Talán mindenki emlékszik még azokra a gyermekkori jótanácsokra, megdorgálásokra, amiket szüleink, nagyszüleink emlegettek, és vannak néhányan, akik már tovább is adták ezeket a “legendákat”. De nézzük, van-e igazságtartalma nekik.

Hirdetés

Nem fogsz nőni, ha kávét iszol!

Ugyan rengeteg oka van annak, amiért nem jó ötlet, ha a gyerek kávét iszik, de az biztos nem igaz, hogy megáll a növésben. Kutatások kimutatták ugyanis, hogy semmi különbség nincs csontnövekedésben vagy csontsűrűségben azok között a tinik között, akik fogyasztanak kávét, és akik nem.

Erősebb lesz a szőröd, ha leborotválod!

A fiúk valószínűleg alig várják az első serkenéseket a bajuszvonalban, azonban a lányok már a legkisebb szőröktől is megijednek. És a szülő tesz rá még egy lapáttal, azt mondja a serdülő gyerkőcnek, ha leborotválod, még erősebb lesz ha újra kinő.
Ez is csak egy mítosz, az újonnan kibújt szőrszál csak a hibás érzékelés miatt tűnik vastagabbnak.

images (11)

Menj távolabb a tévétől, mert elromlik a szemed!

Szinte biztos, hogy ezt a mondatot mindenki ismeri. (az én férjem még mai napig alkalmazza, ha a gyerekek meséznek, minden ellenkezésem hiábavaló) Ez az egész abból indult ki még a hatvanas években, hogy az emberek attól féltek, sugárzást bocsát ki a televízió, ami rontja a szemet.
Valójában egyébként a látásra egyáltalán nincs hatással a távolság.

tv-gyerek

Ne kancsalíts, mert úgy marad a szemed!

Erre semmi bizonyíték nincs, hogy így lenne. Legalábbis, eddig még egy gyerek sem maradt bandzsa attól, hogy hülyéskedett a boltban a pénztárossal.

Ha sokat iszol, béka nő a hasadba!

Azt gondolom, ezt senkinek nem kell megmagyarázni, hogy nincs valóságtartalma. A folyadékbevitel pedig szükséges. 🙂

 

Hirdetés