A kánikula mind a felnőtt mind a gyermek szervezetét megviseli. A gyermekek – főleg a pici babák – hőérzete még egészen máshogy működik, mint a felnőtteké.

Ezért sokan – helytelenül – még a nagy melegben sem engedik, hogy a baba teste levegőzzön, mert félnek attól, hogy megfázhat. Ez így igaz, nyáron sokkal könnyebb megfázni. Azonban ha odafigyelünk és betartunk néhány dolgot a baba is élvezni fogja a napsütést.

Hirdetés

A baba és a gyermek hőmérsékletét a legjobb a nyakán megnézni – vagy a pocakján. Nem a kezét vagy a homlokát vizsgálgassad, mert az félrevezető lehet.

Ebben a nagy melegben semmiképpen ne takard túl a babát. Sokan azt érzik, minden esetben kell egy takaró a picire, nehogy megfázzon. Ez azonban nem igaz. Így párologtatni sem tud a pici. Nyugodtan lehet szabadon a kis teste.

Nagyon fontos ebben az időben a megfelelő folyadékpótlás. A picik is izzadnak. Gondoljunk csak bele ők ebben a kánikulában is egy műanyag pelenkában vannak, ami alapból izzasztó és kényelmetlen is. Az izzadást támogatni kell, ezt pedig a folyadék pótlásával érjük el.

Ha otthon vagy, a legjobb, ha a lakásban 18-20 fok között van a hőmérséklet – fűtési szezonban. Ilyen nagy melegben inkább legyen 20 fok. Nem jó, ha túl nagy a hőingadozás a kinti és a benti levegő között. Így ha kimentek az utcára nem éri hősokk a babát. Viszont a túlhűtés is káros, hiszen valóban könnyen kihűlhet egy kisbaba.

Nagy melegben ha teheted ne adj pelenkát a picire – de este fürdés előtt mindenképpen iktass be egy 15-20 percet, amikor pelenka nélkül szaladgál, vagy négykézláb mászkál a lakásban. Egész pici babánál is vezess be ilyen popsiszellőztető időszakot, amikor nincs rajta a pelenka.

A ventilátor levegője ne menjen a babára közvetlenül.

Légkondicionálót se használj úgy, hogy a levegő közvetlenül a babára megy. Próbáld az egész lakást „hűteni”, de ez a hűvösség ne legyen 3-5 foknál hűvösebb, mint a kinti levegő.

Ha légkondi mellett a pici mégis megfázik, figyeljük a tüneteket és azonnal fordulj orvoshoz.

Hiszen nemcsak a hideg árthat a babának, de sosem tudhatod – akár nyilvános helyen, boltban – hogy mikor tisztították utoljára a rendszert. A benne megbújó baktériumok okozhatnak betegségeket.

Hirdetés