Pozitív teszt után mégis megjön a vérzés. Sajnos ilyen előfordul. Főleg, ha korán végezted a tesztet és elég nagy érzékenységgel. A nők nagy százalékánál fordul elő, hogy  megtörténik a fogamzás, de a beágyazódás már nem tud befejeződni, ilyenkor a vérzéssel kilökődik a zigóta is.

Hirdetés

Ilyen korai vetélés szinte minden nőnél előfordul legalább egyszer, de sokszor a nők észre sem veszik ezt.

Pozitív lett a teszt mégis megjött a vérzés! Miért?Korai vetélés:

Először is, azt kellene tisztázni, hogy valóban menstruálsz-e. Ha igen, akkor valószínűleg korai vetélésed volt, mai egyáltalán nem ritka dolog. Ez mindig is így volt, az általános túlhajtottságnak vagy a civilizációs betegségeknek nem sok közük van a jelenséghez – a változás annyi, hogy a manapság használatos tesztek kimutatják a még csak kémiai értelemben létező terhességet is, korábban a kezdődő, ám idő előtt befejeződött várandósságukról nem szereztek tudomást a nők. A korai vetélés egyébként a természetes kiválasztódás egyik eszközeként is felfogható, ugyanis rendszerint súlyos, élettel összeegyeztethetetlen rendellenességek, leggyakrabban valamilyen kromoszomális probléma áll a hátterében, de az is előfordulhat, hogy a méhnyálkahártya volt alkalmatlan az embrió befogadására az adott ciklusban.

A korai vetélés legáltalánosabb okai:

  • Súlyos kromoszomális rendellenességek esetén már a fogamzás utáni első napokban előfordulhatnak kétmagvú sejtek, vagy egyéb olyan elfajulásos jelenségek a sejtmagban és a citoplazmában, melyeknek következtében azonnal megszakad, helyesebben el sem kezdődik a terhesség. Mindez azonban annyira korai időpontban történik, hogy még a szuper érzékeny terhességi tesztek sem jelzik, illetve a menstruáció is a szokott menetrend szerint érkezik.Ha későbbi időpontban alakul ki a rendellenesség, akkor a megtermékenyített petesejt még beágyazódik a méhfalba, de – minthogy életképtelen – nem tud tovább fejlődni és elpusztul. Ilyenkor már 6-11 napos késéssel jelentkezik a menstruáció!
  • A petesejt túlérhet, ha nem közvetlenül az ovuláció időpontjának környékén termékenyül meg – ebben az esetben a hímivarsejttel való találkozás pillanatában (még) életképes, de a továbbiakban már nem fejlődik rendeltetésszerűen
  • Végezetül előfordulhat, hogy minden jól ment; a petesejt is megfelelő állapotban volt, kromoszomális rendellenességek sem léptek fel, viszont a méhnyálkahártya nem alkalmas a beágyazódásra az aktuális (!) ciklusban. Ilyenkor már akár két-három hetet is késhet a menstruációd…

Vérzés a beágyazódásakor:

Positive-Pregnancy-TestA másik variáció, hogy valóban terhes vagy, és amit tapasztaltál az tulajdonképp nem menstruáció, hanem a magzatkezdemény beágyazódásakor jelentkező enyhe vérezgetés. Meg kell jegyezni azonban, hogy a vérzés csekély intenzitása, és az egyéb, menstruációt kísérő tünetek hiánya miatt mindez nehezen téveszthető össze a valódi menstruációval. Amennyiben gyenge barnás-rózsaszínes váladékozást érzékelsz, és nem folyamatosan, csak pecsételő jelleggel, illetve nem társul mindehhez semmilyen egyéb tünet (nem görcsölsz!), akkor lehetséges, hogy a leendő baba beágyazódása okozza a panaszokat, azonban figyelned kell tested jelzéseire, mert az sem kizárt, hogy a vérezgetés (“barnázás”) a kezdődő vetélés egyik első jele.

Hirdetés