A hétköznapi életben bárki kerülhet sajnos olyan helyzetbe, hogy elveszíti az otthonát. Ennek oka sokféle. Lehet tragédia, haláleset a családon belül, amikor a családfenntartó elhalálozása miatt kerül nehéz helyzetbe az életben maradt családtag. Lehet valamilyen katasztrófa, tűeset, vagy árvíz, netalán gázrobbanás, ami miatt emberek otthona mehet tönkre és válhat teljesen lakhatatlanná. Bántalmazó társ elől is sok szülő menekülhet az utcára egy szál bőrönddel. Lehet egy rosszul elsült adósság, egy félresikerült adás-vétel, vagy rengeteg olyan ok, ami teljesen ellehetetlenít családokat. Most, a vírusjárvány idején fokozott veszélybe kerülnek ezek a családok. Mi vár rájuk vajon? Rengeteg gyermek éhezik Magyarországon

Hirdetés

Összegyűjtöttünk néhány olyan szervezetet, akik évek óta bizonyítják, hogy képesek helyt állni minden helyzetben. A koronavírus idején is segítenek az utcára került családoknak. Gondoskodnak arról, hogy biztonságban vészeljék át nem csak a telet, de a veszélyhelyzeteket is. Náluk szeretetre, gondoskodásra és otthonra számíthatnak a bajba kerültek. A szakemberek mind pszichésen, mind jogilag és szociálisan is támogatják a rászorultakat.

SZÉRA Szociális és Rehabilitációs Alapítvány
„Alapítványunk átmeneti életvezetési nehézségekkel küzdő gyermekes családok és hajléktalan emberek segítését végzi. A közel kétszáz fő számára lakhatást, illetve gyermekjóléti és szociális ellátást nyújtó intézményrendszerünkkel, valamint szakmai programjaink működtetésével azon dolgozunk, hogy tartós megoldásokat találjunk az intézményeinkben lakók problémáira.”
„A kezdetektől nyújtunk gyermekvédelmi és hajléktalan ellátást egyaránt. Jelenleg két családok átmeneti otthonát és egy hajléktalan személyek rehabilitációját végző intézményt működtetünk. Intézményeinkben 52 családot és 10 fő egyedülálló férfit látunk el bentlakásos formában. Szolgáltatásaikat a Budapest XIV. és XV. kerületeinek önkormányzataival-, illetve Dunakeszi önkormányzatával kötött ellátási szerződések keretében működtetjük.”
Bővebb információ:

Dankó utcai Wesley óvoda
Ezt a kis intézményt a remény óvodájának is szokták nevezni. Ugyan nem kifejezetten hajléktalan szülők gyermekeit látják itt el, hanem a kerületben élő, de lakcímre be nem jelentett szülők gyermekeit. Ez azt jelenti, hogy a környéken pincékben, mosókonyhákban, üzlethelységekben és egyéb helyeken magukat meghúzó családok gyermekeit fogadják ide a pedagógusok.

. A környéken ilyen átmeneti helyeken meghúzódó családok sokféle segítséget kapnak az intézmény vezetőitől. Előfordul, hogy munka és lakhatási megoldást is találnak számukra. Bár, az utóbbi hónapokban maga az óvodát fenntartó egyház is komoly küzdelmek elé néz, miután az állam nem finanszírozza a fennmaradásukat. Ha segíteni szeretnénk bajba került családoknak érdemes utánajárni, hogy ide hogyan kerülhetnek ellátásba. Illetve minden segítségre és támogatásra most szüksége van a szervezetnek is, hogy képes legyen ellátni nemes feladatát.
A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSzKI) Családok Átmeneti Otthona
„Az oka annak, hogy valaki ide jelentkezik, változatos lehet: túlzsúfolt vagy nem megfelelő lakáskörülmények, családegyesítési szándék, családon belüli erőszak, mélyszegénység vagy gyermekvállalás. A nagy létszámú családok különösen nehezen találnak albérletet – a bérbeadók megijednek attól, hogy ha a családnak adóssága keletkezne, a gyerekek miatt nem tehetik őket utcára.”

Az intézmény két ingatlanból áll: az első épület alsó négy emeletén a családok átmeneti otthona (csáo) lakrészei találhatók. Az otthonnak 94 férőhelye van 21 összkomfortos, berendezett lakásban.
Minden család intenzív és személyre szabott segítséget kap. „A családdal való munka első lépése a bizalomépítés. Egy hónappal a bekerülés után a szülőkkel életútinterjút vesznek fel. Az intézmény egy esetmegbeszélőre összehívja a szakmai csapatot, a gyermekjóléti központ, a korábbi családgondozó részvételével. Megbeszélik a szülőkkel, hogy hova akarnak eljutni, mik a terveik, amíg itt vannak, és megállapodnak egy célkitűzésben.”

Nagyon fontos, hogy ebben a nehéz helyzetben is megőrizzük emberségünket és odafigyeljünk egymásra. A rászorultak még sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek a korlátozások miatt. Aki megteheti, kérjük segítsen a környezetében bajba került családoknak.

Szerző :Tomori Ildikó Annamária

Hirdetés