Minden baba más és más. Így a mászási technika is az. Vannak babák akik hátrafelé mennek, vannak akik oldalazva, a technikák felsorolhatatlanok- de a lényeg, hogy ez mind a mászás kategóriájába tartozik.

A babák 7-10 hónaposan kezdenek mászni, ilyenkor ők választják ki melyik számukra a leginkább energia hatékony módszer.

A gyermek karja kezdetben erősebb, mint a lábai. Így előfordulhat, hogy a haladás neki egyszerűbb ha hátrafelé teszi ezt. Ahogy erősebb lesz a lába, majd változik a technikája is.

Ösztönözni persze lehet a babát, hogy másszon előre felé. Tegyünk tárgyakat elé olyan távolságra, hogy ne érje el, kelljen érte kicsit küzdenie. Ezzel az izmait is erősítjük.

A lényeg, hogy a babánál mindegy milyen módon kúszik, sőt az sem probléma, ha maga az egész mászási fázis kimarad- a fontos, hogy a baba mobilis legyen…

mászás

Előző cikkLeesett az ágyról a baba! Mi a teendő?
Következő cikkVeszélyes lehet a pólya a baba egészségére!

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ez egy roppant félrevezető, dilettáns bejegyzés… A mozgásfejlődés egy-egy szakaszának kimaradása később kognitív zavarokat okoz.

  2. Unokaöcsém 10 hónapos. 5 hónapos kora óta forgással közlekedett A pontból B-be. Anyuka boldog, hogy a kisfia produkált valami újat. Eltelik 5 hónap és nem mászik csak kúszik. Fel ülni nem tud, fel állni sem. Gyógytornász ismerünk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a kisfiú 5 hónapja rossz “vágányon” van. A mászás egy olyan fejlődési lépcső, ami nem maradhat ki. Hiperaktivitást, figyelemzavart is okozhat. Most napi torna az anyukával és heti 2 a gyógytornásszal segített odáig eljutni, hogy egyáltalán négykézlábra emelkedik. Lassan de biztosan haladnak végig a lépcsőn!

    Kérdezem én, hogy erre a védőnő miért nem tud figyelmeztetni? És akinek nincsen ilyen ismerőse az abban a tudatban van, hogy a gyereke mindent jól csinál. Pedig nem biztos. Aztán 10 év múlva lehet keresni az okokat, hogy a gyerkőc miért lett pl. figyelemzavaros.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .