A szem színe is genetika alapján öröklődik. Mégis, ha két barna szemű embernek kék szemű babája születik nem kell mindjárt félrelépésre gondolni. Hiszen ilyen lehetséges.

Azok gyönyörű égszínkék szemek. A legtöbb baba kék, esetleg szürke szemmel születik. Ám ez a szín számtalan változáson megy keresztül, mire a végleges színnél megállapodik, kb. 4-6 hónapos kor között. A szem szín az pusztán örökletes.

Ha a családban mindenki kék szemű, akkor- a genetika miatt – az újszülött is kék szemű lesz. Azonban a kék szem nem domináns. Ha mindenki barna szemű, akkor a baba kékszeműsége csupán 25%-os esély marad.

Azonban bármilyen szép is a kék szem, ugyanolyan csodálatos egy zölden, barnán vagy feketén ragyogó szempárba nézni…

 

Előző cikkÍgy kommunikál az Apa a pocaklakóval
Következő cikkOltásra vitték az újszülöttet Angliában! A nővér kiejtette a kezéből a kicsit!

8 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szerintem a nagyszülőktől is örökölhető a szem szìn. Apunak ès Anyunak barna szeme van Öcsèmnek meg zöldes-szürkès, mint a nagyimnak. Öcsèmnek a pàrjànak kèk szeme van de a màsodik gyereküknek barna.

 2. Én barna szemű apa zöldes kék és a pici lánykánk eddig még kék szemű most 3hónapos kíváncsi vagyok milyen lesz

 3. Nálunk mindenki kék szemű – apuka-én, énapukám, apukaanyukája és még jónéhányan a felmenők közül -, de egyikünké sem olyan tiszta-gyönyörű-igaziKÉK, mint a lányuké. Már elmúlt 3 éves

 4. Apának zöldes – barna szeme van, nekem barna. A nagylány most fél éves, de még szerintem nem alakult ki a végleges szem szín, mert a pupillánál egy kicsit már barna, de alapvetően még kék a szeme színe. Szerintem lassan majd bebarnul neki.

 5. A mi két nagyobbik (13 és 10 évesek) lányunk szeme már születésük után bebarnult elég gyorsan. Nekem és az apukájuknak barna szemünk van. A harmadik kislányunk már 14 és fél hónapos és még mindig inkább szürke szemű, mint bármilyen árnyalat is lenne benne!? Változhat még a szeme színe? Valahol , kb. 1 éve azt is olvastam, hogy fél éves koruktól akár 3 éves korukig is változhat még a babák szemének a színe!Az is egy hivatalos oldal volt! Akkor most melyiknek lehet hinni?!?!?!?

  • Nálunk, apának kék a szeme, enyém barna. Kislányomnak születése óta kék volt, kb. 1,5 koráig, aztán szürkés, jelenleg (22hós) zöld, barna árnyalattal. Elég érdekes a színe, szerintem ez még mindig nem a végleges, kiváncsi vagyok a végeredményre:), de tényleg sokszor olyan “seszínű”. Én úgy tudtam, hogy fél éves korukra kialakul a tényleges szem színe, de nálunk ez az állítás nem jött be:)

   • Nálunk én vagyok a kék szemű, a párom barna. A lányunk kéknek indult, és most az az általad is leírt se zöld, se barna. 2 és fél éves. 🙂

 6. Nekünk szürke szemmel született Maxim 🙂 3,5 hónapos,de még csak annyiban változott,hogy fekete lett..pedig nekem zöldes-barna, apujának meg barna szeme van 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .