napirend a gyakorlatban

Ha van napirended, akkor tudod a pici számára a biztonságot megteremteni. Így tudja, mikor mire számíthat a nap folyamán és kiegyensúlyozott lesz. A legfontosabb, amit tanácsolnék, hogy hosszú távra tervezz. Tehát úgy kezd el, ahogyan majd folytatni szeretnéd. Sokan badarságnak tartják – és ismerősöktől is ezt hallják – hogy megszervezzék egy újszülött napirendjét. Hisz még olyan pici. Azonban ugyanezek az ismerősök is majd kb. 3 hónapos kortól már ajánlani fogják, hogy bizonyos napirend szerepeljen a listán. Akkor miért ne lehetne elkezdeni ezt rögtön? Természetesen bármikor meglehet próbálni, csak később kicsit nehezebb lesz, hisz a baba már hozzászokott az ötletszerű élethez. Azaz, hogy nem tudja mire számítson. És persze mint mindig itt is szerepe van a baba és a mama vérmérsékletének.

napirend a gyakorlatbanAz előzőben leírt programmal mi irányítjuk a babát. Mire betölti a 3 hónapot, akkora már tisztában leszünk az igényeivel, tudjuk mikor milyen sírásra mit vár el a baba. Tehát ha szem előtt tartjuk saját magunkat is és a családot, akkor a babát a család részévé kell tenni. Nem pedig egy olyan „lénnyé”, aki vagy alkalmazkodik hozzánk mindenben, vagy pedig mi „ugrálunk” úgy, ahogy ő fütyül.

Sokan azonban nem látnak túl az első héten, nem döntik el mit is szeretnének valójában. Így amint felmerül egy kis csúszás mindjárt ötletszerűen nevelnek.

Ha nehéz helyzetek alakulnak ki azért csak mi vagyunk felelősek. Hisz a baba a megszokott életét éli. Neki mindegy, hogy esik vagy fúj, nyugodtak vagyunk vagy épp fáradtak. Gondoljunk csak bele, mi hogyan reagálunk arra, ha véletlenül valami közbejön a megtervezett napirendünkbe. Idegesek leszünk, stresszesek. Mi mást várunk el akkor a babánktól? Ilyenkor jön a sírás, a nyűgösség. Azonban ő még nem tudja a napjait beosztani, erre vagyunk mi.

1. lépés: Jegyezz fel mindent.

Az első napokban ez lehet hogy még nehezen megy és sűrűnek fog tűnni, de ez is csak megszokás kérdése. Ebből azonban tudni fogod, milyen helyzetre, mikor hogyan reagál a baba. Tudni fogod, mikor várható akár hasfájás (ez főleg az első 3 hónapban gyakori, amíg még a baba belső szervei az alkalmazkodás időszakát élik. Főleg este jöhetnek ilyen fájdalmak).

Csak megjegyzésként tenném hozzá, hogy a hasfájást is könnyen el tudod különíteni a többi sírástól, ha vezetsz naplót. Hisz ha a baba fájdalmasan sír, megfeszíti magát és nem régen evett, akkor valószínűleg hasfájás gyötri. Ezt néhány hét után akár órához is tudod majd igazítani. (Vannak babák, akik szinte írás szerint este 5-7 óra között sírnak a hasfájás miatt, majd 3 hónapos kor után mintha elvágták volna. Ezzel számolni kell, azonban be kell építeni a napirendbe.)

Nem marad minden úgy, ahogy legelőször, hisz a baba 6 hetesen már egy fejlődési ugráson megy át, tehát nagyobb mennyiséget eszik, esetleg éjjel tovább alszik, nappal kevesebbet. Azonban ha van már egy rutin, akkor azon nem kell változtatni, csak maximum az időket kitolni vagy csökkenteni.

Miért nem megy ez a módszer?

Legtöbbször az oka, hogy a szülőnek nincs távlata. Úgy érzik a napirend egy börtön, amitől nem lehet eltérni (majd leírom a saját példám). Így nem is tudják élvezni az babával töltött időt.

A másik ok, hogy nem kitartóak. Ha felmerül egy probléma, akkor mindjárt elvetik az egészet. Majd jön az ötletszerű nevelés, jön a káosz.

A harmadik ok, hogy a szülő nem találja meg az arany középutat.

A legfontosabb az egészben az, hogy a napirend pontjai maradjanak meg: evés, játék, alvás, ezalatt a mi dolgunk.

Ahogy én csináltam:

napirend a gyakorlatbanA kórházat ugye ne nézzük, mert az egy fix dolog. Hiába van veled a baba ,nem tudod kezelni a helyzetet. Főleg ha első baba, még azt sem tudod, mit kezdjél vele szinte. A fürdetés sem a Te dolgod.

Mielőtt hazamész, beszéljetek meg egy fix pontot a programban. Nekem ez a fürösztés volt. Ezt mi fél 7-re lőttük be. Ehhez igazítottuk az egész napot. (Nekem a babám a téli időszámítás alatt született így a fél 7 eleinte jól ment, miután jött a nyári időszámítás ki is toltuk ezt 7 órára, mert ugye szinte este 10-ig világos volt. Hiába sötétítettünk be a babánál, volt hogy a fürdés után még fent volt 9-ig. Persze ilyenkor már nem volt evés semmi, egy kis csöndes altatás, vagy beszélgetés, mese.)

Ez a fix program annyira bevált, hogy most már ha nem látja, hogy készülünk füröszteni fél 7 és 7 között jelzi, hogy valami nem stimmel.

Tehát ez volt a fix pont.

Az első napokban mindent írtam, mikor eszik mikor alszik, mennyit , mikor mit produkál a pelusba stb.

Reggel hagytam aludni, amíg akart. Ezután jött az étel, majd peluscsere. Ezután játszottunk. Ez ugye kezdetben csak beszélgetést, babusgatást jelentett. (Ekkor én kitapasztaltam, hogy az én babám napközben nem alszik sokat.) Ennek érdekében azért le le tettem, hogy szokja, aludni kell. (Be is jött később.)

Nappal 3 óránként kapott tápszert.

Tehát három óránként jött a tápszer. Majd pelus és játék. Ha elaludt a babám én nem keltettem fel, ha letelt a 3 óra hisz lehet csak fél órával azelőtt aludt el. Miután felébredt, kapott enni, pelus, játék.

Ez csak a fürdés előtt változott. Ha közvetlenül fürdés előtt ébredt, akkor már nem kapott enni, hanem jött a masszázs, a fürdés, a D-vitamin, majd a tápszer, a büfi és az alvás.

Tehát a rendszer csak egyszer fordult, este a fürdésnél. Azonban ez egy külön rituálé a babának. Ő ezt így fogja megszokni.

A fejlődési ugrásoknál is ügyeltem a már kezdet kezdetén kialakított rendszerre. Az időpontok csúszhattak, de a rendszer nem. Így már előre tudtam, hogy most épp miért sír a baba.

Éjjel én soha nem keltettem fel a babát. Mindig ő sírt. És nagyon pontosan 3 óránként, az első két hétben. Majd azután átaludta az egész éjszakát. Tehát egy 2 hetes baba nekem 12 órát nem evett, mert este 8-tól reggel 8-ig aludt.

Mikor először jött a gyerek orvos (aki persze a régi rendszer híve volt), megnézte a naplóm és mondta hogy ez így nem jó. Hiába volt a babám kiegyensúlyozott és vidám.
Mondta, hogy 3 óránként kötelező etetni, és ha alszik akkor sem térhetek el tőle, maximum 5 percet.

napirend a gyakorlatbanÉn erre nem adtam, láttam, hogy a babám nem éhezik. És úgy folytattam, ahogy elkezdtem. Tehát nyugodtan merj magadtól cselekedni. A Baba nem egy robot, jelezni fogja, ha valami nem jó neki. A másik, ami talán szerencsés volt. Nem volt otthon mérlegem. A szülés előtt még a védőnő mondta, hogy nehogy vegyünk, mert náluk mindig van fölösleges, hát akkor pont nem volt. Így nem mértük otthon Őkelmét. Azonban eddig akár hányszor mentünk az orvoshoz, ahol ugye mérik, mindig az arany középúton van a súlya a doktor által rajzolt ábrán. Tehát azt hiszem jól csináltuk.

Most a babám már fél éves. A napirend ugyanaz, csak a benne lévő dolgok változtak kicsit.

Reggel ébred, akkor jön a tápszer és a pelus csere. Majd játék. 10 óra felé mindig elálmosodik, ekkor elaltatom és megy a szobájába aludni. (Ilyenkor, ha ölben alszik el, akkor mindig súgd a fülébe mikor leteszed, hogy leteszlek az ágyacskádba, mert itt kell aludni. Így nem fog megijedni, ha felébred, hisz nem ott találja magát, ahol elaludt).

Majd ha ébred, akkor már jön a szilárd étel (már mindent eszik, amit a boltban lehet pépként kapni), majd utána pohárból most tanulunk inni és jöhet a játék.

(A pelus csere már ritkábban van, hisz napjába csak egyszer kakil már és a pisit nem kell fél óránként nézni.)

Majd délután van még egy alvás, utána újra evés, játék. Este 7 kor fürdés. D-vitamin, tápszer és alvás.

Előző cikkTudatos fegyelmezés alaplépései
Következő cikkAutós rovat: ami a szervizben történik

19 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szia, én ezt úgy oldottam meg anno, hogy bizony hamarabb felszedtem a lánykát (mondjuk ő a tavasz átállításnál volt ennyi idős), és úgy időzítettem az étkezést, fürdést mindent. Lehet kicsit drasztikusnak hallatszik, de azóta is így csinálom, minden zökkenő nélkül működik a dolog. Tavasszal egy órával kevesebb alvás, ilyenkor meg igyekszem később letenni este, hogy később keljen reggel. Mondjuk ő már 2,5 éves elmúlt.
  Reggel próbáld nyújtani az időket. Negyed órával később reggeli, később alvás, később az ebéd minden egy 10-10 perccel később. Később alszik délután (ha mindent tudsz 10 perccel tolni már nyertél fél órát), később kel fel, később az uzsi és így később a pancsolás…
  lehet nem megy elsőre, csak mondjuk egy hét alatt, de így apránként lehet fel sem tűnik neki, de neked könnyebb lesz.

 2. Sziasztok!
  Sok klassz dolgot olvasok ezen a honlaoon és persze hasznosat. Viszont sajnos az a problémám lenne, hogy eddig megvolt a napirendünk is, de jött az óra átállítás és azóta borult fel a napirend.Eddig fél 7kor fürdés kaja és alvás volt a megszokott most viszont már 5 órakor nyüszi a picifiam (5+fél hónapos) mert várja a pancsit hiába játszok vele vagy viszem a levegőre. Mit tehetnék, hogy kitolja legalább fél 7ig ezt a folyamatot?

 3. 8 és fél hónapos a picilányunk, és nálunk kb. a nyolcadik hét végére alakult ki a háromórás napirend. Annyiban nem így, mint a fent leírtak, hogy téli baba lévén mi is este 6, fél hétkor fürdettünk, de ennek az lett az eredménye, hogy éjjel órákat volt ébren, mert éjfélre, egyre kialudta magát. Így kifigyeltem este, hogy meddig bír elnézegetni, és nyolc körül érzékeltem, hogy kezd nyűgösebb lenni. Így nyolc-fél kilenc között eszik, utána fürdés, fekvés, és kilenckor már alszik is, reggel hétig-nyolcig, amikor még csak játszik fél órát, és hamar vissza is alszik. A napunk nyolc és kilenc között kezdődik. 8-12 hetes kora között éjjel egyszer kért enni. Addigra tápszeresek voltunk, így aztán egyre sűrűbben elaludt, mire beértem a tápszerrel. 1-2 hétig játszottuk azt, hogy odaadtam neki a cumit, és vártam, 5-10 perc alatt aludt. Azóta fel se ébredt, talán csak egy alkalommal éjszaka.

  Nagyon jó, hogy kb. tudom előre, hogy mi mikor történik, tudok tervezni.

 4. Hát mi 3 hónaposak vagyunk. 2hónaposbkoráig meg volt a napirendünk ebböl a fürdési idő maradt meg…. tiszta káosz azota…. nem tudom mit csináltam rosszul?! 180ml-t eszik. De ugy hogy 90et aztán egy óra mulva megint 90et… elötte ugy tartota a 3-4 órát… mit tegyek ????

 5. Nagyon jó dolog a napirend!Nekem 3 gyermekem van, 6 hós, 6 éves és 12 évesek.A 12 éves mindig velünk aludt, jó volt vele összebújni, rugalmasak voltunk,a 6 éves szeretett a kiságyában szunyálni, jó alvó baba volt, most 6 évesen akarja, hogy bújjak be mellé esténként.A legkisebb jó alvó volt 5 hónapos koráig, de elég nehéz 3 gyermek mellett rendszeres életet élni.Ovi, suli, futás van mindennap, a férjem is összevissza dolgozik, ha itthon van, nem kell felébresztenem a babát, ha nincs itthon fél 7-kor ébresztő van neki is,hétvégéken jó lenne tovább aludni,ez néha bejön-néha nem.Egy gyermekkel sokkal könnyebb ezt megvalósítani.

  • Ez milyen igaz.:) Gratulálok a 3 kis lurkóhoz.:) De azt hiszem fogjuk mi még visszasírni azokat a reggeleket, mikor a hátunkon ugrálnak, hogy keljünk már fel.:)

 6. Sziasztok,
  Nagyon tetszik a napirended, én is ennek vagyok a híve. Második gyermekem most volt 6 hetes. Majdnem 4 kilóval született, sokszor szeretett enni már a kezdet kezdetén is. Napközben most toljuk ki 3 órãra az etetések közti időt, ami azért nem kônnyű a napirend kialakítása szempontjából, mert a kettő között nem alszik sokat (max.1 órãt, de ãltalãban 35 percet). A napirend szerint olyankor etetésnek kellene jönnie, de van hogy még csak másfél óra telt el. Olyankor igyekszem “szorakoztatni” vagy visszaaltatni,de az már elég keservesre sikerül. Amúgy szép nagy súlyú, úgyhogy nem gondolom, hogy éhezne (3900gr-mal született, most 5500gr körül van). Mit javasoltok, hogy ne dőljön be emiatt a napirendünk?
  A mãsik, hogy éjszaka is elég gyakran kel (3óránként), hajnal felė aztãn mėg gyakrabban :(. Olyankor max. 10 percet szopizik, büfi és alszik tovåbb. Mit gondoltok, hogy tudnám elérni, hogy ezek az időszakok hosszabbak legyenek?
  Előre is köszi a javaslatokat.

 7. Sziasztok!:)Zsófi 7 óra körül felkel->szopizás->alvás kb 10-ig-> szopizás->levegőzés a nagyapával+alvás kb 13-ig->szopizás->játék anyával és apával->szopizás->alvás kb 16-ig->játék apával és anyával->fürcsi 18-kor->szopizás->levegőzés anyáékkal+néha egy kis alvás->játék anyával és apával->szopizás->alvás kb 22-kor

  • Nagyon klassz napirend.:) Sok sok játékkal és még sok alvással.:) A napirend folyamatosan változni fog, hisz maga a baba is változik.:) Gratulálok.:)

 8. Sziasztok!
  Nekem most 3hónapos a kisfiam és nekünk is van megszokott napirendünk . Mi a kórházba is mindig 7kor fürdetünk így itthon is ez az idő pont maradt.
  Nekem általában 6kor ébred eszik majd vissza alszik 9ig . Én még 3óránként etetem őt . Ő napközbe csak 10 – 15 perceket alszik a többit játékkal töltjük ki . Este ha valami oknál fogva kicsit csúszik a fürdetés akkor már sír . =kor megfürdetem 8kor hami és 8:30 kor már alszik is éjjel pedig nem ébred. Remélem sikerül majd a későbbiekben is napirendet tartani neki ,mert így nekem is könnyebb .

  • A napirend azért folyton változik, hisz a pici is változik.:) Nagyon jó ez a napirend.:) Gratulálok hozzá.:) Ügyesek vagytok.:)

 9. Sziasztok. Az én kislányom 10hetes, mi is a fürdésből indultunk ki, ami fél 7 körül van, előtte masszázs, utána tápszer, szobabesötétítése, egy kis ‘beszélgetés’ majd egyedül elalszik. Igaz még éjjel kétszer eszik, reggel hat körül kel.

  • Nagyon jó.:) És milyen jó alvó baba.:) Bálint is ilyen volt.:) mindig mosolyogtam, ha valaki kérdezte, na nem alszotok este mi? Dehogynem, Bálint első perctől átaludta az éjszakát.:) Fél éves koráig.:( Azóta pótolt mindent.:( …:)

 10. Sziasztok. Mi lassan 5 hónaposak leszünk, és van egy jól bevált napirendünk. Sajnos már mindenki( védőnő, orvos, család) piszkálnak a 3 órás rendszer miatt. Jelenleg így néz ki: 6-kor ébredés tápszer, 9-kor reggeli gyümi+ tápszer, 12-körül ebéd , 3kor uzsonna tejpép, 6-kor vacsi, 8-kor fürdünk, és utána tápszerrel alszunk el. A kisfiam óramű pontosan jelzi az éhségét. Ti hogy áltatok át a hosszabb szünetekre? Gondolom majd magától fogja igényelni de mikor?

  • Szia, szerintem ne foglalkozz másokkal, ha a fiadnak erre van szüksége és jelzi is, és persze neked sem okoz gondot, akkor várd meg, amíg magától változik. Hidd el, fog. Lassan kevesebben alszik, többet fog enni… Ha meg az okosok kérdeznek mond azt, amit hallani akarnak, nem kell mindenről tudni, te meg csináld úgy, ahogy mind a kettőtöknek jól esik 🙂 Már nem tudom megmondani, de Aliz is ötször-hatszor evett ennyi idősen

 11. Ez nekem is tetszik, csak sajnos nem tudnám alkalmazni. Az esti fürdést már én is belőttem, mert 8-kor fürdik a nagyobb (21 hós), előtte jön a baba (lassan 6 hetes) és amíg szoptatok, addig apa lerendezi a nagyot. Nálunk sajnos a mérleg muszáj, mert keveseket szopik, nem hízik megfelelően, így időnként pótolni kell, de hogy ne legyen egyszerű, cumisüveg kizárva, mert pár alkalom után olyan hülye szopási technikát vett fel, hogy 4 hete szenvedek a fájó bimbókkal. Napirend nyögvenyelősen alakul egyrészt az elhúzódó szopik miatt, másrészt a bátyó miatt. Egy 21 hós mellett nem tudok órákat csak a picivel foglalkozni, pedig vannak napok, mikor le sem lehet tenni. Ilyenkor jön a hordozókendő. 🙂 Szóval nálunk még alakulóban a rendszer, remélem lassan kialakul. 🙂

 12. Sziasztok! Gabihoz hasonlóan nekünk is az esti fürdetés volt a fix pont az első pillanattól, hasonlóan 7óra körül, utána kaja és alvás. Én sem ébresztgettem, sem nappal, sem éjjel – érzi a gyerek, ha éhes, arra úgyis felkel 🙂 Nekem alapvetően szerencsém van, mert sem hasfájás, sem fogzás nem kínozta Annát és egyébként is egy meglehetősen jól alkalmazkodó pici lányka – összesen talán 6hét volt az elején, amikor küzdöttünk egy kicsit nappal, míg rá nem jöttem a megoldásra 🙂 -, de szerintem a napirendi törekvéseknek is szerepe van abban, hogy kiegyensúlyozott babácska 🙂
  Szerintem a titok, hogy anyukában legyen egy elhatározás és egy terv, hogy hogyan is csinálja, de közben figyeljen a baba jelzéseire, nem kell görcsösen és órához igazítva élni. Az egymásutániság, a sorrend a lényeg, a többi jön magától

 13. Köszönöm.:) Bálint is márciusi baba.:) A hasfájástól nem kell félni, mert nem biztos, hogy elő fog jönni. És csak az első 3 hónapban quot;húzósquot;, ha ki is jön.:) Addig még alakul a pici emésztőrendszere…:) Nagyon jó egészséget Nektek:)

 14. Sziasztok, mi most járunk a 26. héten és nagyon tetszik a napirendetek, sokat olvasgatok a témában, filózok, h. hogy lenne működőképes/flott és nem szétcsúszós a picivel a napunk (én alapjáraton is nagyon előre tervezős vagyok) és kb. én is így gondoltam. Már alig várom, h. áprilistól Marcsibabával a gyakorlatban is alkalmazhassam :O) Kicsit félek ugyan a hasfájástól, mert én piciként,tiniként is sokáig az voltam, de remélem, az apucija jó pociját örökli majd! :O)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .