Sajnos manapság már nem divat a séta. A rohanó világunkban mindenki autóval jár vagy tömegközlekedik.
Azonban ha tehetjük, erről se feledkezzünk meg. Hisz a séták alkalmával is nagyon jól tehet trükkösen tanítani a csemeténket, (persze ezek akár egy vonat, vagy hosszabb autóút során is jól jöhetnek, hogy az autóban pl. a gyermek ne az ülésre szerelt dvd képernyőt nézze).

Ezek a praktikák akár unalom űzésnek is jók, hisz a kisgyermekek nem bírják a hosszas utazást.
Egy darabig leköti őket az otthonról hozott játék, egy mesekönyv, azonban ez nem hosszú életű.

Néhány készségfejlesztő praktika gyerekeknek

Óvodás és iskolás gyermekekkel már nagyon jól lehet játszani.
Lássunk néhány ötletet.

Szólánc

Erről valószínűleg már mindenki hallott. A szó utolsó betűjével kell a következő szót kezdeni. Nagyon sokat tanulhat belőle a gyermek. Pl. alma- alagút -tükör-répa stb.
Ezt ugye felváltva mondjuk.
Nehezíthetjük később a feladatot, hogy a szótag számít már nem a betű. Érdekessé is tehetjük, hogy csak bizonyos csoportokkal játsszunk. Pl. növények, állatok, tárgyak.

Bővítsük a mondatot

Nagyon érdekes szójáték, nagy figyelmet igényel. Az eleje egyszerű, azonban a feladat az, hogy bővítjük a meglévő mondatot egy egy szóval. PL. nyaralni megyünk. Nyaralni autóval megyünk. A családdal nyaralni autóval megyünk stb.
Néhány bővítés után, már nehéz a feladat, hisz a gyermeknek már elég sok szót kell megjegyezni. Így fejlődik a memóriája is.
Az veszít, aki vagy elrontja a hallott mondatot vagy nem jut eszébe több bővítési lehetőség.

Nyelvtörő

A magyar nyelv talán a világon a legcsodálatosabb. Hisz minden szóra, akár több szinonímát is tudunk. Ezen kívül, talán az egyetlen nyelv, mely ilyen szépen tud fogalmazni (persze káromkodásban is elsők vagyunk). Pl. csak a legegyszerűbb, ha már itt vagyunk a terhesség, várandósság, más állapot stb.

Ezen kívül számtalan nyelvtörő is létezik. Ezt gyakorolhatjuk a kicsivel, hogy minél gyorsabban tudja mondani. És persze nagyon vicces ha nem sikerül.

Pl. Az ipafai papnak fapipája van, ezért az ipafai fapipa az papi fapipa.
Sárga bögre, görbe bögre.
Jobb egy lúdnyak tíz tyúknyaknál.

Néhány készségfejlesztő praktika gyerekeknek

Ha már idősebb a gyermek

Ha már iskolás a gyermek, akkor az ott tanultakat is gyakorolhatjuk. Ha épp a betűket tanulják a környezetünkben számos példa adódhat. Nézzünk csak egy hirdetést az utcán. Kérdezzük meg milyen betű az ott? Látod? Ha már ismeri az összeset, akkor próbálja összeolvasni vagy mondjon az adott betűvel egy szót.

Később nagyon jó módszer ez a szorzó tábla tanulására. Így játékosan, de egy életre meg fogja jegyezni ezt az elég száraz dolgot.

Én kiskoromban rengeteget sétáltam anyukámmal. Autónk nem lévén, már totyogós koromban kilométereket gyalogoltam. Persze a hétvégi kirándulások is minden naposak voltak. Nagyon sokszor játszottunk szójátékot, ezzel a szókincs is rengeteget fejlődik.

A szorzó tábla pedig hihetetlen segítség volt. Igaz az nem tartozott a kedvenceim közé, de a mai napig emlékszem, ha mentünk valahová, akkor kérdések voltak. 5×5? 7×2 stb. Persze játék is volt mindig.
Azonban egy életre megtanultam a szorzó táblát, ami a matematika egyik alapja és sajnos sok mai gyermek még az érettségi előtt is küzd ezzel.

Néhány készségfejlesztő praktika gyerekeknek

Előző cikkA szemünk előtt fog “lebegni” a még meg nem született babánk a virtuális valóság segítségéve
Következő cikkÍgy kommunikál az Apa a pocaklakóval

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .