Kívülállóként sokkal többet tehetsz egy bántalmazott nőért, mint gondolnád. A laikusok sajnos sokszor nem tudják, hogyan kell hatékonyan segíteni. Ezért inkább hallgatnak. Pedig néha az is elég, ha jól kérdezel.

Hirdetés

Fontos tudni, hogy az alkalmankénti bántás nem ugyanaz, mint a bántalmazás. Időnként mindenkivel előfordulhat, hogy türelmetlen vagy fáradt, és ezért bántó dolgot mond vagy tesz. Egy jól működő kapcsolatban ezek az epizódok ritkán fordulnak elő, a történteket meg lehet beszélni, és a megbeszélés változást hoz.

Bántalmazásról akkor beszélünk, amikor a bántások egyirányúak, idővel egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak, és az elszenvedő fél egyre kevésbé tudja megakadályozni vagy befolyásolni az eseményeket.

Mivel hazánkban széleskörben elterjedt az áldozathibáztatás, elképzelhető, hogy a legjobb szándékkal is helytelenül kérdezel.

  • Miért tűröd?
  • Miért mentél hozzá? 
  • Miért nem hagyod el?

Ezekkel a nagyon is tipikus kérdésekkel nem javítasz a helyzeten, csak bűntudatot keltesz és a bántalmazott frusztrációját fokozod.

Így kérdezz helyesen

Állítás: A férjem megvert, de most tényleg nem volt rá oka.

Hatékony válasz: Gondolod, hogy van olyan helyzet, amikor valaki megérdemli a verést?

Nem megfelelő válasz: Mit csináltál, amiért a férjed megvert? Mivel szoktad kiváltani a dühét?

Állítás: Azt hiszi, hogy mindenkivel lefekszem. Nagyon szeret, és ezért szörnyen féltékeny.

Hatékony válasz: Biztos vagy benne, hogy a féltékenység tényleg a szerelem jele, és nem a birtoklásé?

Nem megfelelő válasz: A férjed nem lesz annyira féltékeny, ha szereted, és segítesz neki, hogy jobban bízzon benned.

Testi és lelki bántalmazás

A környezet segítő hozzáállása pedig akár életmentő is lehet. A FRA (Európai Alapjogi Ügynökség) 2012-es kutatási adatai szerint a magyarországi nők 21%-a tapasztalt testi és szexuális erőszakot a párkapcsolatában élete során. Ezzel az adattal európai viszonylatban a középmezőnyben helyezkedünk el. Fontos kiemelni, hogy a statisztikát számos tényező torzítja. Igaz, egyes nyugati országokban magasabbak ezek a számok, ám az ottani nők jobban mernek beszélni a témáról, illetve a tudatosság is nagyobb.

A testi bántalmazásnál ugyanis még gyakoribb a lelki erőszak. Ez utóbbinak viszont csak kevesen vannak a tudatában. Az érzelmi erőszak számtalan kapcsolatban jelen van, ám erről nagyon nehéz kutatást végezni. Ide tartozik az elszigetelés, a titkolózás, megalázás, elnyomás, fenyegetés, vádaskodás, elhanyagolás és a semmibevevés is. Lelki bántalmazásnak számít az is, ha a kapcsolatban az egyik fél hosszú időn keresztül teljesen elzárkózik egy fontos probléma megbeszélésétől. De a testi erőszak mibenléte sem egyértelmű mindenki számára. Nem feltétlenül okoz csonttörést a bántalmazó. A lökdösés, hajhúzás, karszorítás, megrázás és a fizikai szükségletek (pl. alvás, evés) megvonása is kimeríti ezt a fogalmat. Fontos kiemelni, hogy minden testi bántalmazás egyben lelki bántalmazás is.

Ne hibáztass, ne büntess

Amennyiben tudomásodra jutott, hogy a környezetedben bántalmazás történik, igenis segíthetsz az áldozatnak. Vannak azonban tipikus hibák, amelyeket érdemes elkerülni. Ha megmondóemberként viselkedsz, szinte soha nem érsz el eredményt. A problémát akkor tudod helyesen megközelíteni, ha tisztában vagy a helyzet lélektani hátterével. Az áldozat alárendelt helyzetben van, a bántalmazó gyakran a legalapvetőbb dolgokban is meghatározza, hogyan cselekedjen. Ne kövesd el azt a hibát, hogy átveszed ezt a szerepet az életében és megmondod neki, mit kellene csinálnia. Értsd meg, hogy ez egy kontrollvesztett állapot a számára. Segíts neki a kontroll visszaszerzésében. Első lépésként hívd fel a figyelmét arra, hogy ő kapcsolati erőszak áldozata. Tájékoztasd az alapvető jogairól, nevezetesen arról, hogy joga van biztonságban élni és senkinek nincs joga megütni, bántalmazni őt.

Sajnos ekkorra az áldozatok nagy része rendkívül alacsony önértékeléssel rendelkezik. A bántalmazó célja ugyanis a bántalmazott elszigetelése, a saját szemléletének átadása. Így az áldozat könnyen elhiszi, hogy a kialakult helyzetért ő a hibás, vagyis megérdemli a verést, a megalázást. Kezdetben tehát koncentrálj az ismerősöd önbizalmának, önértékelésének heyreállítására.

Fogadd el a döntését

Fontos megértened, hogy a végső döntést a bántalmazott hozza meg az életéről. Ha ez megtörtént, legyél elfogadó. Még akkor is, ha másképpen határozott, mint ahogyan te azt helyesnek tartod. Maradj mellette, ne hibáztasd, ne büntesd azzal, hogy megszakítod vele a kapcsolatot. Segítőként ez egy nagyon nehéz helyzet, frusztráló, ha nem hallgatnak rád. Talán ezért jobb, ha egy kívülálló beszél az áldozattal, aki nincs vele érzelmi viszonyban. El kell fogadnod továbbá, hogy nagyon nehéz kilépni egy bántalmazó közegből. Van, akinek már elsőre sikerül, de az áldozatok átlagosan 4-6 alkalommal próbálnak kiszakadni a bántalmazó kapcsolatból. Sokszor csak a hetedik kísérlet jelent tartós elszakadást. Segítőként megértőnek és végtelenül türelmesnek kell lenned. Kérdezd meg az áldozatot, hogy neki mire van szüksége, szerinte mi lenne a hatékony segítség.

www.nane.hu

Hirdetés