Amikor kisbabát várunk, általában a saját elképzeléseinket követjük a babaszoba berendezésében. Hiszen a gyermekünket még nem tudjuk megkérdezni, hogy mi tetszene neki. Így lesz a legtöbb lányszoba rózsaszín, és fiúszoba kék.

Hirdetés

Azt azonban jó tudni, hogy a piciket nagyban befolyásolja majd a babaszoba színe is. Hiszen a színek érdeklődést váltanak ki belőlük. Az első hetekben ugyan még nem látnak jól a picik. Csupán a közvetlen szemük előtt levő tárgyakat látják élesen. Később azonban már a távolabbi, akár a fal színét is érdeklődéssel nézegetik.

A picik azonban kezdetben még nem tudnak különbséget tenni a színek árnyalatai között. Az agyuk azonban folyamatosan fejlődik. Az első három hónapban az erősebb színhatásokra figyelnek oda a babák. Ilyenkor – most már egyre gyakrabban- kaphatunk a piciknek játékokat, amik fekete fehér színűek. De minden más alapszín is felkeltheti az érdeklődésüket.

A babák számára ebben az időben a kék és a lila, majd pedig a narancs és a vörös a legpreferáltabb szín. Ezekből is az élénkebb árnyalatok. A pasztellszínek- amit a legtöbbször babaszobaszínnek választunk- nem kelti fel az érdeklődésüket.

A berendezési tárgyak is lehetnek eltérő színűek. Nagyon érdekli már a csecsemőket a sárga és a fekete is. Biztonságérzetet ad nekik a narancs és a fehér. Megnyugtató pedig a zöld, szürke és a kék.

A gyerekjátékoknál pedig törekedjünk arra, hogy csupán néhány dolgot helyezzünk a pici közelébe. A picik agya egyszerűen elveszik a sok játék között, nem tud választani, összezavarodik a baba. Tudjuk, hogy minden szülő mindent meg szeretne adni a gyermekének, de kezdetben a kevesebb sokkal több.

Hirdetés