Igazából nem lehet egy cikkben leírni mindent, annál is inkább sem, mert a napirend maga függ a baba életkorától, a természetétől és a szülők ritmusától sőt még a szülők vérmérsékletétől is.

Megpróbálom összefoglalni a lényeget ebben a cikkben, aztán ha esetleg külön kérdések vagy kérések vannak, akkor majd azokra külön-külön írok egy-egy cikket.

Napirend minden korosztálynakNapirend

Lehet azt gondoljuk, hogy maga a napirend, vagy pofon egyszerű dolog, vagy teljesen fölösleges, hisz a babát nem tesszük rögtön születése után egy „kalitkába”. Én folyton azt az elvet hangoztattam már több cikkben is, hogy figyeljünk a babára, ne hagyjuk sírni, beszéljünk meg vele mindent. Most jöhet a kérdés, ha ennyire babaközpontú” vagyok, akkor ide hogy fér bele egy „cakk-cakk” napirend.

Azonban én nem órához igazító napirendről beszélek, hanem egy olyanról, ami mind a babának és mind nekünk is megfelelő.

A gyermeknek biztonság érzetet ad, ha attól a perctől kezdve szoktatjuk egyfajta ritmushoz, amikor hazavisszük a kórházból. Ő így tudni fogja mi következik épp az adott cselekvés után. Megszokja a pelenkázást, az evést. Sokkal hamarább, mint a rendszer nélküli társai. A rendszer miatt, mi is könnyebben rájövünk, miért sírhat a babánk, hisz ha tudjuk hol tartunk a napirendben, akkor ki tudjuk legalább azt zárni, hogy épp miért nem sír a baba. És már ez is segítség, elhihetjük. Aztán nem egy elhanyagolható szempont, ha van napirend, mi is tudunk tervezni. Így nem jutunk olyan sorsa, mint sok anyuka, aki még este sem tudott elmenni fogat mosni, vagy még a pizsamában van, mert a gyerektől még átöltözni sem volt ideje.

Nagyon sok napirendet olvastam az elmúlt év alatt. Számos könyvet is. Azonban leírom azt, amit én alkalmaztam (és bevált).

Ez négy szakaszból áll:

 • Étkezés
 • Ébrenlét
 • Alvás
 • Önmagam

Ahhoz, hogy jól tudjam vezetni a napirendet és a babámat is jobban megismerjem, mindent feljegyeztem az első perctől kezdve. Természetesen ez a hónapok alatt jóval kevesebb bejegyzést jelent, mint pl. az első napokban, amikor a baba még sokszor eszik keveset.

Nézzük sorra:

Étkezés

Mindegy, hogy szopik- e a baba vagy tápszeres. Az étkezés az elsődleges náluk. Az idősebbeknél ugye a normál étkezést értem, de gondoljunk bele, azt is egy rendszerhez kötjük. Az étkezés jellege és a száma különbözik az évek során.

Vegyük a legkisebbeket. Ők ugye 2-3 óránként esznek. Ez eltérő időt vesz igénybe. Minél rutinosabb a mama és a baba annál rövidebbet. Persze ez is függ a étel milyenségétől is. Hisz pl. 25-40 perc is lehet egy szoptatási idő, a tápszeres azonban 15-30 percnél nem hosszabb. Ha pedig már szilárd ételt eszik, akkor ez a szám szintén 15-30 perc közé szorul. (Itt most nem veszem külön, hogy a baba együtt eszik a családdal, mert az persze értelemszerűen hosszabb). Tehát ezt a fél órát (kerekítsünk), szedjük le a baba 3 órás ciklusából. Ennyi étellel 2 és fél órát ki fog bírni, bármilyen picike is.

Ébrenlét 

Három hónapos kora előtt a baba napjának nagy részét az evés és az alvás tölti ki. Ezen kívül játszik egy keveset, pelenkázzuk és fürdik. Tehát (sokak elve ellenében) étkezés után jöhet a pelenka, természetesen a büfi után. Mivel a következő a sorban a neve után is ébrenlét, ezért a babát nem hagyjuk elaludni étkezés közben. (én kivéve az utolsó etetésnél fordítottam a sorrenden). Tehát nem fogja megszokni, hogy amint cumit vagy cicit érez a szájában utána jöhet a szundi, mert egy idő után már máshogy nem lesz hajlandó elaludni. Sajnos ismerek olyan szülőket, akik még mindig ezzel küzdenek, mert a baba csak a cicin alszik el, mindegy mit csinál épp anyuka, ha álmos már megy a ciciért.

Tehát menjünk pelenkázni. Nem fog bukni a baba, azért mert tele hassal tesszük a pelenkára, hisz előtte már büfiztünk.

Majd mivel babánk ébren van, jöhet a játék. Ami újszülöttnél, maximum 15 perc (a legtöbb esetben).

Álom

Ha a pici álmos azt észre fogjuk venni. Először ásítozik, ha nagyobb, akkor dörgöli a szemét is. Majd a következő fázisában már csak bámul egy pontra, szinte alig pislog. A végső állomás pedig itt az „ájulás”, vagyis az, hogy szinte kiüti magát a baba és elalszik. Mint a rongybaba. Azonban azt soha ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy az elalvás tudománya nem velünk születik. Ezt meg kell tanulni. Ezért fordulhat elő, ha nem vesszük észre a baba jelzéseit, és nem tesszük ágyba, illetve nem kezdjük el a lefekvési „rituálét”, akkor a baba sírni fog. Ez számunkra elég hihetetlen, hisz ha álmos, akkor aludjon és ne ordítson, mert így aztán végképp nem fog aludni. Azonban ezt el kell neki sajátítani.

Nálam, ha a baba álmos volt, akkor lehúztam a redőnyt a szobájában. Átmentünk. Betettem a kiságyba és halkan susogtam neki. Ez a susogás nagyon megnyugtató a babának, hisz a méhben a méhartéria hasonlóan hangot ad, ahogy áramlik benne a vér. Ez számára megnyugtató lesz még nagyobb korában is. Persze van anyuka, aki ringat, ez is jó (csak ha már nagyobb lesz, akkor át kell szoktatni pl. mesével az ágyában elaludni, mert egy 15 kilós gyerek már elég nehéz..:). Amíg a fiam 3 hónapos nem lett, ő is így aludt el, karban. Majd letettem az ágyába, rátettem a kezem vagy a hasára vagy a hátára (attól függ már hogyan alszik) és halkan susogtam.

Önmagam 

Ez mindenkinek a saját szabadideje. Ha visszaszámolunk, akkor ez kb. 35-40 perc. Azonban ez a szám nőhet is a baba vérmérséklete miatt. Ha kicsit dacosabb a babánk csökken az idő, ha nyugodtabb nő. Ez azonban csak a kezdet kezdetére igaz. Hisz később a dacos babák is beállnak egy megszokott rendszerű alvásra. Értem ezalatt, hogy délelőtt alszik 1-1,5 órát és délután is. Tehát itt már ismét egy napirend szerint tudunk a magunk dolgával foglalkozni.:)

Majd minden kezdődik elölről.

Ez miért jó?

 • Az újszülött nem szereti a meglepetéseket. Ha erre rászoktatjuk később is sokkal könnyebb dolgunk lesz.
 • Megszokja a baba a dolgok természetes sorrendjét.
 • A rend és a szervezettség mindenkinek biztonság érzetet ad.
 • Könnyebben megértjük gyermekünket.
 • A babának biztonságot, egyúttal rugalmasságot is ad.
 • Egyedülállóknak is nagyon nagy segítséget nyújt.

Természetesen ez nagyon átfogóan nézi a napirendet, azonban a gyakorlati rész is jön majd…

Előző cikkLázmérés popóban! Így csináld!
Következő cikkA mese fontossága!

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Nálunk lánykám saját maga alakította ki a napirendjét. Persze voltak sarokpontok, amiket előre eldöntöttünk, hogy kell, de az is rugalmasan az aktuális igényeinek megfelelően csúsztattuk. Soha nem keltettem fel, hogy most már itt az ideje, hogy egyen vagy játsszon. Igény szerint szoptattam, és valahogy úgy igényelte, hogy megvolt a 3 óra két evés között. Este, éjszaka még több, ugyanis hónapokig – egy-egy növekedési ugrásig – akár az egész éjszakát is végigaludta.
  Ha csúszunk a programmal egy kiadós csavargás miatt vagy utazás miatt, akkor látszik, hogy nyűgös, de alapvetően jól alkalmazkodik a váratlan helyzetekhez is, és utána rögtön vissza tud zökkenni a rendes kerékvágásba…

 2. 18 hós lányom napirendje:
  Reggel fél 8-8 körül kel, reggeli (zsemle sajttal, felvágottal, lekvárral, Cini Minis) majd játék, bolt, főzés, amit éppen kell csinálnom.
  Háromnegyed 10-10 fele tízórai (keksz, gyümölcs, túrórudi) ami után tovább folytatjuk az elkezdett tevékenységet.
  Háromnegyed 12-12 körül ebéd. Már mindent eszik, amit mi.
  Háromnegyed 1-1 körül teszem le aludni, és háromig pihen, van, hogy fél négyig is.
  Négykor uzsonna (zsemle felvágottal, sajttal, májkrém vagy házi készítésű túrókrém).
  Délután játszunk fent vagy a játszótéren, ez sok mindentől függ.
  Hatóra körül gyümölcs vagy pár szem keksz desszertnek (utóuzsonna, elő vacsora :-))
  Fél nyolc-nyolc között vacsora és fürdés, az attól függ mennyire éhes. Körül belül negyed kilencre végzünk a vacsorával, pancsolással. Játszunk még, majd háromnegyed kilenckor elvonulunk, még mesélek pár mesét, aztán alszik.
  Éjjel a foga miatt sokszor fent van, de amúgy végig szokta aludni az éjszakát. 🙂

 3. 21 hónapos fiú: 7-8 körül kelés, reggeli egy pohár kakaó, többet nem hajlandó enni, utána bevásárlás, majd itthon közösen főzünk, délben ebéd, utána 1-2 óra alvás, majd játék bent, délután egy kis biciklizéssel egybekötött levegőzés, gyümölcsevés, udvaron játszás, majd 7-kor fürdés, utána vacsi ( virsli, felvágott, vajas kenyér, tej, paradicsom, májkrém), majd egy kis tv és 8-fél9 felé alvás a saját helyén.

 4. 14 hónapos kislányom napirendje:

  7-8 óra között kel fel reggelente. 8kor reggelizünk. Megnézzük a Dóra a felfedezőt, majd játszunk. 10kor tízóraizunk és megnézünk megint egy Dóra részt. Majd játszunk, mondókákat tanulunk esetleg elmegyünk sétálni (változatosan csináljuk,h ne legyen olyan monoton). Délben ebédelünk, majd megy aludni, ami általában du.2ig tart.Ha felkelt uzsizunk és megint kezdődik a játszás,bent a lakásban vagy kint a szabadban. 6:15kor fürdés – általában negyed órát szokott pacsálni, annál többet nem. Segít a mosakodásban, poci mosás…stb. 7körül vacsizunk utána játszik, megnéz egy-két mesét a DuckTv-n. 8:30kor elkezdem altatni(most kezdünk leszokni a ciciről, ezért kicsit hosszadalmas ). De 9kor már aludni szokott. 🙂 Így telnek napjaink. Persze,ha megyünk a mamákhoz vagy rokonokhoz szoktak tolódni a tevékenységek pl. az utazás miatt, de igyekszünk mindent betartani,hogy teljesen megszokott legyen a napirend. általában ilyen vendégeskedésnél a lefekvés ideje későbbre esik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .