fürdetés4

A mai vélemények nagyon megoszlanak erről. Sok védőnő azt vallja elég a picit heti 3-4 -szer fürdetni, mert a túl gyakori fürösztés ekcémát okozhat.

„Egy brit felmérés adatai szerint a fiúcsecsemők 37 százaléka, míg a leányok harmada (33 százalék) szenved valamilyen bőrbetegségben. A csecsemők bőre ötször vékonyabb a felnőttekénél, ezért különösen gyengéd ápolást igényel – nyilatkozta Elena Dalrymple, a felmérést végző magazin szerkesztője.

 

Naponta fürdessük a babát? Megoszlanak a vélemények!Nem ajánlatos minden nap fürdetni a kicsit. Két-három alkalommal egy héten bőven elég. A brit magazin által készített közvélemény-kutatás alapján 10-ből 6 babát fürdetnek minden nap, ötödüket minden második nap, míg csupán 19 százalékukat hetente kétszer-háromszor.

Az átlagos vízben töltött idő 15 perc. Az édesanyák 60 százaléka a fürdés mellett naponta legalább ötször törli át kisbabája arcát és kezét antibakteriális törlőkendővel. A csecsemőgondozó szakemberek szerint a szülők azért nem fogadják meg tanácsukat, mely szerint a fürdetések számát heti 2-3 alkalomra kellene csökkenteni, mert aggódnak gyermekük tisztasága és természetes baktériumflórájának megőrzése miatt. Dr. Anne O’Neill, a Westmeadi Gyermekkórház bőrgyógyásza szerint a babák nem lesznek koszosak, amíg el nem kezdenek mászni.

Semmi szükség rá, hogy ennyire kényesek legyünk a dologra, kivéve, ha a kicsinek gyenge az immunrendszere… – vélekedett a bőrgyógyász. Ezzel együtt még nem teljesen bizonyított az az elmélet, mely szerint a nyugati tisztálkodási szokások rontják az ellenálló-képességet, megnövelve ezzel az allergiások számát.”

Az előző idézet a felmérésből került ide.

fürdetésAzonban, miután a baba megszületik a bőrét kezelni kell napraforgó olajjal, hisz teljesen ki lesz száradva repedezve. Ez nem azt jelenti, hogy ha minden este fürösztjük, attól rosszabb lesz. A Pici bőre tényleg érzékeny, főleg azért, mert 9 hónapot töltött vízben. A testén található magzatmáz a méhben védi a ráncosodástól, felázástól. Képzeljük el, ha mi tennénk a kezünket ennyi időre vízbe.:(

Azonban az esti napirend és a baba életének egy fontos mozzanata lesz a fürdés. Ezt neki meg kell tanulni. Az egy fix pont lesz a napirendjében, amihez tud igazodni. Ekkor együtt a család (ma már többnyire apuka vállalja a fürösztést, hisz ő egész nap nincs is a babával).
Ennek lelki háttere és szépsége is lesz.

Rögtön az első perctől kezdve bevezetheted a babamasszást. Ezt a baba már várni fogja, ez egyfajta program is lesz…
Nem utolsó sorban, a baba kb. 3 hónapos korában már élvezni is fogja a fürdést, a pancsolást, a fröcskölést. Egyfajta víz szeretetet alakítunk ki benne. Játszhat, tanulhat is közben. Énekelünk, mesélünk neki.

A másik oldala a dolgoknak. Igaz, hogy a baba akkor lesz igazán „koszos”, ha már mászik. Azonban ha fekszik is izzad, nyálaz, köpköd, kifolyik a tej a szájából, ami a kis nyaki redőiben megül. Ha ezt nem tisztítjuk ki naponta bepállik, kipirosodik és ebből lesz a baj.

fürdetés1Szerintem nem elég, ha a picit áttöröljük egy nedves törlőkendővel. Az a babafürdető, amit a védőnő a szülés előtt felír tökéletesen megfelel, nem szárítja a bőrt, nem csíp, teljesen alkalmas a fürdetésre.
És őszintén valljuk be, nekünk sem esne jól, ha nem fürdenénk naponta. Még akkor sem, ha mi már a hormonok miatt máshogy izzadunk. Azért egy wc- után igazán jól esik megmosakodni még akkor is, ha használunk nedves törlőkendőt.
A baba sincs máshogy.:)
Főleg az első időkben, amikor még mi is kezdők vagyunk. Nem úgy megy a pelenkázás, nem tudjuk úgy etetni, hogy ne legyenek balesetek. Félrefolyik a tej, a kicsi popsija kakis maradhat. Bukni is fog, amire nem is számítunk. Máris megérett a fürdetésre.

Mindenki maga döntse el, hányszor fürdeti a babát. Én azonban a napi fürdetésre szavazok. A későbbiekben is erre fogod a gyermeked tanítani. Ezt fogja látni tőled is.

Előző cikkGyerekkoromban mindig szent volt a vacsoraidő
Következő cikkŐszinte Önéletrajz egy édesanya tollából:

8 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Én, háromgyermekes anyuka vagyok. A két lányom most kamaszodik, kisfiam 9 éves. Soha nem voltam híve a mindennapos fürdetésnek, nem is volt bőrbetegsége egyik gyermekemnek sem. Szülésznő a szakmám, így tudom, hogy a kórházi fürdetés hogyan zajlik, csap alatt, kb.fél perc. Nem azt mondom, hogy homokozás után nem kell megfürdetni, meg kell! Én a születés utáni időszakra gondolok. Vétek a pici babára rákenni a média által reklámozott termékeket! Elveszti a természetes védekező rendszerét! Ez, csak az én személyes megtapasztalásom, mindenki a legjobb tudása szerint, a legjobbat cselekszi a gyermekével! 🙂

  2. Minden nap fürdünk, vagy zuhanyzunk. A zuhany kb 1 éves kora körül lett bevezetve, mert mivel akkor már rég járt, és imádta a játszóteret és a homokozót, úgy nézet ki a lánykám mint a kismalac. A fél homokozót hazavittük. Hazaérve már eleve a kádban vetkőztettem, így kézenfekvő volt, hogy ha már ott van és úgy is fülig szutykos, akkor lezuhanyozzunk. Így kicsit borult az esti rutin, de jól alkalmazkodott a lánykánk. És mivel elő szokott fordulni csúszás a napi programban – egy késői séta vagy “ottragadás a játszótéren” – miatt már csak gyors zuhanyra maradt idő és türelem a nyűgös picurral. Heti 3-4 alkalommal van kádas pancsolós ücsörögve fürdés. Hetente egyszer mosunk hajat. A gyógyszertári fürdetőt használtuk, de kipróbáltunk mást is. A legjobban az vált be valamint az olívaolajas szappan. Egyéb krémet (popsikrémen kívül), vagy olajat nem használtunk sohasem. 9 hónapos koráig kamillás vízben volt fürdetve. A bőre gyönyörű.

    • Jah és persze, mikor napi szinten a csecsemő is lágyan összekakkintja magát meg lebüfizi magát, naná, hogy kell a fürdés. Inkább egy kis macera és kamillás víz minden nap, mint “bőrbarát” és “agyonkemikáliázott” ilyen-olyan törlőkendők és fertőtlenítők… és még csodálkoznak, hogy sok a bőrproblémás baba…

  3. Két éves lányomat minden nap fürdetem. Imádja, élvezi, szeret bent lenne a zuhanyzóban. Ez a rituálé rész, sose hagyjuk ki…

  4. Minden nap fürdik a 6 hónapos lányom, de nem használok törlőkendőt hozzá és csak 4-5 percet van a vízben. És hála istennek, eddig semmi baja sincs a bőrének.

  5. Az első 3hónapban naponta, azóta 2 naponta fürdetem! Szerintem elég! Persze nyáron ha homokozik akkor van fürdés minden nap! 🙂

  6. Én is minden nap fürdetem a kislányomat, ahogy mi is minden nap fürdünk. Megszokta, szereti és várja! Hozzátartozik az esti rituáléhoz, fürdés utánna alvás.

  7. Én minden nap fürdetem a kisfiamat. Már a Klinikán is minden nap megfürdették őt. Az első 2-3 hónapba nem szeretett fürdeni azt egy csapásra meg változott . 6 hónapos kora óta pedig egyedül fürdik élvezi hogy fel állhat a vízben ,hogy csapkodhat. Mindig ugyan akkor fürdik és érdekes ,hogy 6- 6:30 között már áll a kád mellett és nézi mintha tudná mi fog következni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .