A méltó megélhetés mindenkit, gyereket és felnőttet egyaránt megillet, ez a jelenlegi krízisben még inkább hangsúlyos.

A családi pótléknak (nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás) kiemelt szerepe van a családok védelmében, mivel minden gyerekes család jogosult rá, így a jelenlegi krízisben legveszélyeztetettebb családok is (nagycsaládok, egyszülős családok, sérült gyermekeket nevelő családok, krízishelyzet miatt rosszabb anyagi helyzetbe került családok).

A családi pótlék a gyermekszegénység megelőzésének és leküzdésének, a gazdasági-társadalmi krízis elkerülésének fontos eszköze.  

A jelenlegi vészhelyzet is indokolja és sürgőssé teszi a családi pótlék összegének megduplázását, mivel a digitális távoktatásra való átállással és az otthoni munkavégzés elterjedésével a családok gyermekekkel kapcsolatos költségei is jelentősen megnövekedtek, a már válság előtt is nehéz körülmények között élő családok helyzete tovább romolhat.Az Esély Labor Egyesület (ELE) és a Méltó Megélhetés Munkacsoport (MMMCs) célja, hogy a családi pótlék összegét (melyet a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény II. fejezete szabályoz, az összegeket pedig a 11. § részletezi) a döntéshozók emeljék a duplájára! Hosszú távon szükség van a megduplázott családi pótlék összegének értékállóvá tételére, valamint arra, hogy ne legyen feltételekhez kötve a családi pótlék folyósítása.

https://terjed.ahang.hu/campaigns/dupla-csaladi-potlek

Előző cikkÁllandó ébredés
Következő cikkSzeptembertől újra jöhet a digitális oktatás