óvoda

Örök téma a szülők körében, hogyan válasszon óvodát gyermekének, ha az közelít a hároméves korhoz. Hiszen legféltettebb kincsünk eddig anya szoknyáján üldögélt (ha nem volt bölcsis)

Az óvoda nagyon meghatározó a gyermekek életében, hiszen ez az első közösség, ahová járni fognak évekig, és bizony nagyon körültekintőnek kell lenni, hogy ha van arra lehetőség, a legjobbat válasszuk.

letöltés (3)

Na de mire kell figyelni? Íme a szempontok!

Környezet, megközelíthetőség: Óvodaválasztásnál fontos szempont, mennyire van közel a lakóhelyünkhöz az intézmény, el tudjuk-e vinni oda a gyereket rövid időn belül, gyalog, tömegközlekedéssel is könnyű megközelíteni…Ez a gyermekre is jó hatással van, hiszen a tágabb környezetét is megismerheti, és fejlődhet a biztonságos közlekedésben.

Óvódavezető, pedagógus, dajka: A legtöbb oviban már van évente nyílt nap, amikor a beiratkozni vágyó gyermekek, vagy szüleik megtekinthetik az ovit. Ekkor lehetőség nyílik arra, hogy “munka” közben figyeljük meg az ott dolgozókat, és a gyerekeket is. Hiszen az ilyen napokon általában bemutatják az évközbeni foglalkozásokat is, és a kisebb gyerekek is bekapcsolódhatnak, ismerkedhetnek azokkal a felnőttekkel, akikkel később idejüket töltik.
Nyílt nap után a gyermek érzéseit, tapasztalatait mindenképp hallgassuk meg, ki volt neki szimpatikus, miért, és ki nem volt az.

Faliújság: Rajzok, alkotások helye, ahová a foglalkozásokon készített művek kerülnek ki. Mindenkié kint kell, hogy legyen, nem jó az olyan óvoda, ahol a gyengébb, segítséggel készült rajzok nem kerülnek ki.

Óvodaudvar: Lehetőleg biztonságos, szép környezet, szabványnak megfelelő, gyerekek által kedvelt kültéri játékok. Sok óvodában saját kiskert, virágoskert is helyet kap, ahová tavasszal a kis ovisok maguk ültetnek növényeket, és heti, napi rendszerességgel gondozzák azt.

Óvodán kívüli programok: Szeretik őket a kicsik, de a mindennapjaikat, fejlődésüket nem ez fogja meghatározni. Bizonyos ovikban rendszeresen járnak ún. “ovimoziba”, és bábszínházba, kirándulnak a környező helyekre, pékségeket, piacot, boltot látogatnak.

A szülő megérzései: Mindenképp hallgatnunk kell a saját érzéseinkre. Arra például, mennyire tetszett az óvoda, ha mi lennénk gyerekek, szívesen ott maradnánk-e. Aztán arra, mit tud nyújtani a gyerekünknek az óvoda, fejleszt-e, játszhat-e…Elfogadóak-e az intézmény dolgozói, ha valaki kicsit különbözik a társaitól, legyen az bármi?

Előző cikkNem csak szórakoztat, tanít is a diafilm
Következő cikkÍgy választja ki a gyermek lelke az édesanyját

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .