Az élet egyik legszebb időszaka a babavárás. Ezt minden nő máshogy éli meg, hiszen már maga az állapot is különleges és egy kisebb csoda. Vannak azonban olyan dolgok, amiről keveset beszélnek, pedig léteznek. Sőt sokan nem is gondolunk bele mennyi különlegesség zajlik a 9 hónap alatt a testünkben.

Hirdetés

A magzat már az anyaméhen belül sír. Az ultrahangos felvételeken jól látszik a magzat mozgása, sőt a mai technika már az arcvonásait is megmutatja születendő babádnak. Azt azonban kevesen tudják, hogy a picik hangot is adnak ki a méhben. Sőt – nagyon ritka esetben – hallatszik is ez a hang. Ha a pici szájához légbuborék kerül, akkor a hang teret kap. Néha pedig- különleges esetekben – ezt még akár te is hallhatod. Egy egy nevetést vagy sírást a hasadból.

A méhed óriási tágulásra képes. A terhesség során legalább 500 szorosára tágul.

A magzat fejlődése során végigjárja az összes ismert gerincesembrió formát. Ezért láthatsz a terhességed elején igencsak különleges – emberre még egyáltalán nem hasonlító- formát az ultrahangon.

Ez is érdekelhet!

A terhesség második felében a magzat belepisil a magzatvízbe. Amit azután meg is iszik. Természetesen mindez teljesen steril.

A terhességed vége felé a méhlepény már annyi ösztrogént termel, amit egy normális női szervezet 3 év alatt.

A kislányok petesejtjei még az anyaméhen belül kifejlődik. Az összes. A kisfiúk spermiumtermelése majd a kamaszkorban kezdődik meg. Ezért van, hogy a férfiak még egészen idős korban is képesek teljesen egészséges babát „létrehozni”. Míg a nőknél a kor limitál, hiszen a petesejtjeik egyidősek velük.

A magzat a méhen belül az összes ízt megtapasztalja, amit te megeszel a terhességed során. Ezért nem szabad minden esetben „elhinni” a szoptatási kitételeket, hiszen a babád lehet éppen azokat az ízeket szereti, amit a szoptatás alatt te megvonnál magadtól. Az emlősállatoknál is így működik ez. Egy emlős magzata még az anyaméhen belül „megtanulja”, hogy melyik növény ehető és melyik mérgező.

Nemcsak a méhed, de akár a lábméreted is változhat a terhesség során. Több kismama bevonásával kísérlet alapján megállapították, hogy a kismamák lábmérete akár egy teljes számmal is megnövekedhet.

De a hangszíned is megváltozik a terhesség során. Ezért tapasztalhatod azt, hogy a kisbabádnak a korábban könnyedén kiénekelt dalokat sem tudod tisztán elénekelni. Az énekesnők, operaénekesnők a terhességük alatt speciális énektanárhoz járnak, hogy elkerüljék ezt a változást, ami akár a munkájukba is kerülhet.

Hirdetés