Számtalan módon fejleszthetjük babáink képességeit. Nagyon fontos a fantázia fejlődése. Ezt nem a tv-vel és a videóval tudjuk elérni, hisz ott a gyermek a képeket látja, nem kell mellé képzelnie a cselekményt.

Erre nagyon jó módszer a könyv és a dia filmek. Mivel a könyvekről már írtam, most lássuk a filmeket.

Magyar_diafilmA diavetítés sokak szerint már elavult. Azonban biztos szívesen emlékezünk vissza, mikor besötétítettünk a szobában és Anyukánk vagy Apukánk a kedvenc dia filmünket mesélte.
Vajon miért akarjuk ettől megfosztani a gyermekünket?
Talán csak úgy gondolják, nincs elég idő leülni a gyermek mellé? Igaz, hogy a tv-t egyszerűbb bekapcsolni, nem kell hozzá előkészület.
Hisz a vetítéshez idő kell, együtt kell lenni a picivel és fel kell neki olvasni. (azonban ha sokat olvassuk a meséket egy idő után a gyermek meg is fogja jegyezni ezzel máris egy újabb készséget fejlesztettünk).
Azonban erre szüksége van a gyermeknek.

A vetítés a kicsik mozija. Izgalmas, hisz kockáról kockára pereg az esemény, de van idő magyarázni, megérteni a történetet vagy megcsodálni a képeket.
diavetitoMeg lehet közben állni, beszélgetni, kérdezni, sőt vissza is tekerhetjük. Közben pedig akár egy jó nagy almát lehet majszolni.
Pszichológusok szerint a kisgyermekek a lényeg kiemelésére csak akkor képesek, ha a hang és kép együtt és szakaszosan, illetve a saját ritmusukban éri őket.
Ezt nyújtja a dia vetítés.

A képek alatt megjelenő rövidke szöveget a már nagyobb gyermek szívesen böngészi. Így az olvasást is megszerettethetjük. Már ez sem elhanyagolható szempont.
Ez is egyfajta kultúrális gyöngyszem.

dia_frakk

A filmek tárháza széles. A magyar és világirodalom legszebb klasszikus meséitől, a népmeséken, mondókákon át, a gyermekversek, ifjúsági regények, mind mind megtalálhatóak.
Ezért sem fog soha elavulni ez a műfaj.
És valljuk be, nekünk is jól esik néha egy ilyen kikapcsolódás.

A www. diafilm.hu oldalon hihetetlen mennyiségű film készletét találod, elérhető áron.

Előző cikkMi jellemző az 5-6 évesekre
Következő cikkÓvodaválasztási tippek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .