Első fázis:

Az ovuláció előtti terméketlen időszak, vagyis a relatív terméketlen szakasz.

Az ovuláció előtti terméketlen időszak meghatározására három lehetőség adódik, ha a nő korábbi ciklusait megfigyelte. A három közül bármelyik módszer alkalmazható addig, amíg a nő semmilyen nyákot nem észlel, a hüvelybemenetét teljesen száraznak érzi. A módszer alkalmazásának másik feltétele az előző ciklusban mért megemelkedett testhőmérséklet. Ha a ciklus során nem tapasztalt megemelkedett hőmérsékletszintet, az új ciklus elején egyetlen napot sem szabad figyelembe venni. Az ovuláció nélküli ciklus termékeny ideje addig tart, amíg az utána következő ciklusban az ovuláció utáni terméketlen időszak kezdete nem állapítható meg biztosan. A ciklus első 5 napja terméketlennek tekinthető.

Ha az utolsó 12 ciklus hossza ismert a menstruációs naptár vezetése következtében, a legrövidebb ciklus napjainak számából 20-t kell levonni, a kapott szám a ciklus eleji terméketlen napok számát adja ki. Ha a 12 előző ciklus hőmérőzési adatai is feljegyzésre kerültek, akkor keressük ki azt a ciklust, amelyikben a legkorábban ugrott fel a hőmérséklet. Ebben a ciklusban az 1. a megemelkedett hőmérséklet napjának sorszáma, vagyis a legkorábbi első megemelkedett hőmérsékletmérés napja. A ciklus eleji legutolsó terméketlen nap sorszámát úgy kapjuk meg, hogy az előző ciklusok hőmérsékleti adatai alapján a legkorábbi első megemelkedett hőmérséklet napjának sorszámából 8-t levonunk. Ezt a további ciklusoknál is mindig ellenőrizni kell, hogy az első megemelkedett hőmérséklet napja nem tolódott-e korábbi időpontra. A ciklus első felében a méhnyak bármiféle változása a termékeny időszak kezdetét jelenti.

Második fázis:

1. A termékeny időszak végének meghatározása kettős ellenőrzéssel. Az ovuláció utáni terméketlen szakasz vagy a nyáktünet csúcsa utáni 3. nap estéjén, vagy a harmadik olyan nap estjén kezdődik, amelyen megemelkedett testhőmérsékletet mértünk, attól függően, hogy a két feltétel közül melyik alakult ki később.

2. A termékeny időszak végének meghatározása a méhnyak tüneteinek értékelésével. Az ovuláció utáni terméketlen időszak a harmadik olyan nap estéjén kezdődik, amelyen a méhszáj zárt és a méhnyak kemény, ha ezt a megemelkedett testhőmérséklet is megerősíti.

Harmadik fázis:

Az ovuláció utáni terméketlen szakasz, mely a menstruáció első napjáig tart.

A fogamzás biztos jelei

Ha a testhőmérséklet több mint 18 napja megemelkedett szinten marad, és még nem mutatkozik semmilyen vérzés, akkor nagy valószínűséggel bekövetkezett a fogamzás.

A megtermékenyülés a legtermékenyebb típusú nyák észlelésének utolsó napján következik be vagy az azt követő napokon, a testhőmérséklet megemelkedésének első napjával bezárólag.

A szülés várható idejének kiszámítása: Az első megemelkedett testhőmérséklet mérési dátuma, mínusz 7 nap, mínusz 3 hónap, plusz 1 év.

hormones_noi-szakasz

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .