Az extra peteérés már régóta foglalkoztatja az orvosokat, valamint természetesen a nőket is, ám rengeteg tévhit lengi körül a random peteérést. Valóban lehetséges? Minek a hatására következhet be?

Hirdetés

Létezik extra peteérés?

Az oldal szerint még az orvosok véleménye is megoszlik a témáról. Ám aki ismeri és kutatja anői ciklust, az pontosan tudja, hogy a spontán peteérés csak mítosz. Az általános tévhit szerint előfordulhat random peteérés a ciklus során bármikor, akár egy orgazmus hatására is: azaz a normális peteérésen kívül egyik pillanatról a másikra váratlan időpontban megtörténhet a peteérés.Hasonlóképpen töretlenül tartja magát az a tévhit is, hogy a peteérés mindig a ciklus 14. napján következik be. Ez persze csak a tökéletesnek tartott 28 napos ciklus esetén lehet igaz – és még akkor sem biztos. Ráadásul sokan azt sem tudják, hogy ezt a 14 napot nem az adott ciklus első napjától kellene számolni, hanem a következő ciklus első napjából visszaszámolni 14 napot (egyébként ezen alapszik a naptármódszer is). Ugyanis a ciklusnak egy fix szakasza van, az úgynevezett luteális fázis – azaz az abszolút terméketlen szakasz. Ez az ovulációtól a következő menstruációig terjedő időszak, ami normál esetben 10-16 napos (A peteérés időpontja viszont ciklusról ciklusra változhat. Előfordulhat, hogy a 9. napon történik, de az is lehet, hogy a 18. napon következik be, és ez teljesen normális

A termékenységet sok tényező befolyásolhatja

Szex, orgazmus hatására is lehetséges lenne a peteérés? A szakértő szerint egyáltalán nem igaz. Valószínűleg azért alakult ki ez az elgondolás, mert az ovuláció környékén növekszik a szexuális vágy , tehát nem a szex hatására alakul hirtelen a peteérés, hanem a peteérés és a megnövekedett ösztrogénszint hatására fokozódik a szexuális vágy.Ennek az elképzelésnek lehet az is az alapja, hogy a szex hatására valóban növekszik az ösztrogénszint a szervezetben, de a tüszőrepedés bekövetkezéséhez több napig tartó ösztrogénszint-növekedés és több hormon összjátéka szükséges. Egy hirtelen hormonlöket nem elég az ovulációhoz. Ha a “rendes” ovuláció után esetleg be is következhetne még egy tüszőrepedés, akkor is maximum csak egy éretlen petesejt tudna kiszabadulni, amely nem képes megtermékenyülni. Tehát ennek a felvetésnek sincs túl sok alapja.

A nő nem termékeny az egész ciklus során, ám nem is egyetlen nap áll rendelkezésre a babát tervezőknek. A férfi és a női termékenység kombinációja adja a termékeny időszakot: a petesejt élettartama 24 óra, a spermium élettartama 5 nap is lehet a környezettől függően. Az ovulációt minden esetben előre jelzi a termékeny típusú nyák, ami elengedhetetlen feltétele a megtermékenyülésnek és a spermiumok életben maradásának. Így áll össze a nagyjából 6 napos termékeny időszak.Előfordul olyan, hogy valamiért nem történik meg a tüszőrepedés egy adott ciklusban. Ilyenkor az utána következő vérzés nem tekinthető igazi menstruációnak, ezt áttöréses vérzésnek hívjuk, amit sok esetben rögtön ovuláció követ. Általában ilyenkor érkeznek a meglepetésbabák. Olyan is előfordul, hogy a tüszőrepedést kisebb vérzés kíséri. Ezeket a jeleket könnyű félreértelmezni.A végkövetkeztetés tehát az, hogy a köznyelvben használt spontán peteérés nem létezik. A legtöbb nő nem követi a ciklusát. Nem tudja, hogy mi történik a testében, így nyilván mindig védekezni kell, hiszen tényleg bármikor előfordulhat az ovuláció, de sosem spontán peteérés formájában.

https://www.hazipatika.com/szerzok/gallo_timea/870

Hirdetés