szoptatás

Ha a babánk éhes, azt gondolnánk elég ha sír? Mikor az újszülöttet hazavisszük, még mi is kezdőnek számítunk a baba nevelésében. Akkor is, ha nem az első babáról van szó, hisz minden gyermek eltérő. Tehát minden születés egy új kihívás lesz számunkra.

Egy kisbabának kell a napirend. Erről olvashatsz bővebben.

Napirend minden korosztálynak

Napirend a gyakorlatban 

Azonban a kisbaba hihetetlen gyorsan fejlődik, tehát a napirendjét is szinte 3-4 hetente alakítani kell, amikor egy újabb szakaszba ér a kis élete.

Nincs ez másként a szoptatással sem. Az újszülött a nap 24 órájából kb. 16 órát szopik. Viszont a kisbabának megvan a szopóreflexe, mellkereső mozdulata, amit sokan az éhséggel kapcsolunk össze. Így, ha azt látjuk, hogy gyermekünk szopizik – akár álmában is – rögtön cicire tesszük, hiszen biztosan éhes. Történhet ez akkor is, ha a baba egy fél órával azelőtt evett.

A jelek felismerését gyorsan el fogjuk sajátítani, hisz a nap minden percében látjuk a babánkat.

Ezért gondolhatjuk úgy, hogy gyermekünk folyton éhes. Ha azonban a súlya tökéletes, és a megfelelő mennyiségű tejet meg is itta nem sokkal korábban, akkor itt másról van szó.

szoptatás 3Ilyen esetben, ha cicire tesszük is, néhány kortynál többet nem fog inni a kicsi. A gond akkor kezdődik, ha ilyenkor a baba elaludt a mellen – és el fog, mert a tejben oxitocin van, mely nyugtató hatású. Ha levesszük a ciciről felébred, keresni kezdi a cicit, de nem azért mert éhes, hanem mert megnyugtatásra vágyik tőle. Ezután ez már egy mókuskerékké válik, nem tudjuk majd máshogy megnyugtatni a gyermeket, csak a cicivel.

Később pedig, sokkal nehezebb erről leszoktatni, mint a kezdet kezdetén. Hisz nagyon sokféleképpen meg tudjuk nyugtatni a gyermeket. Halk énekléssel, öleléssel, finom popsi paskolással, ilyen esetben nem feltétlenül kell a cici – sokszor ez inkább az anyáknak kell.

Ha ezt tesszük ez olyan, mintha egy nagyobb gyereknek édességet adnánk étkezés előtt, és ugye ilyet nem tennénk szívesen, hisz akkor „rendes” ételt nem fog enni a nap folyamán.

Más a helyzet, ha a 2 és fél 3 órás etetések között is éhesen sír a baba. Itt már valószínű egy új korszak köszöntött az életünkbe, ennek megfelelően kell a továbbiakban átalakítani a napirendet. Ha ilyen előfordul ne gondold, hogy kevesebb a tejed, egyszerűen csak nő a baba igénye. Ha ugyanúgy betartjuk a megfelelő szoptatási módot.

Néhány titokról olvashatsz itt:

Az anyatejről néhány titok 

Akkor a szervezeted is többet fog termelni, de kell neki egy kis idő az átállásra.

szoptatásTanács: Az anyatej reggel, egy kiadós éjszakai alvás után a legzsírosabb. Tehát, ha ébredés után lefejed ezt a tejet, vagy rögtön kínálod a picinek, akkor hozzájut a számára megfelelő plusz kalóriához.

Megjegyzés: Az olvasottak után itt nem arról van szó, ha a babád sír, akkor ne etessed meg. Csak mindig először gondold végig, mitől sír. Ez az éhség? Egy újabb korszakba léptünk?

Természetesen, ha a baba igényli a fejlődése folyamán, a soron kívüli cicit, ne tagadd meg tőle, ha épp erre vágyik.

Itt az a lényeg, hogy úgy kezdjed el a dolgokat, ahogy majd folytatni szeretnéd. Gondolj bele, hogy pillanatok alatt elröppen pár hónap és szeretnél- e még mindig éjjel ülni a fotelban, a ciciden alvó 5-10 kilós babával. Ebben a korban már nehezebb lesz leszoktatni a rossz szokásokról, sőt a baba sem fogja érteni, hogy hirtelen anya nem akarja ezt. (Ne keverjük össze a ciciről való végleges leszoktatásról, mert azt a baba is akarni fogja majd, hisz a szervezetének már nem lesz szüksége a tejre).

A babák rossz szokásait mi alakítjuk ki, nem a kicsik hibája.

Előző cikkHogyan aludjon el egyedül a baba
Következő cikkPorontyPont – Játszóterek a zsebedben!

6 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szia!
  Norbikám kedden lesz egy hónapos,eddig nagyon ügyesen szopizott viszont az elmúlt pár napban olyan, mintha szopizás közepére a mellbimbóm teljesen felpuhulna és akkor már nem tudna rákapni.Vagy csak mintha nem szívná…persze megolom vagy addig játszom vele amíg egyszer csak “megtalálja” vagy összébb nyomom a bimbóm,de ez így biztos neki sem a legjobb.Ilyenkor pedig eléggé felhergeli magát!Szerinted mit csináljak?Esetleg mellbimbó kiemelő?
  Előre is köszi: Dorka

  • Szia!

   Még mind a ketten tanuljátok a szopizás folyamatát. a mellbimbó kiemelő sokaknál segít ilyen esetben, de a játék is célravezető. Majd bele fog jönni. A szopiztatás is egy “türelemjáték”, de ha már rutinosabb lesz a pici, akkor gyorsabb és pergősebb lesz. Ne aggódj. Arra figyelj, hogy egy szoptatás – ha teheted és a babának is elég annyi – akkor egy ciciből legyen. Szívjon ki mindent. Ne váltogassad a cicit a szoptatás alatt.

   http://kisbabanaplo.com/2012/03/08/az-anyatejrol-nehany-titok/

   Ügyesen csinálod, majd hamarosan meg lesz a rutin is.:)

 2. Nem akarok leállni vitatkozni, mert időm sincs rá és értelme sincs sok, azt hiszem. Az egész megközelítés, miszerint a szoptatás egyenlő az etetéssel, téves. A szoptatás sokkal több a táplálásnál és egyáltalán nem csak a tápanyagok beviteléről szól. Ha egy édesanya a tanácsaidat követi, valóban csak az első hónapokban (vagy pár hétben) fogja tudni szoptatni a kisbabáját, holott a biológia és az ajánlás évekről szól. Nem tudom, mit jelent ez a mondat: „Tudom, aki a szoptatással foglalkozik, annak az az legjobb, ha az anya a nap 24 órájában mellen tartja a picit…” – nekem semmilyen érdekem nem fűződik ahhoz, hogy egy édesanya folyamatosan a mellen tartsa a gyermekét. Én csak azt szeretném, ha az édesanyák olyan információkat kapnának, ami abban segíti őket, hogy sikeres és harmonikus szoptatási kapcsolatban legyen részük a gyermekükkel. Márpedig a szoptatás korlátozása nem ezt segíti elő… Nem akarom ezt ragozni, olvasd el a linken lévő írást.

  • Én sem szeretnék vitába szállni senkivel, sőt én ezt abszolút nem vitának érzem. A cikk nem a szoptatás korlátozását tartalmazza, hanem egy másik megközelítést takar. Egyáltalán nem az ellen szól, hogy az anya a cicit csak táplálásra használja, egyszerűen csak a távlatokra is kivetít egy képet. Ez épp olyan, amit szintén nem ajánljanak, hogy a baba az anyukával együtt aludjon, mert később nehezebb róla leszoktatni.
   MÉrlegelni kell, hogy az anyának később szüksége lesz majd a pihenésre is – akár ha vissza kell mennie dolgozni. Tehát itt is vázolnak több lehetőséget, amiből az anyuka tud majd választani. Ebben a cikkben is erről van szó. Sajnos nagyon sok anyuka panaszkodott már – ezért írtam, hogy sok szakembernek ez a véleménye. Itt nem a szoptatás korlátozásáról volt szó, hanem arról, hogy ha a picit amúgy is szinte óránként etetjük, még a kezdet kezdetén. Az anyuka el tudja dönteni, hogy a fennmaradó időben a cicivel nyugtatja e a babát vagy mással. Ettől nem lesz kevesebb a teje. A harmonikus kapcsolat sem a szoptatásokon felüli mellen való nyugtatástól függ (hisz maga a szoptatás sem csak táplálkozás, tovább tart és többről szól.). Nagyon sok anyuka alkalmazza is ezt. Nagyon sok szakkönyv ajánlja is ezt. Hogy ki mit választ, mindenki maga dönti el, de szerintem jó ha vannak válaszutak. Hisz a gyermekünknek meg kell adni mindent, de magunkra is kell gondolni. Főleg, ahogy írod is, ha évekig tartó szoptatásról van szó – ami a legjobb és legszerencsésebb dolog. Egy 2 éves baba mellett azért már jó az, ha a baba a cici nélkül is meg tud nyugodni, és ezt az elején kell elkezdeni. Amiért a cikk íródott, pont az, hogy az anyák már meg vannak pecsételve, ha nem mindent a “mellel” tesznek. Ha azzal nem nyugtatnak, nem az a játék, nem az a pihenés a pici számára, akkor mindjárt rásütik, hogy nem lesz jó az anya gyermek kapcsolat. Nagyon sok ilyen jellegű levelet kaptam, ezért is tartottam ezt fontosnak. Ettől még a szoptatás a legfontosabb, de ha az anyuka két etetés között egy kedves, halk dallammal nyugtatja a gyermekét, szerintem még nem lesz kevesebb, sőt később a babáját a dallal is meg fogja tudni nyugtatni.
   A cikkben a szoptatásról való lemondás nem is hangzik el. Sajnos azonban- nem tudom miért – a szakértők többsége le is nézi azokat az anyákat, akik nem tudnak szoptatni vagy korán elmegy a tejük. Ez például miért van? Gondolom a munkád során Te is találkoztál már hasonló problémával? Mit tehet ilyenkor egy anya? Erről például írhatnál, mert sokan ezért nem mernek már szakemberhez fordulni, ami nagy hiba…

  • Kedves Judit!

   Én nem gondolnám, hogy nagyon sok a téves indormáció- hisz a szoptatásról nem esik szó. Itt a lényeg az, hogy ne szoptassuk a picit lépten nyomon, hisz ha ismerjük a jeleket, akkor tudjuk, mikor éhes a pici. Tudom, aki a szoptatással foglalkozik, annak az az legjobb, ha az anya a nap 24 órájában mellen tartja a picit, de azt hiszem mindennek megvan a normális kerete – persze az anya dönti el, hogy mit szeretne. Itt egy módszer van arra felvázolva, hogy mit is választhatnak még az anyukák. Hisz gondoljunk kicsit előbbre is. A gyermek és az anya között egy kölcsönös pozitív dolognak kell kialakulni, nem annak, hogy az anyuka később a fejét verje a falba, mert a pici már nem is szopik, de még mindig csak mellen tud megnyugodni. Ami persze nagyon szép dolog, de ezer egyféle módja van még a csecsemő megnyugtatásának. Erről szól a cikk is. Én magam maximálisan támogatom a szoptatást, hisz a legfontosabb a baba első néhány hónapjában, mint táplálék. Azonban nem a szoptatás fogja az anya baba kapcsolatot meghatározni, meg lehet azt erősíteni nagyon sok más módon is. Persze amint írtam, mindezt az anyuka dönti el, de jó, ha többféle megoldás közül választhat. Sokszor már nagyon erőteljesnek érzem azt, hogy a szoptatást mindennél fontosabbnak tartják – és persze sok szempontból az is. Azonban, ha egy anyának netán nincs teje, azon kívül, hogy lenézik, sokszor még a szakemberek is, mert őt hibáztatják, nem is vázolnak más lehetőséget. A cikk erről szól, nem a szoptatásról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .