A terhesség elején a legtöbb kismama már legszívesebben a homlokára tetováltatná, hogy terhes. Szeretné mindenkivel tudatni. Azonban ott a másik énje, a félelem is. Ezért szoktak a legtöbben várni a nagy bejelentéssel az első trimeszter végéig, sőt vannak akik még tovább.

Hirdetés

A legfontosabb ebben az időszakban (persze az egész terhességnél meg kell próbálni, azonban a hangulatingadozások miatt nehéz), hogy pozitív dolgokra gondoljunk. Csak a jót lássuk meg. Igyekezzünk elkerülni a konfrontálódást. Ha ez elkerülhetetlen, akkor próbáljunk minél előbb lehiggadni. Ilyenkor nézzünk meg egy szép képet, vagy akár egy tündéri babafotót és MOSOLYOGJUNK. Mindenen. Ha reggel felkelünk és esik, nézzük azt milyen szép is ez, hisz kell a növényeknek, azért, hogy gyönyörű virágaik legyenek…

Ez az időszak jó arra is, hogy a rossz szokásainkat végleg eltávolítsuk legalább 9 hónapra az életünkből.

Azt mindenki tudja, hogy a dohányzás, alkoholfogyasztás, a gyógyszerszedés károsítja a magzatot (persze ezek terhességen kívül is veszélyesek). És persze ide sorolnám a macskát is, amitől nem kell megválnod, csak óvatosnak lenned.

Dohányzás

Tudjuk, hogy rontja a teherbeesés esélyét is. A várandósság alatt spontán vetélést okozhat. És természetesen rontja a magzat egészségét is. Koraszülött babát eredményezhet. És a bölcsőhalál esélye is nagyobb (hisz a tüdő nem lesz fejlett).

Miről mondj le ha kismama vagy!Ezekről azonban mindenki tud. A leszokás ugye nehezebb mint gondolnánk. Ha szerencsénk van megundorodunk a cigarettától. Azonban higgyük el, hogy a baba létezésének ténye hatalmas húzóerő. (Én magam is, mint ahogy már írtam, dohányoztam. Sosem gondoltam, hogy le tudom majd tenni. Nem volt motiváció. A pozitív teszt hatott. Egy szálat sem szívtam többet.)

Ha kívánod a cigit, szintén nehéz lesz, de erőltesd meg magad. Hisz 9 hónap nem a világ. Nem szabad azzal elfedni a problémát, hogy az ismerősöm, barátnőm, szomszéd végig dohányzott és egészséges, nagy súlyú babája van, aki most x éves és milyen okos. Ez így igaz. Van ilyen, sajnos sok is. Azonban azt sosem tudhatjuk meg, hogy az a baba mennyit volt beteg, mennyire érzékeny a környezetére. Ezzel nem büszkélkednek a dohányosok. Sok szoptató anyuka, aki dohányzik, nem érti miért kell a babának szinte óránként a cici. Nem csak a megnyugtató erő van benne, hanem már a függőség is sajnos, hisz az anyatejen is megtalálható a dohányzás káros mellékhatása ami mind kicsit mind nagyon függővé tehet. Nem utolsó sorban, nem tudjuk, hogy akár 20-30 év múlva ezeknek a gyerekeknek milyen nehézségeik lesznek pont a családalapításkor emiatt. Ezek távlati dolgok és mi felelünk érte.

Tippek az erős akarat mellé:

  • Nézegess képeket, akár koraszülött babákról. Nézd meg mit okozhat a dohányzás.
  • Ha találsz valamit ami jól esik, rágj rágógumit, egyél egy almát.
  • Ha eszedbe jut a dohányzás, olvass el egy könyvben egy fejezetet, foglald le magad.
  • Tégy egy nagy sétát, menj el bababoltba helyette.
  • Hívj fel telefonon valakit akivel jó beszélgetni.

Miről mondj le ha kismama vagy!Ez csak néhány tipp. Azonban a lényeg, hogy ne csökkentsd, hanem tedd le. Azzal, hogy majd holnap, majd holnap kevesebbet, nem fogod lerakni. Vagy ha mégis hetekig tarthat. Hidd el elvonási tüneteket az agyad generálja, ezt meg kell akadályozni. Gondolj akkor arra, hogy „csak” a baba születéséig és a szoptatás idejére teszed le. Nézz vissza már eltelt 1,5 hónap ebből. Szóval rohan az idő.

  • Írj naplót. Akár a gondolataidról is. Segíteni fog.

A legfontosabb azonban, hogy hihetetlen büszke leszel magadra. Az első lépést megtetted a jó anyaság felé. Ennél csak nagyobb lemondásaid lesznek a babáért. Ez csak egy parányi csepp a tengerben. 🙂

Ha vannak még jó ötleteid a leszokáshoz, akkor írd le, hátha segít másoknak is.

( A következő egészség héten folytatom a többi „káros” szenvedélyt)…

 

Hirdetés

5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. En is dohanyoztam. Amint megtudtam, hogy babat varok azonnal leraktam. Azota sem szivtam el egy szalat sem. Sot, sleszembe se jutna, szerintem ez a minimum amit egy anya megtehet a szuletendo gyermekeert.

  2. soha nem fogom elfogadni és tolerálni azokat az “anyákat”, akik még ennyire sem képesek, hogy letegyék a cigit. Egyszerűen ez az a szint számomra, amire nem tudok elfogadható magyarázatot találni. Erre nem lehet azt mondani, hogy jajdeháténnemtudtam v. azt, hogy az ismerősömismerősénekrokonánakisvanegyismerőseakidohányzottéssemmibajanemlettagyereknek. Ez egyszerűen gyomorforgató és a gyerek életének szándékos, tudatos és tervszerű veszélyeztetése.

  3. Az egyik ismerősöm felesége Is dohányzott két terhessége alatt is a másodiknál mondván, hogy az elsőnek sem lett baja végig szívta a cigarettát a kisfiú lyukas szívvel született..

  4. Egy durva példát említenék a személyes ismeretségi körömből: anyuka quot;végigquot;dohányozta a terhességét, gyerek 7 hónapra született alig másfél kilóval, majd az inkubátorban lement 90 dekára. Felnőtt férfiként a 180 centijéhez 55 kiló, és a lábai olyan vékonyak, mint egy gyereké, mert leégtek az izmai.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..