Régóta alkalmazzák az igény szerinti hozzátáplálást, személy szerint mindkét gyermekem így szoktattam a darabos ételekhez.

Összegyűjtöttem minden információt a BLW-ről, hogy igyekezzem picit népszerűsíteni ezt a szerintem egyébként szuper dolgot.

S hogy miért is vagyok ebben a témában ennyire elfogult?

Nem kell a babának külön főzni, és nem kell őt etetni sem. Az étkezés egy kellemes családi program lehet. Így kisebb eséllyel lesz válogatós, sokkal több élelmiszert és alapanyagot megismer, az új ételeket pedig bármikor bevezethetjük.

Kezdettől fogva darabos ételeket eszik, ami fejleszti a rágási és beszédfejlődési képességeket, de segíti a fogazat és a szájboltozat fejlődését is, valamint a szem-kéz koordinációt. Még a finommotorikus mozgásban is jobban teljesítenek a BLW-s babák.

De vajon milyen veszélyekkel járhat a darabos hozzátáplálás fulladás és félrenyelés tekintetében? Kiknek biztosan nem ajánlott? Mikor és hogyan érdemes elkezdeni?

”A BLW során a kanállal etetés helyett a baba választja ki, fogja meg és emeli szájához, amit elé teszünk. A baba dönti el, hogy mit eszik és mennyit a felkínált ételekből, a szülő pedig azt, hogy mit készít a gyerekének” – mondja Pangl-Szarka Dorottya dietetikus.

”Én úgy álltam hozzá, hogy megpróbáljuk a darabosat, és ha elfogadja, tetszik neki, akkor ezt fogjuk csinálni. Hunor szerencsére nagyon élvezi, látom rajta, hogy már kifejezetten várja az étkezéseket. Csak előnyét látom annak, hogy emellett tettük le a voksunkat.”

Miről van szó? A BLW jelentése

A BLW a baby-led weaning rövidítése, ami nem más, mint a baba irányította hozzátáplálás. Sokan azt gondolják, hogy ez egyfajta új, modern megközelítése a hozzátáplálásnak, pedig ez tulajdonképpen már régóta működő hozzátáplálási forma. Sok étkezéssel összefüggő fizikai-pszichés betegség elkerülhető azzal, hogy a hozzátáplálás időszakában lefektetjük a megfelelő alapokat, és ennek egyik eszköze lehet a BLW is.

Cute baby eating broccoli

Nem ajánlott a BLW, ha:

valamilyen fejlődési rendellenessége,

nyelési nehézsége van a gyereknek,

ha még nem mutatja az érettség minden jelét,

táplálékallergia és/vagy -intolerancia merül fel a családban,

a család nem áll készen arra, hogy az ő saját étrendjét a baba étrendjéhez igazítsa.

De összegyűjtöttem hogy mikor érdemes elkezdeni:

Az első és legfontosabb a betöltött 6 hónapos kor.

Fontos kritérium, hogy tudja tartani a fejét, törzsét, biztonságosan tudjon ülni – segítséggel.

Mindenképp várjuk meg azt is, hogy eltűnjön a nyelvkilökő reflex.

Ezeken kívül szempont lehet az is, hogy érdeklődjön az ételek iránt, képes legyen fogni és a szájához emelni tárgyakat.

”A BLW nagy hangsúlyt fektet a biztonságosságra azáltal, hogy kritériuma a stabil ülés. Gyakran tapasztalom, hogy a babát pihenőszékbe, szinte vízszintes helyzetbe teszik, mert úgy gondolják, hogy ha kanállal adnak pürét, akkor nem fog félrenyelni, pedig ez nem így van, ez nagyon veszélyes etetési mód” – árulja el a szakértő.