Közelednek az ünnepek, szinte észre sem vesszük és máris karácsonyeste van! Az adventi időszak nagyon jó alkalom arra, hogy a családdal, a gyerekekkel közösen készülődjünk a közelgő ünnepre.
A legszebb karácsonyi ajándék gyermekeink örömtől csillogó szemét látni Szenteste. Karácsony közeledtével a  nagyobb gyerekek naponta számtalan ajándékötlettel hozakodnak elő vagy megírják a kívánságlistájukat, de a kisebbeknél nagyon oda kell figyelnünk, hogy a szívéhez közel álló, életkorának megfelelő ajándékot választhassunk. 

Hirdetés

Leginkább a 3-4 év alatti gyermekek esetében kell komolyabban megfontolnunk, hogy mi az a dolog, ami szórakoztató de egyben hasznos is neki. Mivel ők még nem igen tudják megmondani mit szeretnének, ezért úgy vélem az ilyen korú gyermekek ajándékozása a legbonyolultabb. Érdemes tartós ajándékot választanunk, de egyben legyen emlékezetes is. Fontos hogy rögtön kipróbálhassa, eléggé mellé lehet fogni, pl. egy szánkóval, ha szenteste nincs hó, vagy korcsolyával, vagy biciklivel. Hasznos lehet, ha többfunkciós játékot választunk, pl. játékvár, vagy babaház. Képzeleteikkel többféle módon tudnak játszani vele, bevonhatnak hozzá esetleg játékbabát, plüsst…  

A könyv mindig jó ajándék. A gyerekek életkorának megfelelő könyv mindig jó ötlet, különösen ha van kedvence is a kicsinek. Esténként (és napközben is!) lehet összebújva olvasni, nézegetni a képeket, mesélni – ha már olvasni is tud a gyermekünk, akkor ő maga is olvashat nekünk! Válasszunk olyan játékot, amivel közösen is tudunk játszani: egy pakli kártyát, egy társasjátékot, de akár biliárdot, csocsót is érdemes. Fontos, hogy aztán ne csak nézzük, hogy hogy játszanak vele a gyerekek, mi magunk is vegyünk részt a közös tevékenységben (Megfigyeltétek már, hogy akkor szeretnek igazán játszani a gyerekek még a testvéreikkel is, ha anya, apa is ott van velük?). Állatot, házi kedvencet ne ajándékozzunk a gyermekünknek!

Minden csoda 3 napig tart, egy állat esetében sem lenne ez másképp. Eltelik az a pár nap, és már csak nyűg lesz a kis kedvenc. Már nem fogja simogatni, már nem akar neki enni adni, mehet a szegény kis pára egy menhelyre (jobb esetben).Persze, ha a szülő saját maga is örülne egy kis szőrmóknak, ő maga szívesen gondozza, eteti, takarítja az állatkát, akkor éppen meg lehet fontolni ezt az ötletet is – de gyerekeknek minimum 10-12 éves korukig nem érdemes ilyen ajándékon törni a fejünket.


És a végére íme pár ajándékötlet korcsoportonként: 

0-2 éves gyermekek számára:  – baba hinta, -plüss (ezzel aludni is tudnak), – etetőszék,  – járássegítő, – zenélő bili,

3-5 éves gyermekek számára:  – mesekönyv, – színező, – gyurma,  – formakirakó, – építőjáték,

6-10 éves gyermekek számára:  – könyv,  – társas,  – kártya,  – legó,  – fejlesztő füzetek,  

11 vagy ettől idősebb gyermekek számára:  -tablet,  -telefon, – ékszer,  – ruhanemű stb. Viszont ők már megtudják mondani, mi az, amire igazán vágynak, így azoknak a szülőknek akiknek már nagyobb gyermekeik vannak, könnyebb dolguk lesz az ajándékok beszerzésében. Kellemes készülődést kívánok mindenkinek! 

Hirdetés