A terhesség alatti nemi életről rengeteg kérdés merül fel a leendő szülőkben. Mi most az orgazmusról írunk, veszélyes-e, vagy sem.

A terhesség alatt nő a hormonszint, az ösztrogén és a progeszteron szintje. Ilyenkor a nők általában sokkal jobban kívánják a szexet, mint egyébként, és sokkal érzékenyebbek az intim részek is. A nemiszervek vérbők, és a hüvelyváladék összetétele is megváltozik.

Az első trimeszterben az is lehet, hogy egyáltalán nem kívánjuk a szexet, a másodikban pedig annál inkább.

Sokan úgy gondolják, az orgazmus árthat a babának, sőt, vetélést is okozhat.
Valóban jobban oda kell figyelni, de az nem igaz, hogy egy egészséges terhességnél vetélést okoz a felfokozott izgalmi állapot.
Ilyenkor ugyan létrejönnek méhösszehúzódások az ondó hatására, azonban ezek nem ártanak a magzatnak.
A fejlődésben lévő magzatot ugyanis védi a magzatvíz és a méhnyakat elzáró nyákdugó is.

Aggódni akkor kell, ha a görcsös összehúzódások nem múlnak el, vagy fájdalmat érez a kismama szex közben, vagy utána.

illusztráció

A helyzet persze teljesen más, ha veszélyeztetett terhességről van szó, hiszen ilyenkor el is tilthatja a kismamát az orvos a szexuális együttlétektől akár a terhesség végéig. Ilyenkor érdemes tisztázni a nőgyógyásszal, hogy a behatolástól, vagy magától az orgazmustól kell-e tartózkodni, hiszen örömöt másképp is lehet szerezni.

Különösen fontos a terhesség alatti szex közben a megfelelő védelem, hiszen ha például gombásodásra hajlamos, akkor alapos kezelés alá kell vetni mindkét felet. Ilyenkor érdemes óvszert alkalmazni, hiszen egy-egy fertőzést akár a magzat is elkaphat.

 

forrás: hazipatika.com

Előző cikkRetro – ilyennek képzelték a jövő babaszobáit 1930-ban
Következő cikkJónás naptár! Újabb esély a hónapban!