figyeld a játékok korhatárát és persze vesd össze gyermeked képességeivel.

Milyen korban milyen játék való a kicsinek!Mert lehet már ilyenkor is társas játékot is venni neki. Hisz az egész család leül és játszik. Persze nem biztos, hogy szabály szerint, de nagyon fogja élvezni.

Nagyobb gyermeknek már könnyebb vásárolni. Hisz megmondja mit szeretne. Egy hajas babát, vagy egy olyan autót, amit az ovis társnál látott.

Azonban soha ne feledkezz el, a könyvről és a fejlesztő játékokról sem.

Hogyan szerettessük meg a mesét?

Amíg a gyermek kicsi, olvassunk neki. Ez lehet egyfajta szertartás is. Este lefekvés után jöhet a mese. Hasonlóképpen, mint fürdés előtt a torna. 🙂

Később, mikor már a gyermek ő maga kéri, hogy mit olvassunk, netán már ő maga is tud olvasni, akkor se hanyagoljuk el az olvasást. Hisz ez a korosztály már könnyen elfelejtheti ezt, jön a videó, a számítógép, manapság az X-Box stb. Ez lesz a kikapcsolódás, és nem egy könyv.

Milyen korban milyen játék való a kicsinek!Legyünk szemfülesek. Ha fiatalon elkezdjük, egy rendszert lehet vinni az életébe, érdekessé tehetjük az olvasást is – persze a könyv tartalmán kívül.

Én pl. kisgyermekként találtam meg édesanyám füzetét, melybe majd 50 éve minden egyes elolvasott könyv címét, szerzőjét és a dátumot és persze az adott könyv sorszámát – hogy épp hányadik – beírta. Rendkívül érdekelt, mind az, hogy miket olvasott, mind pedig az, hogy milyen mennyiségű könyv címe szerepelt benne.

Én is szerettem volna egy ilyet.

Kezdetben persze nagyon rövid könyveket olvastam, mert csak az volt a célom, hogy teljesen a füzet. Azonban ekkor még csak 5- 6 éves voltam – én nagyon korán megtanultam olvasni – majd később már a tartalom is fontos volt. Sőt sokszor anyukám feljegyzéséből merítettem ötletet, hogy mit is olvassak legközelebb.

Milyen korban milyen játék való a kicsinek!Ezzel nagyon jól tudjuk buzdítani a gyereket, hisz látja telik a füzet és ami ott benne van, azt ő mind olvasta. Egyre többet szeretne majd beleírni a füzetébe – persze először több adatot is felírhat, pl. a könyv tartalmát, miért tetszett. Én is így kezdtem, ezek idővel el fognak maradni – miközben gyűlnek a könyvek, a gyermek ráérez az olvasás ízére is. Egyre több és változatosabb kötetek kerülnek a szeme elé.

Én most, hogy már túl vagyok a félezres könyv számon, nagyon jó érzés visszaolvasni, hogy miket és mikről olvastam, 10-20 vagy 25 évvel ezelőtt. Milyen könyvek voltak sikerkönyvek. Illetve abban az időben mihez juthattunk hozzá.:)

Ez a könyvszeretet az írás felé is vitt. Hisz az első regényemet 8 évesen írtam. És a legjobb érzés az volt, mikor a kiadott könyveim is bekerültek anyukám jegyzetébe, mert elolvasta.:)

Egyszóval messzire vihet egy ilyen aprócska ötlet.:)

 

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..