Minden születés maga a csoda, hisz új élet születik. És persze ezzel egy időben egy új család is. Sokáig azt hitték, az újszülöttek ösztönlények, nem gondolkodnak, talán nem is éreznek, „csak” pusztán léteznek, hisz a szülők nélkül pár óra alatt meghalnának.

Azonban külföldön már nagyon sokan vizsgálták ezeket a kis pöttömlényeket. Mit is tudnak? Mit is éreznek?

újszülött

Fejletlenség

A terhesség teljes ideje 9 hónap- ekkor mondjuk azt, hogy a gyermek egészségesen és fejletten jön a világra, de tényleg így van ez? Az állatvilágban- az emlősökhöz képest- a babák nagyon fejletlenül jönnek a világra- hisz nekünk embereknek több, mint egy év kell ahhoz, hogy lábra álljunk…És ez mindig is így volt. Hiába éltünk ősközösségben, veszélyben akkor is. Egy növényevő emlős kicsinye a születés után rögtön lábra áll, hisz kész a menekülésre.

Egy újszülött agya, csak a felnőtt agyhoz képest a 25%-ot teszi ki. 5 éves korra fejlődik ki teljesen.

Születés

anya_es_ujszulott_babajaSok tudós vallja azt- és ezt már bizonyították is- hogy a születés a babát jobban megviseli, mint az anyát- de szerencsére a természet „praktikus”, hisz ezt az élményt jó mélyen elraktározzuk magunkban…és igen mi anyák sem emlékszünk pár nap után már a szülés viszontagságaira.

Azonban a születés utáni élet, és a babával való foglalkozás kihat a gyermek későbbi szocializációjára. Hiába hisszük, hogy nem emlékszik rá, az elhanyagolt csecsemők rosszabbul illeszkednek be.

Szeretet

Nem elég a babának csak az igényeit kielégíteni. Kevés, ha tisztába tesszük, megetetjük- szeretet nélkül nem fejlődik a kicsi. Sok tudós állítja, hogy ebben a korban kell a teljes család szeretete.

Az agy

A jobb agyfélteke, ami a társadalmi tapasztalatok tárolásáért, és az önszabályozó rendszerek működéséért felelős 3 éves korig alakul ki. Ha ebben a korban nem figyelünk a gyerekekre, sok tapasztalat zárul le anélkül, hogy a gyermek megismerné, és alkalmazni tudná. Ezek pedig később már nem fejleszthetőek.

Sírás

újszülött_1A baba nem véletlenül sír- ennek mindig oka van- és persze itt a picikről beszélünk, nem arról, mikor a gyermek már hisztizik, vagy el tudja mondani, hogy mi a baj. Ilyen esetben egy grimasz is elárulhatja mi okozza a gondot- de gond az van, ebben biztosak lehetünk. És lehet ez csak annyit tesz, hogy a picinek melege van- de ez számára épp probléma. SOSEM szabad sírni hagyni a kicsit azzal a felkiáltással, hogy majd abbahagyja- mert tényleg így is lesz- de ez a lusta szülő álláspontja. A baba egy idő után abbahagyja a sírást, de nem azért mert megszűnik a zavaró tényezője, hanem elfárad, és rájön arra, hogy nem lehet bízni abban a személyben akit ő ekkor még a mindenségnek tekint. Legközelebb pedig ezért nem fog sírni….Azt hiszem anyaként a legrosszabb, ami történhet, hogy a gyermekünk elveszti a bizalmát bennünk- és igen ez sem változtatható meg később.

Tehát ha a baba sír éjjel, az nem a mi bosszantásunkra van, ezzel jár a gyermeknevelés- és ha azt szeretnénk, hogy később egy nyílt és velünk mindent megosztó gyerekünk legyen, akkor ne hagyjuk sírni akkor sem, ha mi már alig állunk a lábunkon…

Érintés

A tudósok szerint a legfontosabb amit tehetünk a picikkel a kezdeti időszakban az érintés. Hisz a bőr, az illatok a legfontosabb pontok a gyermek életében. Nem csak a játék a fontos, hanem az ölelés, ezzel érzi, hogy fontos nekünk.

mom-and-newborn-baby

Előző cikkA multifunkciós babakocsi
Következő cikkEgy – két vitamin, egy – két érdekesség

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szia! Olvastam a kiütésekről babádon. Azt jelenti hogy erős tápláló tejed ennek örülj. 🙂 Nekem is látszik a kisbabámon. De segít ha steril vattára fejsz egy kis anyatejet es bekened vele. A babáknak nagyon sok mindenre jó az anyatej ilyen például a szemgyulladás ha csöppentesz a szemébe egy csepp anyatejet másnapra eltűnik a gyulladás 🙂

 2. Sziasztok!

  Kérdésem lenne, amit a Facebookon szeretnék feltenni. Jó helyen járok? 🙂
  A kérdés a következő:

  1 hónapos kisfiam arcán pattanásszerű kiütések vannak szinte születésétől kezdve. Van, amelyik azóta alig múlt, van olyan, ami jön-megy, néha több, néha kevesebb.
  A gyerekorvos azt mondta, vagy az én általam fogyasztott tejtől van, vagy az anyai hormonok jutnak át a babába, és attól. Több, mint egy hete tej-és tejtermék mentes diétát tartok, de a helyzet változatlan.
  Tényleg a hormonoktól lehet? Meddig fog tartani? Lehet-e valamivel kezelni? Olyan kis csúnyácska tőle a bőre… Volt valakinek hasonló?. Jövő csütörtökön megyünk újra orvoshoz, addig nem akarom ezzel zaklatni, hátha nektek lesz valami tapasztalatotok erről.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .