terhesség
A kép illusztráció!

A terhesség 9 hónapja alatt szinte minden hétre jut valami, amin a kismama agyalhat. Ahelyett, hogy élvezné a terhességet, inkább a lehetséges tüneteket figyeli. A legtöbbször pedig minden jelet negatívan értelmez. Így van ez a méhszáj nyílásával is. Pedig ezt ma már orvosolni lehet. Hidd el sokkal többen élték meg a terhesség felét félig nyitott méhszájjal, mint azt gondolnád.

Mi is az a méhszáj?

Sokat hallunk róla, de sokszor fogalmunk sincs miről is van szó. Csak annyit tudunk, baj van, ha nyílik. De tényleg az lenne?

A méhszáj normál esetben körülbelül három centiméter hosszú, és csak egy apró kis csatorna vezet rajta keresztül. Görcsök, méhszájelégtelenség, illetve szülés esetén ez a kis csatorna tágul ki, és lesz egy-kettő-három-négy ujjnyi tágasságú, miközben a három centiméteres cső papírvékonyságúra lapul.

A tágasságát magadnak nem tudod megállapítani, ehhez rutin és szaktudás szükséges, tehát bízd az orvosra. Hallani olyanról, hogy a nők saját magukat vizsgálgatják. Nem jó ötlet, egy csomó fertőzést vihet fel egy avatatlan kéz.

Milyen is, ha nyitva van?

A méhszáj nyitottságát 4 számmal jellemzik. Ezt a papírodon is megtalálod, és sokszor okozhat aggodalmat.
Az első számjegy azt jelzi, hány ujjnyi a méhnyak, a másik három pedig a külső, középső és belső méhszáj nyitott vagy zárt állapotára utal.
Ha a szám 1-es, akkor nyitott méhszáj, a 0, akkor zárt.”

 • 3000 zárt méhszáj, a méhnyak 3 ujjnyi
 • 2000 zárt méhszáj, a méhnyak 2 ujjnyi
 • 1000 zárt méhszáj, a méhnyak 1 ujjnyi
 • 3100 3 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj zárt
 • 2100 2 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj zárt
 • 1100 1 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj zárt
 • 3110 3 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj zárt
 • 2110 2 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj zárt
 • 1110 1 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj zárt
 • 3111 3 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj
 • 2111 2 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj
 • 1111 1 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj
Így változik a méhszáj….

A méhszáj nyílása leggyakrabban vérzés és görcsök kíséretében indul el. Azonban, ha zárt méhszájjal érkeztél a szülőszobára emlékezhetsz, hogy mennyi időbe és energiába telt, míg 1-1 centivel tágabb lettél odalent. Egyszóval ez nem egy robbanásszerű folyamat, ami pár pillanat alatt lezajlik. Ha bajt észlelsz, lesz időd felkeresni az orvosod, vagy az ügyeletet. Nekik pedig lesz idejük cselekedni.

Mikor veszélyes?

Az első trimeszterben a vetélés esélye a nyitott méhszájnál magasabb, míg később a koraszülés lehet kockázat. A legtöbbször azonban a probléma elkerülhető az ágynyugalommal. Ilyen esetben azonban az ágynyugalom szó szerint értendő. Csak a mosdóba mehet ki a kismama. Gyötrelmes hetek ezek, de a babáért meg kell tenni.

 

Előző cikkHa a feleség boldog, a férj és a család is az lesz!
Következő cikkRettegett szavak! Ne félj! Chorionbiopszia, Amniocentézis!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .