Terhesség , 9 hónap , fájdalmak , szülés.. és végre megszületik a kisbaba akit a szülei annyira vártak! Egészséges? Kire hasonlít? Hány gramm és hány cm? Apa elvágja a köldökzsinórt és megszűnik az egyetlen összeköttetés anyával , jöhet az első szoptatás, fürdetés , öltöztetés. Minden megy a maga útján.

Hirdetés

3-4 nap múlva, a baba és az anya hazamennek a kórházból, és hirtelen ott áll két tétova ember és csodálja azt a picike embert , a saját babájukat . Hirtelen rádöbbennek hogy most már semmi nem lesz a régi, vége a gondtalan nyugodt alvásnak és életnek , most már mindig itt lesz valaki aki mindennél fontosabb . Felelősek lettek egy életre azért a kisbabáért , aki ebből semmit sem sejtve békésen szunyókál.

Nagyon szép ez a történet , és szerencsére többnyire így is zajlanak a dolgok. Ám első gyermeknél valami más is történik , amit sokszor elfelejtünk. Nem csak baba születik abban a pillanatban, hanem anya és apa is így egy Család születik!
Fontos lenne azonban erre felkészíteni a kismamát és a leendő apukát is már a terhesség ideje alatt mert, nem mindig megy zökkenőmentesen végbe ez a folyamat.

A pszichológia meg is nevezi ezt az állapotot , amikor a fiatal párokból szülőpár lesz, ez úgynevezett Normatív krízis. Ez a kifejezés azt jelenti hogy ez normális de egyben krízis is mivel minden megváltozik , ez attól függ hogyan reagálunk rá . Rengeteg ilyen krízis van az életben a gyermek születése csak egy a sok közül.

A szülők általában, nincsenek felkészülve lélekben arra ami vár rájuk . Aztán megdöbbennek , sőt, szégyenlik magukat amiért nem érzik jól magukat azonnal ebben a helyzetben. Meg vannak ijedve , mégsem akarják ezt az új életet, természetesen visszacsinálni sem szeretnék mert ott van az a csodálatos kis csöppség , akit az első pillanattól kezdve a szívükbe zártak . Ha valaki , megnyugtatná őket, hogy ez normális amin keresztülmennek mindenkinek könnyebb lenne. Minden új helyzetet , úgy ezt is meg kell szokni , bele kell rázódni és mindenkinek meg kell találnia az új helyét a családban és az új tennivalókat amik ebből a megváltozott helyzetből adódnak!

Hagyjunk magunknak időt, hogy mindent megszokjunk ebben az új helyzetben , ugyanakkor ezt tartsuk észben akkor is amikor kistesó érkezik. Nem kel azonnal mindennek könnyen mennie , nem kell hogy rögtön boldogok legyünk az új helyzetben .
Idő, idő, idő, és rengeteg türelem mind magunk felé a gyerekek felé és a párunk felé!

Hirdetés