Szülőként gyakran szembesülünk azzal, hogy a szüleink, testvéreink vagy akár távolabbi rokonaink és ismerőseink folyamatosan szeretnék megmondani, miként is kell gyereket nevelni.

Hirdetés

Érdemes már a gyerek születése előtt megbeszélni a családtagjaiddal, mi az, amibe beleszólhatnak, és mi az, amiben nem kéred a véleményüket. Ha előre meghúzód a határvonalakat, amikkel aztán mindenki tisztában van, sokkal kisebb az esélye, hogy bármelyik fél átlépi őket. Ha ez mégis megtörténik, akkor sem kell kíméletlennek lenned velük, hiszen a diplomatikus megközelítés sokszor jobb eredményre vezet. Ahelyett, hogy közölnéd a szüleiddel, hogy ne járjanak át hozzátok olyan sűrűn, beszélj meg velük heti egyszeri sétát a parkban, esetleg közös ebédet.

Fontos, hogy mindenki tudja, mi az, amiben kizárólag neked van jogod dönteni mint szülőnek. Különösen érdemes tisztáznod a dolgot, ha rendszeresen a rokonaid vigyáznak a gyerekedre. Előfordulhat, hogy szigorúan megtiltod a kicsinek, hogy leckeírás előtt tévézzen, de amikor ,a nagyszülőkön van ők korlátok nélkül hagyják mesét nézni. Ilyenkor érdemes megbeszélni velük a problémát, és megkérni őket, hogy tartsák tiszteletben az általad hozott szabályokat.Szeretnéd elkerülni, hogy a rokonaid beleszóljanak a gyereknevelésbe, mégis folyamatosan bombázod őket a kicsiről készült legújabb fotókkal, vagy naponta meséled nekik, milyen új dolgokat tanult meg a csemetéd? Esetleg más dolgokban folyton kikéred a véleményüket? Ezzel bátorítod őket, hogy az életed részének érezzék magukat, így kéretlen tanácsokkal lássanak el. Figyelj arra, hogyan kommunikálsz, és hogy erre ők mit reagálnak.

Gondolj arra, hogy a családtagjaidat a jó szándék vezérli, ezért akarnak folyton tanácsokkal ellátni. Ahelyett, hogy rögtön elhárítanád, mondd inkább azt nekik, hogy köszönöd a jó tanácsokat, elgondolkozol rajtuk. Egy egyszerű köszönöm is célravezető lehet. Ha mégis el kell hárítanod a javaslataikat, használj inkább „és”-t „de” helyett. Sokkal könnyebben elfogadják, ha azt mondod nekik: „érdekes, amit tanácsolsz, és kipróbálok mást is”, ahelyett hogy „érdekes, amit tanácsolsz, de mást fogok kipróbálni”.

Ha valami zavar, beszéld meg velük, és kérd meg őket, hogy hagyjanak fel vele. Például ha úgy érzed, hogy a szüleid állandó nyaggatása megkérdőjelezi a tekintélyedet a gyereked szemében, magyarázd el nekik a problémát, és próbáld velük megértetni, miért rossz az, amit csinálnak. Ha rátapintasz a problémára, könnyebb lesz felismerniük és megszüntetni.

Ahelyett, hogy a saját szülői teredbe engednél be másokat, alakíts ki saját tereket az ő számukra. Gondold át, ki miben jó és hogyan segíthet. Természetbarát édesanyádat kérd meg, hogy heti egyszer vigye el kirándulni az unokáját. Ha a kézműveskedésért rajong, kérd meg, hogy alkalomadtán ügyeskedjenek közösen. Találd meg mindenkinek a maga feladatát, és akkor nem szólnak bele a tiédbe.

Hirdetés