Mielőtt a terhességi tesztek jeleznék, hogy megtörtént a megtermékenyülés, a jóstesztek már mutathatnak reménykeltő eredményt. Jóstesztként ovulációs tesztet alkalmazunk, mely már néhány nappal korábban jelzi a terhességet, mint bármely terhességi teszt. Tudományos kutatások eredményeként bizonyítható, hogy az immunológiai teszteknél az LH és a HCG molekula keresztreakciót mutathat, mely az otthon végezhető teszteknek is működési elve. Ez azért lehetséges, mert az LH, FSH, TSH és HCG molekulák két alegysége közül az egyik mindegyiknél megegyezik, csak a másik mutat bizonyos eltéréseket. Az immunreakció sajátossága attól függ, hogy melyik molekulacsoport ellen fejlesztették ki azt az adott ellenanyagot, melyet a tesztben is alkalmaztak. Az ovulációs teszt nem a terhesség kimutatására készült, de az LH és HCG molekulák evolúciós rokonsága, illetve hasonlósága miatt bármely ovulációs teszt – kivéve a digitálist – képes 70%-os biztonsággal a terhesség jelzésére, vagyis néhány nappal korábban, mint a terhességi teszt.

jostesztHogyan lehet az ovulációs tesztet terhességi jóstesztként alkalmazni?
Elsődleges szempont, hogy az LH-tesztet nemcsak egyetlen alkalommal, hanem több, egymást követő napon kell ismételni, figyelve a tesztcsík intenzitását, vajon növekszik-e. Fontos az is, hogy a teszthez mindig reggeli és első vizeletet használjunk, mint a HCG kimutatásakor. A tesztelést az ovuláció utáni 8-9. napon érdemes elkezdeni.

A női szervezetben egész ciklus során jelen van az LH hormon, melynek mennyisége egyénileg változó, de változhat ciklusról ciklusra is. Így előfordulhat, hogy egy adott tesztmárka egyik ciklusban halvány csíkot jelez, egy másikban hófehér marad a teszt. Ezért is fontos a jóstesztet több napon át ismételni, hogy a HCG mennyiségi változása észrevehető legyen, és így ki lehessen zárni, hogy csak a mindig jelen lévő LH mutatkozik.

A jóstesztelést csak úgy szabad felfogni, mint lehetőséget, mellyel korábban megtudjuk, ha jön a baba. Nem szabad elkeseredni, ha az erősödő tesztcsíkok ellenére a terhességi teszt negatív és megjön a menstruáció. Természetesen téves eredmények is lehetségesek, előfordul, hogy a jósteszt nem mutat babát, pedig a baba ott van.

ovuPozitív jósteszt  után  mikor érdemes terhességi tesztet csinálni?
A jóstesztelés során a tesztvonal erősödését kell figyelni, és nem csak egyetlen napon. Az igaz, hogy egyetlen erős LH-teszt is utalhat terhességre a ciklus vége felé, de nem lehet kizárni azt sem, hogy ez valóban csak az LH-t mutatja. Ha ekkor egy második teszt elkészítése erősödést mutat, érdemes terhességre gyanakodni és megpróbálkozni egy terhességi teszttel. Egyértelműen negatív a jósteszt, ha egy halvány tesztcsík látható, vagy a teszt teljesen hótiszta marad. Tévesen pozitív a jósteszt, ha a tesztvonal intenzitása nő, de még sincs terhesség, hiszen a ciklus vége felé az LH és FSH mennyisége újra növekedni kezd. Ha sikerült a teherbe esés, akkor a tüszőrepedés után 12 nappal az ovulációs teszten a két csík majdnem egyforma erősségűnek látszik. Ha az ovuláció utáni 12. napon a tesztcsík halványabb mint a kontroll csík, akkor csak az LH –t látni, mely már a következő ciklus tüszőinek növekedését jelzi. A terhességi teszt biztosan negatív.

Előző cikkHamisított kínai óvszer miatt lett terhes egy nő – kétszer is
Következő cikkSíelhetek terhesség alatt?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .